Újra elérhetőek az MFB agrár hitelprogramok

2023. május 12. 11:33
20 milliárd forintnyi kedvezményes kamatozású, kifejezetten az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások likviditási helyzetét segítő, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB Zrt.) által működtetett hitelprogram indul újra a napokban.
Újra elérhetőek az MFB agrár hitelprogramok
A vállalkozások év végéig vagy a forráskeret kimerüléséig igényelhetik az MFB Zrt. által működtetett, kifejezetten az agrárium és élelmiszerfeldolgozás likviditási helyzetét segítő, összesen 20 milliárd forintnyi kedvezményes kamatozású hitelprogramokat. Az MFB Zrt. és az Agrárminisztérium közös forgóeszköz-hitelprogramjai közé tartozik az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram, az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram és az MFB Élelmiszeripar Forgóeszköz Hitelprogram.
A hitelprogramok keretében az agrárvállalkozások mérettől függetlenül, akár 3 év türelmi idő mellett, legfeljebb hatéves futamidejű forgóeszközhitelt vehetnek fel.
A hitelekhez az Agrárminisztérium 60 százalékos, de legfeljebb 4 százalékpont mértékű kamattámogatást nyújt. Ennek köszönhetően a vállalkozások által fizetendő hitelkamat a jelenlegi hitelfinanszírozási környezetben rendkívül kedvező, várhatóan mintegy 8 százalék körül alakul. A hitelek hosszú futamideje, illetve türelmi ideje lehetővé teszi a lehetőséggel élő mezőgazdasági vállalkozások számára a tavalyi és idei év aszály vagy átmeneti piaci értékesítési problémák miatt felmerülő nehézségek áthidalását, az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó vállalkozások számára pedig akár az alapanyag felvásárlás olcsóbb finanszírozását.
 
A hitelek az MFB Zrt. közvetlen hitelnyújtásában (50 millió forint feletti hitelösszeg) már 2023. május 11-től elérhetőek, míg a hitelprogramokhoz csatlakozott pénzügyi intézményeknél várhatóan napokon belül igényelhetőek lesznek.
A hitelprogramok részletes feltételeiről, a hiteligénylés módjáról valamint a hitelprogramokhoz csatlakozott pénzügyi intézményekről információ a www.mfb.hu honlapon található.
 
Forrás: Agrárminisztérium

Kapcsolódó cikkek

A földrengés a török agráriumot is súlyosan érintette

2023. március 06. 13:47
Borzalmasan nehéz helyzetbe került a térség és az ország is.
 
Törökország lassan kezd magához térni a földrengések által okozott sokkból. Az első felmérések azt mutatják, hogy a halálos áldozatokat és az anyagi károkat is figyelembe véve, a gazdasági ágazatok közül a török GDP termeléséből magas arányban (6,6 százalékkal) részesedő mezőgazdaság szenvedte el a legnagyobb veszteséget, ami kihatással lesz az egész ország élelmiszer ellátására és export-importjára.

A víztakarékosság non plus ultrája: a csepegtető öntözés

2023. október 12. 16:24
Mind nagyobb szerephez jutnak az olyan víztakarékos technológiák, mint a csepegtető rendszerek.
 
Ezek fajtáiról, technológiai megoldásaikról, előnyeikről kérdeztük a téma szakértőjét, a nagykanizsai Vért Lajost.