Újra megjelenik „A kutya” című újság

2024. január 12. 13:11
Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával januártól újra megjelenik nyomtatásban A kutya című újság – jelentette be Nagy István csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Újra megjelenik „A kutya” című újság
A tárcavezető szerint örömhír minden kutyabarátnak, hogy az ember legjobb barátait hitelesen és szakszerűen bemutató, értékes tartalommal megjelenő újság ismét kézbe vehető. A lapot mindig megbízható, színvonalas ismeretterjesztő kiadványként tartották számon az érdeklődők, korábbi számait ma is keresik az antikváriumokban és az interneten – indokolta a nyomtatott változat támogatását.
Nagy István fontosnak nevezte a kutyák megbecsülését, és annak bemutatását, hogy ezek az állatok milyen fontosak az emberek számára, illetve mennyire értékesek a magyarság szempontjából. A kutyák regények és rajzfilmek hősei, a nagy múltra visszatekintő pásztor- és vadászebfajták a Hungarikumok gyűjteményébe is bekerültek, a komondor, a kuvasz, a mudi, a puli, a pumi, az erdélyi kopó, a magyar vizsla és a magyar agár mind hozzátartoznak a nemzeti hagyományokhoz – mondta a miniszter, hozzátéve: rájuk azért is fel kell hívni a figyelmet, mert több fajta egyedszáma kritikus szintre csökkent.
Az AM a magyar kutyafajták genetikai hátterének feltérképezését ugyancsak támogatja, állományaik fennmaradását génmegőrzési stratégiával segíti – ismertette a tárcavezető. Fontosnak nevezte az állatvédelmet is, és jelezte: ennek érdekében alakult meg a Nemzeti Állatvédelmi Tanács, jött létre az Állatvédelmi Kódex, az állatkínzásért pedig tavaly óta sokkal szigorúbb büntetés jár, mint korábban.
 
Oktatási intézményekben is
Az elmúlt évek során a felelős állattartással, a megfelelő bánásmóddal szintén egyre többeket sikerült megismertetni. Kiemelte: a fiatalok megszólítása különösen fontos, ezért A kutya példányai hamarosan eljuthatnak az iskolákba is, elsőként az agrárszakképző intézményekbe.
 
Korózs Gábor, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) elnöke jelezte, hogy az újság a társaság fennállásának 125. évében jelenik meg ismét nyomtatásban. Hangsúlyozta, hogy a kiadvány maga is nagy múltra tekinthet vissza, hiszen az elmúlt több mint száz évben kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan megjelent, csupán az online kiadás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezért is döntöttek a nyomtatott változat újbóli kiadása mellett a lap készítői, akik sok új ötlettel és tervvel készültek a megjelenésre.
Állandó helye lesz a kiadványban a 21. század állatjóléti és állattartói követelményeinek, a magyar kutyafajtákkal pedig a Hungarikum rovat foglalkozik. A lapot a MEOESZ minden tagja ingyen kapja, az érdeklődők pedig mostantól ismét megvehetik az újságárusoknál.
 
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Értéktartó gazdálkodás

2023. május 22. 14:27
A Tamási Erdészet 8000 hektár erdőterületet kezel, amelyből csaknem 7000 hektár egy tömbben, a Tamási–Gyulaj közti térségben helyezkedik el. Bár Tolna vármegyébe tartozik, a termőhely és az erdők sok mindenben hasonlítanak a kelet-somogyi képhez. Gazdálkodásunk egyik célja a természeteshez közeli elegyes erdők kialakítása, valamint a messze földön híres, igen értékes dámállomány megőrzése, fenntartása.
 
Az erdészet területe a Dunántúl szárazabb régiójának része, és jellemzően alig magasodik 200 méter tengerszint fölé, így erdőssztyepp-klímáról beszélhetünk. A lösz alapkőzetbe meredek falú, észak–déli irányú völgyeket vájt az egykori erózió. A termőhelyi adottságok meghatározzák az erdőképet.

Itt az ideje gatyába rázni az élelmiszeripart Magyarországon!

2023. április 06. 12:38
A magyar élelmiszeriparral kapcsolatban kettős érzelmeink lehetnek, hiszen mondhatni, hogy egy stabil, válságálló és valóban stratégiai ágazatról van szó, ugyanakkor versenyképesség és jövedelemtermelő képesség terén komoly lemaradásban van az európai versenytársakhoz képest. Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető helyettese az Agrárszektornak elmondta, hogy előre kellene lépnünk abban, hogy minél több olyan tőkeerős és exportképes magyar nagy cégünk legyen, akiknél az exporthoz szükséges kompetenciák erősek, és az exportpiacokon is értelmezhető volumenben képesek termelni. Kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Program keretein belül az élelmiszeripar fejlesztésére nagyságrendileg 800 milliárd forint lesz elérhető a ciklusban, amit, ha jól használnak fel, akkor végre végbe mehet az a modernizáció, ami 30 éve várat magára.