Ukrajna 2022-ben rekord mennyiségű fagyasztott málnát exportált

2023. február 13. 10:19
Húsz százalékkal haladta meg az előző évi mennyiséget.
 
Ukrajna 2022-ben, a háborús pusztítások, a súlyos munkaerő hiány és logisztikai akadályok ellenére rekord mennyiségű (mintegy 40.000 tonna) fagyasztott málnát értékesített külföldre, ami 20 százalékkal meghaladta az előző évi mennyiséget – olvashatjuk a freshplaza.com hírportálon.
 
Ukrajna 2022-ben rekord mennyiségű fagyasztott málnát exportált
Minimálisra csökkentették a veszteségeket
Ezt elsősorban az ország málnaültetvényeinek jelentős növelése és a fagyasztói kapacitásainak gyors fejlesztése tette lehetővé.
 
A fagyasztott formában történő exportot a veszteségek minimálisra csökkentése indokolta, mivel friss állapotban teljesen lehetetlen lett volna ezt a mennyiséget betakarítani és az országon belül az export feladó helyekre eljuttatni.
 
Ukrajna kénytelen volt a terméket más európai szállítóknál alacsonyabb áron kínálni
Az ukrán málna az elmúlt évben mintegy  24 vásárló országba jutott el, amelyek közül a legnagyobb (60%-os) Lengyelországnak a részesedése volt, amely az előző évihez képest 37 százalékkal többet importált, de jelentős mennyiséget vásárolt több más EU-tagország is.
 
Ebben az évben a fenti mennyiség exportjához Ukrajna kénytelen volt a terméket más európai szállítóknál alacsonyabb áron kínálni, FAO szakértők szerint azonban, a jövőben lehetőség nyílhat az ukrán málnatermesztés és export jelentős növelésére.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Milyen szerepe van a helyi alapanyagoknak a vidéki vendéglátásban?

2023. augusztus 25. 15:39
A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számának egyik tanulmányában a rövid alapanyagellátási lánc fontosságát mutatta be a szerző a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.
Amint azt az ágazati felmérések igazolják, a fogyasztói kereslet folyamatosan növekszik a környezetbarát élelmiszerek iránt, mindez pedig számos változást hozott a vendéglátásmenedzsment területén is.

Az energiaválság újra divatba hozhatja a zöldségek tejsavas erjesztését

2023. február 07. 19:43
Nagy előnye, hogy nem kell hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
 
A zöldségfélék házilagos tartósításának régóta ismert és Közép-Európában széles körben elterjedt módja tejsavas erjesztés, amelyet hétköznapi kifejezéssel savanyításnak neveznek.
 
Nem kell hozzá gépi technológia
Ez a viszonylag egyszerű eljárás sós víz és néhány, kis mennyiségben adagolt tartósítószer segítségével elfogadható szinten képes konzerválni több zöldségfajt, és lehetővé teszi azok elnyújtott fogyasztását – írja a freshplaza.com hírportál.