Útjára indult a nemzeti élelmiszergazdasági program

2016. szeptember 07. 08:30
A Földművelésügyi Minisztérium ma társadalmi vitára bocsátja a nemzeti élelmiszergazdasági programot, amely 2050-ig szab irányt a magyar mezőgazdaságnak.

A dokumentum nem csupán Európai Uniós összehasonlításban elemzi a magyar mezőgazdaság jelenlegi helyzetét; kitér a hosszú távon érzékelhető nagy nemzetközi trendekre is, 35 év távlatában gondolkodva.

A társadalmi vitára bocsátott nemzeti élelmiszergazdasági program számba veszi az eddigi eredményeket és emellett összegyűjti azokat a kihívásokat és ágazati feladatokat is, amelyekkel a magyar mezőgazdaság jövője markánsan és hatékonyan befolyásolható. Kitér a stratégiailag felvázolható célokra, elemzi az élelmiszergazdaság versenyképességében rejlő lehetőségeket, továbbá sorra veszi az élelmiszergazdaság szervezéséhez, fejlesztéséhez, a termeléshez és a termékpályákhoz kötődő kérdéseket is.

A nemzeti élelmiszergazdasági program társadalmi vitája sajtótájékoztatóval indul, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tart ma. A dokumentum teljes anyaga itt letölthető.

A Földművelésügyi Minisztérium a nemzeti élelmiszergazdasági program kapcsán, az elelmiszergazdasagiprogram@fm.gov.hu címen szeptember 12-től várja a szakmai hozzászólásokat.

Forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyar-román közös fellépés az illegális fakereskedelem ellen

2017. november 22. 09:26
Október közepén Bukarestben tanácskoztak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzésért felelős erdészeti szakemberei és a román társszervek képviselői. A felek ennek köszönhetően a jövőben elősegítik a jogszerűtlenül forgalomba hozott, illetve szállított faanyag közös erőkkel történő kiszűrését.
 

NÉBIH: túl nagy mennyiségben mutattak ki növényvédő szer hatóanyagot burgonyában

2016. november 15. 21:05
Határérték feletti mennyiségben mutatott ki növényvédő szer hatóanyagot egy étkezési burgonya tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A termékben mért klórpirifosz mennyisége nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A hatóság azonban ismételten felhívja a termesztők figyelmét a növényvédelmi technológiák előírásszerű alkalmazásának, valamint az élelmezés-egészségügyi előírások betartásának fontosságára.