Úton a fenntartható élelmiszeripar felé
2023. szeptember 28. 16:59
A felére kell csökkenteni 2030-ra az egy főre jutó globális élelmiszer-pazarlást kiskereskedelmi és fogyasztói szinten, valamint csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget a termelési és ellátási láncok mentén, beleértve a betakarítás utáni veszteségeket is – mondta Felkai Beáta Olga szeptember 27.-én , szerdán Tapolcán, a Business Days 2023. konferencián tartott előadásán.

Az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, van egy olyan globális problémafelvetés, amelyre mindenképpen választ kell találni a fenntarthatóság kérdéskörében. Ehhez az ENSZ Fenntartható Fejlődési Keretrendszert dolgozott ki 2015-ben. A Farm to Fork stratégia pedig a klímasemlegesség 2050-ig történő megvalósítását tűzte ki célul, amely lényege, hogy a jelenlegi uniós élelmiszerrendszer egy fenntartható modell irányába mozduljon el. Az élelmezés- és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos prioritások hangsúlyozása mellett a stratégia fő célja az elegendő, megfizethető és tápláló élelmiszer biztosítása, a növényvédőszerek, műtrágyák és antimikrobiális szerek használatának csökkentése. Emellett kiemelt feladat növelni az ökológiai művelésű területek volumenét, ösztönözni a fenntarthatóbb élelmiszer-fogyasztást és az egészséges étrendet, csökkenteni az élelmiszer-veszteséget és az élelmiszer-pazarlást – fejtette ki a helyettes államtitkár.
Felkai Beáta Olga kiemelte, a fenntartható élelmiszer-feldolgozás lényege, hogy a folyamatosan változó gazdasági és környezeti feltételek mellett a jelenlegi szükségletek kielégítésére olyan módszereket kell figyelembe venni, mint a természeti erőforrások megőrzése, a gazdaságos és energiahatékony feldolgozás, a nem szennyező technológiák alkalmazása és a csökkenő hulladéktermelés – részletezte.

A helyettes államtitkár kitért az élelmiszerpazarlás mértékének csökkentésére, amelynek elérésére az Európai Bizottság 2023-ig jogilag kötelező erejű célokat javasol. 2016-ban ugyanis 88 millió tonna, vagyis háztartásonként 92 kg élelmiszerhulladék keletkezett egy főre vetítve. Ez a szám 2022-re 59 milliárd tonnára mérséklődött, amely 70 kg hulladékot jelent évente egy főre. Kiemelte, az élelmiszerpazarlás mérséklésére hazánkban 2015-ben jött létre a Maradéknélkül Program, amely eredményeként a 2016 óta az elkerülhető élelmiszerhulladék, vagyis az élelmiszerpazarlás mennyisége 27%-kal csökkent, az összes élelmiszerhulladék mennyisége pedig 12%-al. Mindezt szemléletformáló és oktatási programok, fogyasztói kutatások, nemzetközi és hazai együttműködések egyaránt segítik.

Az előadást követően átadták a Fenntarthatóság Szimbóluma 2023 verseny, valamint a Magyar Marketing Szövetség Zöld tagozati különdíját.
forrás: agrotrend.hu / AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Sajtbíra képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete
2024. április 19. 14:39
2024. tavaszán immáron 3. alkalommal indít sajtbíra képzést a Magyar Sajtkészítők Egyesülete. A képzés elsősorban a sajt világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott.
A 2023-as év legjobb új borait díjazták Mohácson
2024. január 29. 15:18
A borászatnak és a borfogyasztásnak több százéves hagyománya van Magyarországon. Örömteli látni, hogy minden vállalati méretnek megvan a helye e színes palettán – hívta fel a figyelmet dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár a XV. Vince napi bormustrán Mohácson, hétvégén.