Vasutasnap alkalmából

2024. július 18. 15:34
A hagyományosan július második hétvégéjén megrendezett 74. Vasutasnap alkalmából az Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete köszöntötte a vasútnál dolgozó munkavállalókat, de a hivatalos ünnepségre már nem ment el – tudtuk meg Buzásné Putz Erzsébettől, az MTSZSZ elnökétől, akit a közelmúlt szakszervezeti kezdeményezéséről és az elkövetkező programokról is megkérdeztünk.  
Vasutasnap alkalmából
– Mióta ünnep a vasutasnap?
Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete
Buzásné Putz Erzsébet, az MTSZSZ elnöke
 
– Egy kormányhatározat alapján 1961-től ünnepeljük a vasutasnapot, mely az utóbbi években többnapos eseménysorozattá nőtte ki magát. Ez igazi ünnepnap a vasutas közösség számára, hiszen hosszú évek óta hagyományosan a Magyar Vasúttörténeti Parkban ezen a napon grandiózus keretek között kerül megrendezésre az új vasúti tisztek felavatása, illetve azon munkavállalók kitüntetése, akik évek, évtizedek óta munkájukkal és hozzáállásukkal kiemelten szolgálják a vasutat.
 
Az MTSZSZ számos tagja részesült kitüntetésben. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, és külön köszöntjük azon tagjait, akik kitüntetést kaptak az idei Vasutasnapon a MÁV-csoport érdekében végzett sok éves-, évtizedes munkájuk elismeréseként. Kitüntetésükhöz ezúton is gratulálunk és további sok sikert kívánunk munkájukhoz!
 
– Természetesen mi is gratulálunk. Ez volt tehát az ünnep első napja.
 
– Igen, és a vasutasnap záróakkordja pedig a családi nap, melyen a szervezők Budapesten és több vidéki nagyvárosban a kicsiktől a felnőtt korosztályig számos szórakoztató programot (koncertek, tánc- és sportbemutatók, főzőverseny) szerveztek az odalátogató dolgozóknak és kedves családtagjaiknak.
 
– Visszatérve a hivatalos ünnepséghez: miért nem vett részt ezen az MTSZSZ?
 
 – Ebben az évben beárnyékolta az ünneplést az a tulajdonosi határozat, miszerint egyik napról a másikra betiltásra került a home office foglalkoztatás, majd ezt követően a távmunka lehetősége is. Ez utóbbi ellentétes a Munka törvénykönyvével is. A munkavállalókat az utóbbi időben több sokkhatás is érte, nemrég költöztették ki a MÁV székházat és kerültek szét 4 irodaházba a dolgozók, bevezetésre kerül folyamatosan a dolgozókat megfigyelő GPS rendszer is. Ugyanakkor az aláírt bérmegállapodásban a munkáltató vállalta, hogy a szakszervezetekkel együttműködik és döntéseiről előzetes egyeztetést folytat. Előzetes egyeztetés nem történt, nem tudtuk elmondani a véleményünket, ezért úgy döntöttünk – a többi MÁV-nál jelen lévő szakszervezetekkel összhangban –, hogy nem megyünk el a hivatalos ünnepségekre.
 
– Az MTSZSZ július elsején a home office megszüntetése miatt levelet írt az építésügyi és közlekedési miniszternek – jött-e rá válasz?
 
– Beadványunkra július 9-én Csepreghy Nándor úr írt egy válaszlevelet. Úgy érvel, hogy ezt a munkát felelősséggel nem lehet otthonról végezni, illetve, hogy a minisztériumhoz tartozó más cégeknél is megtiltották a távmunkát, mert ez egy állampolgári elvárás… Mindenesetre az ügy még nem zárult le, egész biztosan fogunk róla beszélni a 2024. július 19-ére összehívott Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács ülésén.
 
– Úgy látom, az MTSZSZ továbbra is aktívan szervez, tagjait több programmal is megszólítja.
 
– Szakszervezetünk az idei évben számos további vidéki és budapesti programmal készül, ezek közül is szeretném kiemelni a 2024. szeptember 14-re tervezett MTSZSZ Családi Napot. A rendezvény helyszíne idén Budapesten az Aeropark lesz, ahol többek között vezetett látogatáson vehetnek részt tagjaink az emlékparkban, szimulátorozhatnak és előzetes előjegyzés alapján a repteret is megtekinthetik. A nap folyamán zenés műsorral is készülünk és egy finom ebédre is vendégül látjuk tagjainkat.  
 
Miskolcon szintén családi napra várjuk tagjainkat augusztus elején, ahol a régióban lévő tagjainkat várjuk érdekes programokkal és beszélgetésekkel.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjelent a végrehajtási jogszabály, jöhetnek a vendégmunkások

2024. március 21. 14:48
Nemrég megjelentek a vendégmunkások foglalkoztatásának végrehajtási szabályai is.
 
A végrehajtási jogszabály [35/2024 (II. 29.) Korm. rendelet] szerint a foglalkoztató a vendégmunkások után regisztrációs és foglalkoztatási díjat köteles fizetni. A foglalkoztatási díj mértéke 60 ezer forint a tárgyévet megelőző naptári évben kiadott, illetve meghosszabbított vendégmunkás-tartózkodási engedélyenként – írja a Jogkövető.hu.

A HAGYOMÁNYOK ÁPOLÁSA KÖZÖSSÉGGÉ KOVÁCSOL

2023. május 30. 13:07
A tradíciók ápolása összekapcsolja a fiatalokat és az idősebbeket, közösséggé kovácsol. A hagyományok nem múzeum falai közé valók, azok megélése, ápolása a közösség erejét növelik – mondta Jászboldogházán a 14. Hagyományok Hétvégéjén Feldman Zsolt.
 
A Jászföld Hagyományőrző Egyesület által szervezett eseményen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára említést tett arról, hogy az utóbbi tíz évben a kormány számos intézkedéssel igyekezett növelni a vidék népességmegtartó erejét, a vidéki életet vonzóvá tenni. Megújultak az iskolák, óvodák, utak, templomok, látványos változást tapasztalhat, aki járja a vidéket.