Veszélyesebb lett a sertésállományokban nagy veszteséget okozó vírus

2024. augusztus 09. 13:20
Meg kell akadályozni a PRRS fertőzéseket.
 
Amerikai kutatók megállapították, hogy a sertések gyakori és óriási veszteséget okozó megbetegedése, a sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája (PRRS) a korábbinál nagyobb fenyegetést jelent. Ezért a vírusfertőzés megelőzésére és kezelésére az állattartóknak és állatorvosoknak új stratégiát kell kidolgozniuk.
Veszélyesebb lett a sertésállományokban nagy veszteséget okozó vírus
A betegségről rendezett World Pork Expo konferencián Dr. Debra Murray, a New Fashion Pork állatorvosa bejelentette, hogy a PRRS vírus új törzseinek patogenitása jelentősen megerősödött.
 
Az állatorvosok azt hangsúlyozzák, hogy a sertéstartóktól szigorúan meg kell követelni a fertőzött sertésállományok lezárását és a helyiségek fertőtlenítését, ugyanis csak így tartható féken a járvány terjedése.
 
A legfontosabb cél, a kocaállomány fertőzésének megakadályozása, valamint minimálisra kell csökkenteni a betegségre fogékony állatoknak a számát. Ugyanakkor a termelékenység csökkenésének elkerülése végett, megfelelő számú immunis kocát kell bevinni az állományba.
 
Forrás: agroinform.hu/farmtario.com

Kapcsolódó cikkek

A magyar nemzet nem mond le önmagáról és szuverenitásáról

2024. április 22. 14:29
Szívből jövő hűséggel kell ragaszkodunk a kultúránkhoz, a hagyományainkhoz, a hitünkhöz és a közösségeinkhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Nemzetiségi Napon és Vármegyei Értéknapon április 20.-án, szombaton Fertőszentmiklóson.

2027-ig nem lesz kötelező ugaroltatás?

2024. március 11. 16:20
Tartósan, legalább 2027-ig önkéntes lehet a szántóterületek négy százalékának parlagon hagyása – jelentette be Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos pénteken a Radio Wnet lengyel csatornának adott interjúban.