Vészesen csökken az agrártermelők száma az EU-ban

2024. július 04. 17:48
A pályaelhagyók jelentős része egy nagyobb gazdaságba olvad bele.
 
Bartholomäus Grill, német újságíró könyvet írt az európai mezőgazdaság jelenlegi fejlődéséről. Ebben megállapítja, hogy az EU tagországokban naponta összesen mintegy 1.000 parasztgazdaság hagy fel a termeléssel.
Vészesen csökken az agrártermelők száma az EU-ban
Elsősorban a családi kisgazdaságok tűnnek el – fotó: pixabay.com
 
Ezeknek a gazdaságoknak csaknem mindegyike évtizedeken át állatok nevelésével és növények termesztésével járult hozzá élelmiszereink megtermeléséhez. Ezért a fenti szám akkor is rendkívül aggasztó, ha tudjuk, hogy a pályaelhagyók jelentős része egy nagyobb gazdaságba olvad bele, tehát a folyamat tulajdonképpen egy világszerte végbemenő és részben egészségesnek tekinthető birtokkoncentráció része.
 
Az igazi problémát az jelenti, hogy elsősorban a családi kisgazdaságok tűnnek el, amelyek leginkább odafigyelnek a fogyasztói igények változásaira, jobban kielégítik azokat.
Eltűnik a hazai kisgazdaság? « Mérce
A családi birtokon sertéshúst termelő gazda, pl. a legjobb minőséget igyekszik nyújtani (a személyesen ismert) minden vásárlójának, amivel a több ezer hektáros területeket monokultúrában művelő és több ezres állatállományt tartó nagybirtokosok gyakorlatilag egyáltalán nem törődnek.
A házisertés – Természetismeret 5. – - Mozaik digitális oktatás és tanulás
 
A termelés segítése céljából létrehozott állami és uniós támogatások nagy része viszont a nagygazdák bevételeit gyarapítja.
 
„A támogatások 25 legnagyobb német kedvezményezettje között egyetlen termelő gazda sincs!" Ennek következményeként a mezőgazdaság a saját fejlődésének áldozatává válik, mert a fejlődésben a „növekedj vagy engedj" elv érvényesül, ami azt jelenti, hogy ha egy családi kisgazdaság nem koncentrál a minél nagyobb nyereségre és felhalmozásra (azaz birtokának növelésére), akkor előbb-utóbb felszámolódik.
 
A legszegényebb országokban még rosszabb: a falusi szegények milliói éheznek, miközben a több ezer hektáros ültetvények amerikai tulajdonosai óriási pénzeket tesznek zsebre.
 
Forrás: agroinform.hu/agrarheute.com

Kapcsolódó cikkek

Vigyázzunk az őzgidákra kaszáláskor!

2024. június 11. 12:40
A mezőgazdasági kaszálási munkák során fokozottan ügyelni kell az őzgidák és az egyéb vadászható, valamint védett fajok védelmére – hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az őzek ellési ideje részben egybeesik a széna és a szilázs betakarítási időszakával; a gidák két-három hetes korukig nem mozdulnak el születési helyükről, megóvásukat segítheti a gazdák és a vadászok szoros együttműködése.

Kormány: Az agroturizmusnak fontos helye van a turizmus palettáján

2024. február 15. 16:44
Fejlesztési stratégiát kap a magyar agroturizmus.
 
Elkezdődött a hazai agroturizmus fejlesztési stratégiájának kialakítása – közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság ma, csütörtökön.