Workshop-ot tartottak a helyi termelésű élelmiszerről Veszprém megyében
2024. június 17. 13:24
A helyi termékek minőségfejlesztését szolgálta a Veszprém Vármegyei Önkormányzat és a Pannon Helyi Termék Nkft. által közösen rendezett szakmai program, amelynek házigazdája a Táj-Kapocs Alapítvány volt. A taliándörögdi rendezvényen számos helyi termelő, kézműves találkozott, hogy megosszák tapasztalataikat, és új kezdeményezéseket ismerjenek meg.
Az eseményt Imre László vármegyei jegyző nyitotta meg, majd Oszkai Réka, a Táj-Kapocs Alapítvány elnöke mutatta be a szervezet működését és jövőbeli terveit. A program résztvevői megismerhették a Vidék Minősége védjegyrendszert Hutvágnerné Kasper Judit munkaszervezet-vezető (A Bakonyért Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület) és Szabados Zsuzsa, a védjegytanács elnöke (Éltető Balaton-felvidékért Egyesület) jóvoltából.
Somlai Szilárd a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság védjegyprogramját mutatta be, Szabó Tibor programkoordinátor a Zalai Termálvölgye Egyesület képviseletében tartott előadást a Zala-völgyi Nyitott Porták programról.
Kovács István, a Pannon Helyi Termék Nkft. ügyvezetője bemutatta a Pannon Helyi Termék védjegyprojektet, ami már két éve működik. Kujáni Katalin a minőségi helyi termékek piacra juttatásának lehetőségeiről beszélt, hangsúlyozva a hálózatban való gondolkodás fontosságát. Matoltsy Zsolt az agroturizmus szerepét emelte ki, míg Tószegi-Faggyas Katalin a kistermelők új rendeleteiről és értékesítési lehetőségeiről számolt be.
A rendezvény kitűnő alkalom volt a közös gondolkodásra és a potenciális együttműködési lehetőségek feltérképezésére. A program a Veszprém Megyei Foglalkoztatási Paktum Megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés Plusz projekt támogatásával valósult meg, segítve a helyi termelők megerősödését és a minőségi szolgáltatások elterjedését a régióban.
forrás: Agrotrend.hu/ mnvh
Kapcsolódó cikkek
Akik a hobbi borászkodást is komolyan vették
2023. augusztus 22. 18:11
Mondhatnák, szűzkéz szerencsét hoz, de a borászatban a szerencsén túl sok mindenre van még szükség. Szívre, szakmai tudásra, elkötelezettségre, szorgalomra. Mindez pedig a nadapi Bakos Borászatnál összejött, hiszen már első boruk – egy Rajnai rizling - a legjobb Velence-tavi fehér lett, majd 2021-es rozéjuk a vármegye bora címet nyerte el, s a Vinagoráról is aranyéremmel tért haza.
Pillanatok alatt kész és elképesztően finom a fügeszörp!
2024. augusztus 22. 18:09
Ha sok a füge, készíts belőle szörpöt! Nem csak különleges, de nagyon finom is!
Habár korábban igazi ritkaságnak számított, manapság a füge már egyáltalán nem az a magyar kertekben, és ehhez az időjárásunk változása is nagyban hozzájárul. A füge mindig is a bőség, a termékenység, a béke és a jólét szimbólumának számított, így hát nem csoda, hogy a görög mitológiában Zeusz is fügefává változott, és Buddha is egy fügefa alatt ülve találta meg a megvilágosodást.