Zavarja a németeket a falusi zaj. Új rendelettel szigorítanak

2024. augusztus 01. 14:19
Főként a kakaskukorékolás és a kutyaugatás korlátozására tettek javaslatot.
 
Az utóbbi időben a német szövetségi környezetvédelmi minisztérium legújabb rendeletterve borzolja a falusi lakosság kedélyét és idegeit, mivel annak alapján a német falusi településeken a nappali zajkibocsátási szintet a lakosság nyugalma érdekében 3 decibellel kellene csökkenteni.
Zavarja a németeket a falusi zaj. Új rendelettel szigorítanak
Jó volna, ha különbséget lehetne tenni a pihenést szolgáló falusi lakóterületek és az agrártermelést folytató falusi területek között – fotó: pixabay.com
 
A még nem véglegesített törvényjavaslat szerint a csökkentés csekélynek tűnhet, de a szakértő szerint ez tulajdonképpen a jelenlegi zajszint felére csökkentését jelentené. Ez is súlyos következményekkel járhat azonban a falvakban működő családi gazdaságok, különösen a termékfeldolgozást vállalók számára.
 
A falusi zajszint, pontosabban a falun élők nyugalma már többször váltott ki heves vitákat Németországban, voltak olyan lakók, akik többek között a kakaskukorékolás és a kutyaugatás korlátozására tettek javaslatot.
 
A megoldást az jelentené, ha különbséget lehetne tenni a pihenést szolgáló falusi lakóterületek és az agrártermelést folytató falusi területek között, amelyekre egyelőre nincs az országban egységes definíció.
 
Az azonban egyértelműnek látszik, hogy a családi gazdaságok működtetése együtt jár bizonyos zajszinttel, az általuk előállított termékek (főleg élelmiszerek) viszont mindenki számára hasznosak, és azokat kár lenne elveszíteni egy bürokratikus intézkedés miatt.
 
Forrás: topagrar.com
 

Kapcsolódó cikkek

Felelevenítették a kukoricafosztás hagyományát

2023. október 24. 18:07
Egy lassan feledésbe merülő hagyományt, a kukoricafosztást elevenítettek fel október 14-én a Rokolya Néptánccsoport, a Búzavirág és az Őszi Napfény Népdalkör, valamint a PERESZKE színjátszói. A rendezvényt egy illő helyszínen, A Portán, azaz a tájházban és annak udvarán tartották.
 

Óriási monstrum hajózik a Dunán Paks felé

2024. július 23. 16:10
A Duna romániai szakaszán halad Magyarország felé egy hatalmas berendezés. A célállomás Paks, a 732 tonnás monstrumra a Paks II. Atomerőmű építéséhez van szükség. A Világgazdaság úgy tudja, hogy pénteken (2024.07.26.) érkezik meg a küldemény.