Zsákutca a most elfogadott uniós törvény a Copa szerint

2024. június 18. 20:36
A természet helyreállításáról szóló törvényt elfogadták ugyan, de attól még zsákutca, gyakorlati alkalmazása kivitelezhetetlen.
Zsákutca a most elfogadott uniós törvény a Copa szerint
Mint arról tegnap mi is beszámoltunk: az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa csekély többséggel megszavazta a természet-helyreállítási törvényt, méghozzá úgy, hogy a miniszterek egyéni szavazatai döntöttek és nem a nemzeti kormányok álláspontjai. A Copa-Cogeca, az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek szakmai szervezete szerint ez az irányvonal egy hibás javaslatból ered és jogi csatározásokat okoz majd regionális, nemzeti és európai szinten is, miközben a törvény végrehajtásának jövője bizonytalan marad.
Az Európai Unió Tanácsa új környezetvédelmi szabályokat hagyott jóvá -  ProfitLine.hu
"Ez az ügy kezdetektől fogva ellentmondásos volt és a halászati, mezőgazdasági és környezetvédelmi európai parlamenti bizottságok sorozatos teljes elutasítását váltotta ki. A politikai retorikán túlmenően továbbra sem ad választ a jogszabály az ökoszisztéma-helyreállítás EU-szerte történő egyértelmű és következetes finanszírozásának hiányára, ami részben magyarázza a törvényt övező nagy zavarodottságot és elsietettséget. E tekintetben tegnap reggel elszalasztottuk az egyetlen lehetőséget, hogy ezt a szöveget a gyakorlatban megvalósíthatóvá és elfogadhatóvá tegyük. Egy második olvasat reálisabbá tehette volna ezt a törvényt!" – írták sajtóközleményükben.
Azonnali uniós intézkedéseket sürget a Copa-Cogeca - FruitVeB
Mindez csupán néhány héttel az európai választások után történt. A mezőgazdaság különös szerepet játszott a kampányban és a kapcsolódó vitákban, s ez a törvény lesz az első jelzés a gazdák és erdőtulajdonosok, valamint nemzeti kormányaik felé az új brüsszeli vezetés szándékairól.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Agrár EDIH szerepe az agrártermelés hatékonyságának növelésében – Minikonferencia

2023. október 19. 17:00
A termelők részére mutatják be az Agrár EDIH célját és szolgáltatásait, a konzorciumi tagok által.
 
A digitalizáció, az adat alapú működés, döntéshozás szerepe jelentősen megnőtt a mezőgazdaságban. Az európai digitális innovációs központok, az EDIH-ek, egyablakos ügyintézési pontok, amelyek támogatják a vállalatokat és a közszféra szervezeteit abban, hogy reagáljanak a digitális kihívásokra és versenyképesebbé váljanak. Magyarországon az EU és a hazai finanszírozással indított Agrár EDIH projekt célja a mezőgazdasági termelők versenyképességének növelése a digitalizáció eszközeivel.

SOLIS gyakorlati gépbemutató és nyílt nap az ODISYS-nél!

2023. október 11. 16:57
Nézze meg élőben a Solis 90 Stage V modellek mellett a cég összes újdonságát!