Természet, erdészet

Településfásítási programot hirdet az Agrárminisztérium

2020. június 04. 07:59
Településfásítási programot hirdet 500 millió forintos keretösszeggel az Agrárminisztérium a 10 ezer fő alatti lakosszámú településeknek, amelyek együttesen 12 ezer sorfát igényelhetnek térítésmentesen - jelentette be Nagy István agrárminiszter Kecskeméten, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Juniperus Parkerdészetében.

Hazánk tíz kevésbé ismert csodájával köszöntjük a Magyar Természet Napját

2020. május 22. 08:55
Hazánk tíz kevésbé ismert csodájával köszöntjük a Magyar Természet Napját
A három hazai legnagyobb civil szervezet – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország –  még 2014 decemberének közepén aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. A célok között szerepelt a Magyar Természet Napjának megalapítása, mellyel a hazai természeti értékeink fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

Betiltanák a műanyag poharakat és a fültisztító pálcákat Magyarországon

2020. május 14. 07:41
Újabb egyszer használatos műanyagok betiltását javasolja az ITM.

Online erdei iskola sorozat indul a Madarak és fák napján

2020. május 11. 07:53
Papírfecske hajtogatás, a madár-konyha menüsora, az erdei gyógynövények titkai, erdei kabalák készítése – csak néhány téma az erdészeti erdei iskolák május 10-én, a Madarak és fák napján kezdődő, az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló online programjából. Az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásainak célja, hogy a gyerekek jelen helyzetben is részesülhessenek a természet tavaszi ébredésének élményéből, elsajátíthassák a környezettudatos gondolkodás alapjait, illetve hogy a közösségi médiában megosztott órák segítséget nyújtsanak a pedagógusoknak a digitális oktatásban.

Újra várják a látogatókat a magyar nemzeti parkok szabadtéri ökoturisztikai helyszínei és kültéri programjai

2020. május 07. 08:26
Újra várják a látogatókat a magyar nemzeti parkok szabadtéri ökoturisztikai helyszínei és kültéri programjai
A nemzeti park igazgatóságok bizonyos szabadtéri bemutatóhelyei - Budapest és Pest megye kivételével – a 2020. május 4-én életbe lépett védelmi intézkedések által megszabott keretek között megnyithatnak.

Drasztikus változás jön a magyar erdőkben: itt vannak a konkrét tervek

2020. május 05. 09:08
Drasztikus változás jön a magyar erdőkben: itt vannak a konkrét tervek
Fokozatosan növelik az erdősültség mértékét az országban, miközben az erdőhasználat lehetőségei is növekednek. A környezet állapota javul, nő az erdei turizmus lehetősége, miközben gyarapodik a vadállomány. Emiatt vet fel izgalmas, újszerű alternatívákat a földhasználat és fenntartható turizmus az erdőgazdálkodás és vadgazdálkodás szempontjából, amiről Dr. Szemethy László, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar intézetigazgatója beszélt a Balaton Fejlesztési Tanács napokban megtartott online konferenciáján, amin természetesen a HelloVidék is részt vett. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy az említett erdősítésből fakadó előnyök mennyire tudnak megjelenni a Balaton Régió vonzáskörzetében, a vidéki területeken.

Gyönyörű látvány a vándorló szürkemarhagulya a Hortobágyon

2020. április 29. 08:35
Gyönyörű látvány a vándorló szürkemarhagulya a Hortobágyon
Az állatok a szikes puszták és más füves élőhelyek természetvédelmi kezelésében fontos szerepet játszanak.

Fészkében lőtték meg a költeni készülő fehér gólyát

2020. április 28. 07:40
Fészkében lőtték meg a költeni készülő fehér gólyát
Erre a tettre nem lehet elfogadható magyarázatot adni.

Gazdaságvédelmi akcióterv: itt az első általános erdészeti veszélyhelyzeti intézkedés

2020. április 21. 07:54
A koronavírus-járvány miatt bő egy hónapja elrendelt veszélyhelyzet időszakában szinte egymást érik a kormány gazdaságvédelmi és egyéb kármentesítési, illetve kármegelőzési intézkedései. Ezek közül több az erdőgazdálkodók számára is segítséget jelent, de az ágazatot általánosan érintő érdemi intézkedésre, ha minden igaz, először most került sor.

Megdöbbentő adat: közel sincs annyi erdő Magyarországon, mint gondolnánk

2020. április 21. 07:52
A világ erdeinek kevesebb mint négy százaléka található az Európai Unió országainak területén, ezeken nem kevesebb, mint 16 millió tulajdonos osztozik. Közös uniós erdészeti politika nincs, de az Európai Zöld Megállapodás igyekszik növelni az erdősítés szerepét, jelentőségét. Mindeközben Magyarország