Kapcsolódó tartalmak: gyümölcstermesztés

Hír: Brutális pusztítást végzett a fagy a gyümölcsösökben: világszerte óriási a kár

2020. május 27. 08:09
 
Újabb fagyok pusztítottak Lengyelországban. Kínában az almaféléket károsította az időjárás három almatermelő tartományban, és az ukrán áfonyatermelést is nehéz helyzetbe sodorta a fagy, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hír: Drága mulatság lesz idén a kajszibefőzés: alig termett a népszerű gyümölcsből

2021. július 21. 17:21
 
A tavaszi virágzáskori lehűlés és fagyok miatt idén – térségenként változóan – a kajszitermés 70-95 százalékos kiesése várható, derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A klímaváltozás miatt hosszabb távon mindenképp szükséges új, ellenállóbb ültetvények telepítése, a fajtahasználat optimalizálása és a termesztés korszerűsítése.

Hír: Ez is veszélyezteti a hazai gyümölcstermést

2021. augusztus 10. 10:11
 
Évente körülbelül 50-80 milliárd forint bevételkiesést jelent a munkaerőhiány

Hír: Magyarok tízezreit keresik erre a munkára: napi 15 ezret is lehet keresni, semmilyen papír nem kell

2022. július 22. 08:23
 
Magyarországon mintegy 100 000 munkás hiányzik a földekről. Pedig nagy szükség lenne a különböző gyümölcsök, zöldségek betakarítását végző dolgozókra. Csakhogy ilyenek egyre kevesebben vannak, sokan külföldre mennek inkább dolgozni, és tőlünk keletebbről sem hozzánk, hanem inkább nyugatra vándorol a munkaerő. Pedig hazánkban is van olyan régió, ahol napszámba már 15 ezer forintos bér alatt nem igen megy el senki. A probléma viszont sokrétű, az elmúlt évtizedek rendesen megcibálták az ágazatot, az pedig, hogy nincs elég munkaerő, sok-sok milliárdos kárt okoz a magyar zöldség-gyümölcs-termesztésnek.