Kapcsolódó tartalmak: munkavállaló

Hír: Fegyelmezett munkavállalók - A munkáltató fegyelmezési lehetőségei

2016. december 15. 11:08
 
Előfordul, hogy a munkavállaló késik, vagy hosszú évek kifogástalan magatartása után egyszer ittasan megy dolgozni. Mit tehet a munkáltató? Milyen következményekre számíthat a szabályszegő munkavállaló? Mi a különbség a figyelmeztetés és a fegyelmi büntetés között? Mikor alkalmazhatóak?

Hír: Kamerával nézné a munkavállalóit? - így tegye jogszerűen

2017. február 09. 09:12
 
A munkáltató a munkavállalót a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti. A munkáltató ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak azonban az emberi méltóság megsértésével. Ezen túlmenően a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető. Ezeknek az elveknek a gyakorlati alkalmazását a munkahelyi kamerás megfigyeléssel összefüggésben az alábbiakban vizsgáljuk meg.

Hír: Oszt jónapot! Meddig mehet a munkaadói megtorlás?

2017. március 13. 08:39
 
Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Erre a mondásra alapozhatta a munkavállalók megbüntetését egy munkaadó. Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Hír: Rendkívüli felmondás elérhetetlen dolgozónak

2017. március 20. 10:52
 
Beteg volt, majd munkáltatója nem érte el a dolgozót. Megszüntethető-e munkaviszonya rendkívüli felmondással? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Hír: Jár-e munkabér, ha a munkáltató nem tud munkát adni?

2017. április 21. 07:34
 
 
Az állásidővel kapcsolatos kérdésekre gyűjtött össze a válaszokat a Bán és Karika Ügyvédi Társulás munkatársa.

Hír: Ennyire életveszélyesek a magyar munkahelyek - megjött az európai lista

2017. május 04. 07:48
 
Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján hazánk a középmezőnyben állt, számos régiós országnál, sőt még Ausztriánál is kedvezőbb adatokkal

Hír: Órabéres dolgozó végkielégítésének meghatározása

2017. május 08. 08:23
 
Órabéres dolgozó esetében hogyan kell meghatározni a végkielégítés havi távolléti díját? Átlagos havi 20 napi távolléti díj jár ilyen esetben? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Hír: Amikor a főnökök összefognak - több munkáltató által létesített munkaviszony

2017. május 08. 08:57
 
A megszokott, napi 8-órás, hétfőtől péntekig tartó munkaidő mára már kezd „megszokottá válni” a munka világában. Fontos, hogy a munkajog haladjon a korral, és rugalmasan kezelje mind a munkáltatók, mind a munkavállalók igényeit, kövesse a technika nyújtotta lehetőségeket. Az "employee sharing" vagyis a munkavállaló "megosztása" az Egyesült Államokból ered. Ilyenkor ugyanazt a dolgozót egyszerre, egy szerződéssel, több cég is foglalkoztatja.

Hír: Egyre nagyobb a szakadék a cégvezetők és a munkavállalók közt

2017. május 12. 08:39
 
Nőtt a különbség az amerikai nagyvállalati vezetők és a munkavállalók jövedelme között tavaly. A tőzsdén jegyzett ötszáz legnagyobb részvénytársaság vezetői 2016-ban átlagosan 13,1 millió dollárt kerestek, 347-szer többet egy átlagos munkavállalónál. Egy évvel korábban 335-szörös volt a különbség - derült ki az AFL-CIO amerikai szakszervezeti szövetség éves jelentéséből.

Hír: Nélkülözhetetlen feltételek a kötetlen munkaidőhöz

2017. május 16. 08:59
 
A munkáltató a munkaidő beosztásának jogát teljes egészében átengedheti a munkavállaló számára. A kötetlen munkaidő azonban nem pusztán döntés kérdése, elrendeléséhez a munka törvénykönyve feltételeket ír elő.