Kapcsolódó tartalmak: talaj

Hír: Sokan szarvashibákat követnek el, ezért buknak nagyot

2016. március 17. 11:55
 
Sokmilliárdos károkat okoz a mezőgazdaságban a belvíz, de komoly és ismétlődő termelői hibák is közrejátszanak abban, hogy víz önti el a szántóföldeket. Ilyen például a rossz vetésszerkezet vagy agrotechnológia. Az idén csökkenhet a kukorica és a napraforgó termőterülete, ha a tavaszi vetésre előkészített földekről lassan húzódik vissza a belvíz. Talajjavítás nélkül hosszabb távon is kisebb termésre számíthatnak a gazdák a rendszeresen belvízjárta földeken.

Hír: A talaj-növény rendszer fontossága a sikeres termesztés érdekében

2016. március 30. 09:32
 
Ahhoz, hogy valóban sikeresen, kiszámítható módon tudjon gazdálkodni, elengedhetetlen, hogy ne csak a növényre vagy csak a talajra legyen tekintettel, hanem e két tényezőre mint egymással kölcsönhatásban lévő rendszerre tekintsen. A mai mezőgazdaságban alkalmazott agrotechnológia, a műtrágyázási gyakorlat és a kemikáliák használata mind kihagyhatatlan elemei a gazdálkodásnak, de ezek a technológiai elemek ugyanakkor csökkentik a talaj tápelemtartalmát és azok felvehetőségét. Ezeket a negatív folyamatokat az utóbbi évek megváltozott időjárása is tovább erősíti.

Hír: Terítéken a tápanyagban gazdag talajgazdálkodás módjai

2016. május 25. 08:23
 
Május 17-én másodízben tartották meg a Talajközpontú Termelés Konferenciáját.

Hír: A talajok szikesedését is vizsgálják

2016. augusztus 09. 07:53
 
Hét közös kutatás-fejlesztési projekt elindításáról döntött a Magyar-Thai Mezőgazdasági Munkacsoport hatodik ülése Thaiföldön. A magyar delegáció többek között bioüzemanyag-előállítás, szőlészet-borászat, gyümölcstermesztés és talajszikesedés területén egyeztetett a thai partnerekkel közös kutatási projektekről a következő három évre.

Hír: A KAP források szinten tartása a talaj és az erdők működésének támogatásához is elengedhetetlen

2019. szeptember 25. 07:55
 
A gazdák a talajok szénmegkötő-képességének új agrotechnikai eljárásokkal történő alkalmazásával és növekvő erdőtelepítésekkel tudnak hozzájárulni az éghajlati változások hatásainak csökkentéséhez, ehhez viszont nélkülözhetetlen a KAP források szinten tartása – mondta Dr. Nagy István Helsinkiben, az uniós mezőgazdasági miniszterek informális találkozóján.

Hír: Veszélyben lehet az ausztrál mezőgazdaság

2020. július 23. 08:06
 
Súlyosan károsították az ausztrál termőtalajt a bozóttüzek egy ausztrál kutatás szerint, amely hangsúlyozta, hogy nagyobb erőfeszítést kell fordítani a talaj javítására, mert ellenkező esetben az ország mezőgazdasági termelése sínyli meg.