115 százalékkal drágult a sertészsír

2023. január 16. 10:19
Egyetlen év alatt 115 százalékkal drágult a sertészsír a KSH friss adatai szerint. Eközben a fehér kenyér átlagára 100 százalékkal, kilónként 900 forintra emelkedett.
 
Raskó György agrárközgazdász szerint a szegényebbek jobban megérzik az inflációt, mint a tehetősebbek. A szakértő hozzátette, hogy a sertéságazat az áremeléssel az árstop miatti veszteségeit hárítja át a vásárlókra. A zsírolvasztás különösen energiaigényes, a gyártók a korábbi többszörösét kénytelenek fizetni a gázért. Raskó György szerint a sertéscomb árának befagyasztása okozott árrobbanást – írja az RTL.
115 százalékkal drágult a sertészsír
Amint arról korábban már írtunk, az elmúlt évben az élelmiszerek ára átlagosan 40 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább
 
a tojás (87,9 százalék),
a kenyér (81,4 százalék),
a tejtermékek (75,4 százalék),
a sajt (74,7 százalék),
a vaj és vajkrém (71,6 százalék),
a száraztészta (58,6 százalék),
a margarin (58,0 százalék),
a péksütemények (54,7 százalék) és
az édesipari lisztesáru (53,4 százalék) drágult.
 
A termékcsoporton belül a cukor (11,8 százalék) és az étolaj (4,4 százalék) ára nőtt a legkisebb mértékben.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

„A hazaiban több van” üzenettel indul idén a Hazai Termékek Hónapja

2023. augusztus 28. 11:39
Remek alkalom arra, hogy a hazai értékek mellett, a hazai termékek is középpontba kerüljenek.
 
Az idei már a harmadik év, hogy augusztusban integrált kommunikációban részesülhetnek azok a gyártók, akik részt kívánnak venni a hazai termékek hónapja akcióban. Ennek keretében a Magyar Termék ernyőkommunikációja alatt megjelennek online és offline felületeken egyaránt, üzletlánci akciókban, sőt országos lefedettségű TV és citylight kampányban is hirdethetnek a védjegyes terméket gyártó és forgalmazó partnerek.
 

Elemző: az ársapkák kivezetése 3-5 százalékot dob az élelmiszer-infláción

2023. február 03. 13:15
Több oka is van annak, hogy 2022 decemberében a magyar élelmiszer-infláció volt a legmagasabb egész Európában – mondta az InfoRádiónak az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője. Héjja Csaba hozzátette, hogy az első negyedévben még számolni kell kisebb áremelkedéssel.
 
Az elemző úgy látja, a magyar élelmiszeripar egy-két negyedévnyi áremelést előrehozott. A 2023 első három hónapjának áremeléseit már tavaly év végén végrehajtották, ezért csúcsosodott ki 44,8 százalékban a magyar élelmiszer-infláció az év végén.