11 különös ízvilágú fagyi, ami teljesen más, mint gyümölcsös társaik

2018. augusztus 03. 07:20
2018. 08. 02. 09:02
Ha már unjuk a banánt, azaz banános, csokis, joghurtos, mascarpónés jeges élményeket, akkor itt az ideje, hogy felfedezzünk egy-két újdonságot.

Talán sokan nem tudják, hogy a fagyi előfutára a kínai Tang-dinasztia (618-907) alatt jelent meg, és akkor még kecske, tehén vagy bivaly tejből, lisztből és kámforból készült. Az első „hivatalos” fagylalt a 17.századi Nápolyból való, és vitathatatlan, hogy ma már mindenhol nagy népszerűségnek örvend. Csokoládé, vanília, puncs, és gyümölcsös társaik még mindig a legkeresettebbek, ám a „fagyi evolúció” sem állhat meg.

Íme néhány egészen meghökkentő íz!

Libamájas és sonkás

A  Humphrey Slocombe névre hallgató fagyizó rukkolt elő az említett ízesítésű termékével. Legkedveltebb darabja egyébként a „Titkos Reggeli” elnevezésű, mely bourbon whiskey és kukoricapehely ízű (kicsivel több az előbbiből és már nem is annyira titkos az a reggeli), de a sonkás fagylaltjuk is igen szépen fogy.

Fotó: david-lebovitz Rovaros-csokis

„Ha már úgyis sok van belőlük, miért ne?!”- gondolhatták a szintén amerikai fagyizó dolgozói, szépen összegyűjtötték a közelben ólálkodó bogarakat, leszedték a szárnyaikat, és lám – kész is az ínycsiklandó rovar-fagyi! A vásárlók teljesen oda vannak érte. Az egészségügyi hatóságok már nem annyira.

Gabonatejes

New York városában található az a cukrászda, név szerint a Momofuku Milk Bar, ahol egészen eredeti sütemények, desszertek kaphatók. Közülük is egyik legfelkapottabb a gabonatej ízű fagylalt, melynek – ki hinné – fantasztikus gabonatej íze van. Egy kis kukoricapehely és cukor a tetejére, és kész is az üdítő reggeli.

Cheddar sajtos

Naponta 48 különböző ízű fagylalttal várja vendégeit a manhattani Ciao Bella Gelato, és nem ám akármilyenekkel. Bazsalikomos, avokádós, pézsmatökös, borsos-tárkonyos, csak néhány példa. Az igazi „sztár” viszont a cheddar sajtos verzió. Aki evett már almás vagy körtés pitét az említett sajttal, az tudja, miért.

Wasabis

Akinek az eddigi kínálat még mindig nem elég egzotikus, annak jó szívvel javasolható a vaszabis (avagy vízitormás) fagylalt – ez esetben nyers hal nélkül.

Fotó: yelp.com Pizzás

Ha valaki egyszerre szeretne túlesni a vacsorán és a desszerten,talán  tökéletes választás a pizzás fagyi. Minden rajta, ami egy igazi pizzához dukál: fokhagyma, sajt, oregano és paradicsom.

Fotó: boing-boing.net Sonkás-olívás

Ezek után ugyan mi olyan nagy szám egy sonkás fagylaltban? A körítés mindenképpen, hiszen a CreamCycle hűtőládás kerékpárokkal szállítja házhoz a bacon darabkás remeket.

Chilis

Ezt talán már többen ismerik, de hogy mégse legyen olyan egyszerű sima fagyi egy delaware-i fagyizó igazán bevállalós darabbal jelentkezett. A „Skorpió csípése” fagylalt tetején egy valódi skorpió dekkol, különböző csípős szószokkal ízesítik, és – ha ez még nem lenne elég – meghintik egy kis szellem chilivel. Amely chilit a Guiness Rekordok Könyve a világ legcsípősebbjévé választotta 2007-ben. Csak saját felelősségre!

Tintahal tintás-halikrás

A Ramekin cukrászdát és fagyizót igazán nem lehet azzal vádolni, hogy csak a jól bejáratott ízekben utazik. Néhány példa fagylaltjuk közül: parmezán sajtos-citromos; szárított olívabogyós; Manzanilla boros-metélőhagymás, virágszirommal megszórva; tintahal tintás, halikrával, maracujával – ez utóbbihoz aperitifként jár egy kis articsókalikőrös kávé.

Sörös-mogyorós

Ha a fagyi önmagában nem lenne elég hűsítő, kombinálhatjuk sörrel! Az egyik fagylaltozó már meg is valósította minden férfi (rém)álmát. A porter sörös fagylaltot még némi mogyoróval (földimogyoró, pekándió, mandula), valamint rozmaringgal, barna cukorral és cayennel dobták fel. Szinte már halljuk is felcsendülni a bárzenét a háttérben…

Majonézes

A végére a skótok is „kifőztek” valamit, ami az eddigi visszajelzések alapján – még – nem igazán nyerte el az emberek tetszését. Ő a majonézes fagylalt. Egy hozzászóló azért megjegyezte, hogy a majonéztől még krémesebb lesz a fagyi. Azt hiszem, erre mondják: ízlések és pofonok…

 
sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Itt a harmadik közösségi komposztáló Budapesten

2021. március 26. 07:46
A Tabán és a Szent István park után, a Városmajorban jött létre Budapest harmadik közösségi komposztálója, adta hírül a Főkert.

3 fontos szociális képesség a munkahelyen

2019. január 08. 08:18
Az utóbbi időben a munka világában egyre nagyobb szerep jut a szociális készségek meglétének az új munkaerő kiválasztásában. Az állásinterjún már nem csak a szakmai felkészültséget mérik fel, hanem azt is, hogy a jelentkező tud-e együttműködni majd a kollégáival, megfelelően kommunikálni az ügyfelekkel, hogyan kezeli a konfliktusokat. Az együttműködés képességének minősége a következő tényezőktől függ: mennyire tudok asszertíven, és nem agresszíven kommunikálni? Mennyire tudom elfogadni, hogy mások máshogyan gondolkodnak, más megoldásaik vannak egy-egy helyzetre?  Tisztelem-e a másikat, és el tudom-e fogadni a kritikát? Ha ezen a téren nem érezzük magunkat magabiztosnak, fejlesszük magunkat, felnőttként sem késő!