200 hajó várakozik a Panama csatornán

2023. augusztus 21. 14:51
A hétvégén a csapadék- és vízhiány a Panama-csatornán olyan súlyossá vált, hogy a hatóságok korlátozták az áthaladó hajók számát – naponta csak 32 hajó tud átkelni a korábbi 36 hajóhoz képest –, sőt átmenetileg le is zárták a csatornát, ez pedig komoly fennakadásokat eredményez a világ egyik legfontosabb hajózási útvonalán – írja a Magyar Nemzet a Wall Street Journal nyomán.
200 hajó várakozik a Panama csatornán
A hírek szerint kétszáz teherhajó torlódott fel az évszázados szárazság miatt. A teherhajóknak nemcsak a várakozással és a megnövekedett költségekkel kell számolniuk – azok a hajók, amelyek elkerülnék a várakozást a 400 ezer dolláros útdíjon felül további 900 ezer dollár extra tarifát is meg kell fizetniük –, hanem az alacsonyabb vízmélység miatt a szállítmányukat is csökkenteniük kell. A dugó miatt több tíz milliárd dollár értékű áru akadhatott fent, ideértve olaj- és földgáztermékek, bútorok, elektronikai cikkek és élelmiszerek is – írja a lap.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Norvégia a legrosszabra készül, elkezdte felhalmozni a gabonakészleteket

2024. június 26. 17:21
Az évtized végéig a raktárakban mintegy 82 500 tonna gabonát akarnak elraktározni.
 
Az orosz-ukrán háború, a világjárvány és a klímaváltozás miatt Norvégia újrakezdi a 2003-ban abbahagyott gabonakészlet-felhalmozást. 2003-ig mintegy fél évszázadon át folytatotta az ország a gabonafelhalmozást. A tervek szerint 2029-re 82,5 ezer tonna gabonát tárolnának, amelyet válság esetén azonnal az állam rendelkezésére bocsátanának – írja az index.hu.

Októbertől ingyenesen lehet majd leadni az elhasználódott gumiabroncsokat

2023. június 20. 17:18
Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint ingyenes lehet a gumiabroncs-hulladék leadása.
 
Az elhasználódott gumiabroncsokat októbertől ingyenesen lehet majd leadni, emellett a használt sütőolaj és a textilhulladék elkülönített gyűjtését is biztosítja a MOHU MOL Zrt. - mondta el az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfői közleménye szerint Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár annak kapcsán, hogy a kormány társadalmi egyeztetésre bocsájtotta az egyes termékáramokra vonatkozó kormányrendelet tervezetét.