200 hajó várakozik a Panama csatornán

2023. augusztus 21. 14:51
A hétvégén a csapadék- és vízhiány a Panama-csatornán olyan súlyossá vált, hogy a hatóságok korlátozták az áthaladó hajók számát – naponta csak 32 hajó tud átkelni a korábbi 36 hajóhoz képest –, sőt átmenetileg le is zárták a csatornát, ez pedig komoly fennakadásokat eredményez a világ egyik legfontosabb hajózási útvonalán – írja a Magyar Nemzet a Wall Street Journal nyomán.
200 hajó várakozik a Panama csatornán
A hírek szerint kétszáz teherhajó torlódott fel az évszázados szárazság miatt. A teherhajóknak nemcsak a várakozással és a megnövekedett költségekkel kell számolniuk – azok a hajók, amelyek elkerülnék a várakozást a 400 ezer dolláros útdíjon felül további 900 ezer dollár extra tarifát is meg kell fizetniük –, hanem az alacsonyabb vízmélység miatt a szállítmányukat is csökkenteniük kell. A dugó miatt több tíz milliárd dollár értékű áru akadhatott fent, ideértve olaj- és földgáztermékek, bútorok, elektronikai cikkek és élelmiszerek is – írja a lap.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem jött be a napbiznisz, eladhatják a kínaiak a kaposvári napelemparkot

2023. november 30. 15:17
A CMC kínai nagyvállalat 2021-ben üzemelte be Kaposvárnál a gigantikus napelemparkját, amit 220 hektár termőföldre telepítettek. A biznisz nem jött be, az MVM átveheti a veszteséges cégeket – írják az mfor.hu-n.

Növénysimogatótól az energiatakarékos appig: 25 millió forintos pályázat óvodák és iskolák számára

2024. március 13. 17:37
Sokkal fontosabb, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a természethez, mint azt gondolnánk. „Ha a szülők látni akarják, hogy néz ki a gyerekük, amikor egyszerűen csak boldog, akkor ilyenkor vegyék szemügyre.” Az ökotudatosságra fókuszáló nagysikerű pályázaton most újra óvodai és iskolai közösségek fenntarthatósági ötleteit várja az E.ON. A legjobb programok megvalósulását összesen 25 millió forinttal támogatja az energiavállalat, intézményenként akár 2,5 millió forint is pályázható.