2024. évi gluténmentes kenyér és péksütemények versenye
2024. október 17. 15:30
Idén 3. alkalommal rendezték meg a Magyarok Kenyere program keretében az év gluténmentes kenyere és péksüteménye versenyt.

Fotó: Lévai Zsolt
Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára a díjátadón hangsúlyozta, hogy ez a nap, október 16-a a kenyerek világnapja mellette az élelmezésbiztonság világnapja is, melynek keretében belül beszélni kell az élelmiszerpazarlásról is.

Fotó:StoreInsider
A helyettes államtitkár beszédében kiemelte, hogy Magyarországon a háztartásokban az élelmiszerhulladék-méréseket 2016 óta rendszeresen végzi a Nébih. Az eredmények sokáig javultak, most viszont vagy egy kis visszaesés. A leginkább pazarolt élelmiszerek a készételek, a zöldségek és gyümölcsök és a pékáruk. A kenyér alapélelmiszer, mindig is különleges szerepet töltött be a gasztronómiában és a kultúrában is, éppen ezért érdemes kiemelni, hogy a megbecsülése sokat javult és újra méltó helyre került. 2016-ban fejenként 6,5 kg kenyeret és pékárút dobott a lakosság fejenként a kukába – ez az érték mára két és fél kilóra lecsökkent. Ez a program sikeressége mellett a fogyasztói tudatosságot, a kenyér fontosságát is mutatja.
A gluténmentes élelmiszerek terén élelmiszeripari oldalról újfajta fejlesztések, termékek, innovációk jelentek meg kormányzati szabályozással és támogatással összhangban. Nemrég zárul két élelmiszeripari pályázati felhívás is összesen 200 milliárd forint keretösszeggel – kimagasló érdeklődés mellett.

Az iparág tenni akarását és innovációs potenciálját méltatva, a helyettes államtitkár örömét fejezte ki a verseny eredményes résztvevőivel való találkozás kapcsán, és gratulált az összes versenyzőnek.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Naponta egy alma… ma már annyi, mint halottnak a csók?
2024. szeptember 23. 18:35
Az 1800-as évek közepéből származó „minden nap egy alma, az orvost távol tartja” mára már csak egy jól hangzó frázis. Akkoriban ez még működhetett is, de ahogy közelítünk a jelenhez, ajánlott lenne százévente megszoroznunk az összeget 10-zel.
Prognózis: 12 százalékkal több paradicsomot dolgozhatnak fel, mint tavaly
2023. június 29. 13:21
Az időjárás azonban még jelentősen befolyásolhatja a valós terméseredményeket.
A WPTC június 12-i prognózisa szerint idén 42,6 millió tonna körül, a 2022-esnél 12%-kal magasabb szinten alakul a globális termelés volumene – írja a fruitveb.hu