2024. évi gluténmentes kenyér és péksütemények versenye

2024. október 17. 15:30
Idén 3. alkalommal rendezték meg a Magyarok Kenyere program keretében az év gluténmentes kenyere és péksüteménye versenyt.
2024. évi gluténmentes kenyér és péksütemények versenye
Fotó: Lévai Zsolt
 
Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára a díjátadón hangsúlyozta, hogy ez a nap, október 16-a a kenyerek világnapja mellette az élelmezésbiztonság világnapja is, melynek keretében belül beszélni kell az élelmiszerpazarlásról is.
Store Insider - Díjazták az év gluténmentes kenyereit és péksüteményeit
Fotó:StoreInsider
 
A helyettes államtitkár beszédében kiemelte, hogy Magyarországon a háztartásokban az élelmiszerhulladék-méréseket 2016 óta rendszeresen végzi a Nébih. Az eredmények sokáig javultak, most viszont vagy egy kis visszaesés. A leginkább pazarolt élelmiszerek a készételek, a zöldségek és gyümölcsök és a pékáruk. A kenyér alapélelmiszer, mindig is különleges szerepet töltött be a gasztronómiában és a kultúrában is, éppen ezért érdemes kiemelni, hogy a megbecsülése sokat javult és újra méltó helyre került. 2016-ban fejenként 6,5 kg kenyeret és pékárút dobott a lakosság fejenként a kukába – ez az érték mára két és fél kilóra lecsökkent. Ez a program sikeressége mellett a fogyasztói tudatosságot, a kenyér fontosságát is mutatja.
 
A gluténmentes élelmiszerek terén élelmiszeripari oldalról újfajta fejlesztések, termékek, innovációk jelentek meg kormányzati szabályozással és támogatással összhangban. Nemrég zárul két élelmiszeripari pályázati felhívás is összesen 200 milliárd forint keretösszeggel – kimagasló érdeklődés mellett.
Az iparág tenni akarását és innovációs potenciálját méltatva, a helyettes államtitkár örömét fejezte ki a verseny eredményes résztvevőivel való találkozás kapcsán, és gratulált az összes versenyzőnek.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Miért nincs biotermék a hazai piacokon?

2024. december 18. 21:08
A szakemberek nem találtak biotermékeket a piacokon.

Egyre kevesebb a komló, drágul a sör

2023. október 24. 18:04
Egy új tanulmány szerint csökken az európai komló mennyisége, amely a sör jellegzetes keserű ízét adja. A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt.
 
Az előrejelzések szerint a forróbb, hosszabb és szárazabb nyarak súlyosbítják a helyzetet, és a sör drágulásához vezethetnek. A tanulmány szerzői ezért arra figyelmeztetik a termesztőket, hogy fejlesszék termesztési technikáikat.