2024. évi gluténmentes kenyér és péksütemények versenye
2024. október 17. 15:30
Idén 3. alkalommal rendezték meg a Magyarok Kenyere program keretében az év gluténmentes kenyere és péksüteménye versenyt.
Fotó: Lévai Zsolt
Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára a díjátadón hangsúlyozta, hogy ez a nap, október 16-a a kenyerek világnapja mellette az élelmezésbiztonság világnapja is, melynek keretében belül beszélni kell az élelmiszerpazarlásról is.

Fotó:StoreInsider
A helyettes államtitkár beszédében kiemelte, hogy Magyarországon a háztartásokban az élelmiszerhulladék-méréseket 2016 óta rendszeresen végzi a Nébih. Az eredmények sokáig javultak, most viszont vagy egy kis visszaesés. A leginkább pazarolt élelmiszerek a készételek, a zöldségek és gyümölcsök és a pékáruk. A kenyér alapélelmiszer, mindig is különleges szerepet töltött be a gasztronómiában és a kultúrában is, éppen ezért érdemes kiemelni, hogy a megbecsülése sokat javult és újra méltó helyre került. 2016-ban fejenként 6,5 kg kenyeret és pékárút dobott a lakosság fejenként a kukába – ez az érték mára két és fél kilóra lecsökkent. Ez a program sikeressége mellett a fogyasztói tudatosságot, a kenyér fontosságát is mutatja.
A gluténmentes élelmiszerek terén élelmiszeripari oldalról újfajta fejlesztések, termékek, innovációk jelentek meg kormányzati szabályozással és támogatással összhangban. Nemrég zárul két élelmiszeripari pályázati felhívás is összesen 200 milliárd forint keretösszeggel – kimagasló érdeklődés mellett.

Az iparág tenni akarását és innovációs potenciálját méltatva, a helyettes államtitkár örömét fejezte ki a verseny eredményes résztvevőivel való találkozás kapcsán, és gratulált az összes versenyzőnek.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Duplájára növelt kapacitás: 15 ezer tonna Erős Pista és Piros Arany
2023. június 20. 18:02
Ehhez a gazdáknak 10 ezer tonna minőségi erős- és édes fűszerpaprikát kell termelni.
Elkészült, és Tóth Tibor államtitkár jelenlétében átadták az idén 75 éves Univer Product Zrt. közel 8 milliárd forint értékű, kapacitásbővítő beruházását. A Kecskemét-Hetényegyházán megvalósult fejlesztéssel a vállalat több mint duplájára, 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását. A kormányzati támogatással létrehozott üzemben a legkorszerűbb műszaki színvonalon készítik a hungarikum Erős Pistát és Piros Aranyat – írja közleményében a cég.
Az ízvariációk száma végtelen
2023. április 20. 13:40
Nagy Zsófia, a Fűszeres Lány gyógynövény szakirányon szerzett kertészmérnöki diplomát. A házikertjén kívül 2 hektáron termel francia tárkonyt, és egy fűszermanufaktúra tulajdonosa Ráckevén. A családja mutatott példát neki a gazdálkodásban, takarmányozással és állattartással foglalkoztak. Saját vállalkozásába 2015-ben vágott bele, a fiatalgazda-pályázat elnyerésével kezdett fűszernövényeket termeszteni.

