2024. évi gluténmentes kenyér és péksütemények versenye
2024. október 17. 15:30
Idén 3. alkalommal rendezték meg a Magyarok Kenyere program keretében az év gluténmentes kenyere és péksüteménye versenyt.
Fotó: Lévai Zsolt
Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára a díjátadón hangsúlyozta, hogy ez a nap, október 16-a a kenyerek világnapja mellette az élelmezésbiztonság világnapja is, melynek keretében belül beszélni kell az élelmiszerpazarlásról is.

Fotó:StoreInsider
A helyettes államtitkár beszédében kiemelte, hogy Magyarországon a háztartásokban az élelmiszerhulladék-méréseket 2016 óta rendszeresen végzi a Nébih. Az eredmények sokáig javultak, most viszont vagy egy kis visszaesés. A leginkább pazarolt élelmiszerek a készételek, a zöldségek és gyümölcsök és a pékáruk. A kenyér alapélelmiszer, mindig is különleges szerepet töltött be a gasztronómiában és a kultúrában is, éppen ezért érdemes kiemelni, hogy a megbecsülése sokat javult és újra méltó helyre került. 2016-ban fejenként 6,5 kg kenyeret és pékárút dobott a lakosság fejenként a kukába – ez az érték mára két és fél kilóra lecsökkent. Ez a program sikeressége mellett a fogyasztói tudatosságot, a kenyér fontosságát is mutatja.
A gluténmentes élelmiszerek terén élelmiszeripari oldalról újfajta fejlesztések, termékek, innovációk jelentek meg kormányzati szabályozással és támogatással összhangban. Nemrég zárul két élelmiszeripari pályázati felhívás is összesen 200 milliárd forint keretösszeggel – kimagasló érdeklődés mellett.

Az iparág tenni akarását és innovációs potenciálját méltatva, a helyettes államtitkár örömét fejezte ki a verseny eredményes résztvevőivel való találkozás kapcsán, és gratulált az összes versenyzőnek.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Féltve őrzött kincs: a mennyei zöld dió
2024. június 10. 15:12
Készülhet belőle lekvár, pálinka, esszencia, de még olaj is.
A zöld diót régóta a legmagasabb minőségű dióként ismerjük, ennek ellenére csak az utóbbi időben vált népszerűvé. Az apró ínyencség önmagában is fogyasztható, de számos egyéb ételt kiegészíthet. Nem beszélve arról, hogy mennyire egészséges.
Kóstoltad már aszalva a fügét? Pedig nagyon finom!
2024. augusztus 05. 18:18
A füge már egyáltalán nem ritkaság a magyar kertekben, amelyhez az időjárásunk változása is nagyban hozzájárul. Az pedig egyáltalán nem furcsa, hogy sokan helyet adnak ennek az igazán finom gyümölcsnek a kertjükben és a tányérukon is, hiszen egy füge körülbelül 2 g rostot tartalmaz, segít az emésztőrendszert egészségesen tartani és alacsonyan tartja a koleszterinszintet is. Ha pedig sok a füge, akkor nem árt, ha tudjuk, hogyan tudunk raktározni belőle az ínségesebb időszakokra. Ekkor kerülhet képbe az aszalás.

