Az ízvariációk száma végtelen
2023. április 20. 13:40
Nagy Zsófia, a Fűszeres Lány gyógynövény szakirányon szerzett kertészmérnöki diplomát. A házikertjén kívül 2 hektáron termel francia tárkonyt, és egy fűszermanufaktúra tulajdonosa Ráckevén. A családja mutatott példát neki a gazdálkodásban, takarmányozással és állattartással foglalkoztak. Saját vállalkozásába 2015-ben vágott bele, a fiatalgazda-pályázat elnyerésével kezdett fűszernövényeket termeszteni.
– Eredetileg grafikusnak készültem, aztán kertépítő mérnöknek, de véletlenül rosszul jelöltem be a szakot a felvételi lapon, és a kertészmérnök szakra vettek fel. Ott ragadtam, mert a gyógynövény szakirányt megszerettem, és az üzleti lehetőséget is megláttam benne. Grafikustudásomat a mai napig kamatoztatom, én szerkesztem a címkéimet.
A kertépítés iránti rajongásomat pedig a kertemben élem ki.
Miután elnyertem a támogatást, az első dolgom az volt, hogy körbejárjam a gyógynövényszektort. A piackutatásból kiderült, mire volna igény, mégsem termesztik itthon: a francia tárkonyt. Isaszegen vásároltam 2 hektárt, szereztem 1250 tő francia tárkonyt. Akkora területen meg sem látszott ennyi, úgyhogy az első két-három évet azzal töltöttem, hogy a bő ezer tövet felszaporítottam a 2 hektárra. Akkor kezdtem tárgyalni nagyobb hazai fűszerkereskedő cégekkel. Őszintén szólva, kihívásnak jó volt, de totális zsákutcának bizonyult. Rá kellett döbbennem, hogy az importárakkal szinte lehetetlenség versenyeznem.
Hogyan fogott bele a munkába? Milyen beruházásra volt szükség?
– 2018-ban úgy döntöttem, hogy inkább saját termékeket fogok forgalmazni. Elkezdtem piacra járni. Tulajdonképpen a piacozás úgy indult, hogy a tárkonyomat és más fűszereimet szerettem volna eladni, csakhogy rá kellett jönnöm, hogy a termelői piacokon ennél egyszerűbb és praktikusabb dolgokat keresnek az emberek, például jobban érdeklik őket a kész fűszerkeverékek.
A piacozás két éve alatt felépítettem a márkámat, és a vásárlói visszajelzések begyűjtésének is nagyszerű színtere volt, ami megalapozta a termékfejlesztést és a kapcsolatépítést.
Piacozás közben kezdtem el viszonteladókat keresni, hogy minél több lábra állítsam a vállalkozást.
2020-ban örököltem egy ráckevei nyaralót, ahol felújítás közben kialakítottam egy kis fűszerüzemet, és a kertjét is elkezdtem művelni. Mivel a terület öntözhető, intenzíven tudok bazsalikomot termelni. Még abban az évben elkészítettem az első üveg pesztómat, ami jóval gyorsabban forgó terméknek bizonyult, mint a fűszerkeverékek. Elkészítettem saját webáruházamat, ami fél év alatt kiváltotta a termelői piacok bevételét. Ezáltal még több időm jutott a kertre és a vállalkozás fejlesztésére, bővítésére. Ekkor ismertem meg a páromat is, Bagosi Dávidot, aki kezdetben „csak” csodás fotókat készített rólam, a kertről és a termékeimről, de fél évvel ezelőtt betársult a vállalkozásba is. Azóta ketten toljuk a szekeret.
2021-ben már húszféle fűszernövényt telepítettem a kertbe, és elindítottam a fűszeres workshopjaimat, a „FűszerShow”-t.
A nagy siker bátorságot adott hozzá, hogy jelentkezzek a Corteva Agriscience Talenta programjába. A program célja az agráriumban dolgozó nők fejlődésének a támogatása. A komplex képzési programban széles körű szakmai, oktatási és pénzügyi támogatást ad a vállalat. A program a résztvevők közötti versengéssel zárul, ahol zsűri választja ki a legjobb, ezáltal támogatásra érdemesnek tartott mikroprojekteket. Az én projektem egy mini fűszeres arborétum létrehozása volt. Ami az első helyezett lett, a díjból tovább bővítettem a kertemet. Már tavaly is ötven fajta fűszernövény volt benne, de idén szeretném százra bővíteni. Azonkívül szeretném folytatni a fűszeres workshopokat, és kertlátgatásokat is szeretnék szervezni.
Honnan a név?
– Az első két évben nagyon sok piacon és vásáron megfordultam. Nehezen jegyeztem meg a sok árus nevét, ezért mindenkire jelzőket aggattam: kenyeres bácsi, lekváros néni, gombás srác… és magamat sem hagytam ki a sorból.
Mi mindent készít?
Már több, mint húszféle fűszerkeveréket készítünk, és többféle szezonális pesztót. Az alapanyagok egy része saját termés, de hazai termelőktől és forgalmazóktól is vásárolok fűszereket. Minden termékem adalékanyag-mentes, a pesztókat pedig csak hőkezeléssel tartósítom. Minden fűszerkeveréket frissen őrlünk, vagyis folyamatos a gyártás, hogy a fűszerek minél tovább megtartsák az aromájukat.
Kezdetben négy fűszerkeverékem volt, magyaros, olasz, provence-i és görög. Aztán beleástam magam más konyhák ízvilágába, és a paletta az indiai garam masalával, a kínai ötfűszer és a török baharat fűszerkeverékekkel bővült. Idővel és sok-sok kísérletezéssel egyre több saját keveréket dobtam piacra, például a Bölcsek Pora és a Négy Elem fűszerkeverékeket.
A saját termelés garancia a minőségre, de alighanem rengeteg munkát igényel. Tulajdonképpen mennyit?
– Számomra varázslatos, hogy a fűszerek egy részét magam termesztem – magról vetem, nevelem, begyűjtöm, elkészítem –, és hogy a mi fűszerkeverékeinkből mások főznek valami finomat otthon.
Borzasztóan sokrétű a munkám, ami jó, mert nem szeretem a monotóniát.
Igaz, vállalkozóként nem mindig válogathatom meg, hogy mivel foglalkozzak, de igyekszem minden olyan munkát (leginkább az adminisztrációt) automatizálni vagy kiszervezni, ami nem tölt fel. Ugyanis a vállalkozásom szempontjából kulcsfontosságúnak tartom, hogy én magam lelkileg a helyemen legyek. Régóta tervezgettük a párommal, hogy amint pénzügyileg úgy áll a dolog, felmond, és ketten visszük tovább a vállalkozást. Ennek 2022. szeptemberében jött el az ideje, a karácsonyi szezont már kettesben csináltuk végig. Felosztottuk a munkát kettőnk között. Dávid feladata a termékek gyártása, készletezése, a rendelés, a címkézés, a rendelések feldolgozása. Én építem és gondozom a kertet, vágom, szárítom a fűszereket, enyém a termékfejlesztés, és én vezetem-szervezem a vállalkozás dolgait.
Folyamatosan gyártjuk a fűszerkeverékeket, vagyis ez egész éves munka.
A kert gondozása és a workshopok szervezése szezonális. Viszont amint vége a kerti szezonnak, kezdődik a karácsonyi árusítás, ami az éves bevételünk nagy részét hozza. Ketten már nem győzzük a rengeteg megrendelést, idén karácsonyra fel kell vennünk egy-két embert arra az időszakra.
Mennyire keresik és fogyasztják a fűszereket?
– Még csak öt éve vagyok a „Fűszeres Lány”, így nem hiszem, hogy objektív rálátásom volna a témára. Úgy figyeltem meg, hogy a fiatalabbak nyitottabbak az új ízekre és az ismeretlen fűszerekre, a különleges és egyedi fűszerkeverékekre. Nagymamám korosztályának a tagjai beleragadtak a konvencionális fűszerekbe, a paprika-só-bors, legfeljebb egy kis petrezselyem vagy kapor használatába.
Nehéz, vagy könnyű az értékesítés?
– A covid óta az emberek jelentős része inkább online vásárol, így mi sem járunk már annyi piacra és vásárra. Így több időnk jut a kerti teendőkre – csakhogy kevesebb a személyes kapcsolat a vásárlókkal. Ezt azzal igyekszem kompenzálni, hogy személyes hangvételű posztokat írok, amikben dokumentáljuk az életünket, hogy közelebb vigyük magunkat az emberekhez.
Egyre több lábon állunk. A webáruház mellett több viszonteladónk is van, és a nyári workshopok szintén biztos bevételi forrássá váltak.
Tervez-e valamilyen fejlesztést vagy változtatást a vállalkozásban?
– Idén tavasszal szeretnénk befejezni a kertépítést, és az eddigi negyven-ötven féle fűszernövényt száz fajtára bővíteni, többek közt olyan kuriózumokkal, mint a gyömbér, a kurkuma, a sáfrány, a citromnád vagy a szecsuáni bors. Picit hosszabb távú tervem, hogy vegyünk egy másik nyaralót a környékünkön, ahol HACCP minősítésű üzemet alakítunk ki, mert azzal ki tudnánk törni a kistermelői korlátok közül.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek
Célzott támogatások segítik a hazai burgonyatermesztést
2024. június 18. 19:08
Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szakmai rendezvényén, kedden, Budapesten, melyet az I. Nemzetközi Burgonya Világnap alkalmából rendeztek meg.
Finom, egészséges, különleges, itthon is kapható, mégsem esszük
2024. január 26. 13:14
A fürjhúsnak és a fürjtojásnak számos jótékony hatása van, mindkettő értékes, finom étel és igazi gourmet termék.
A fürjhús fogyasztása számos előnnyel jár és pozitív hatást gyakorol az egészségre, hiszen rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és fehérjékben.