5 kreatív szépség levendulából, amit bárki el tud készíteni

2024. július 01. 16:53
A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógy-, fűszer- és dísznövény. Enyhe idegnyugtató hatású, fájdalomcsillapító, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az alvászavarokat. Népszerűsége ma is töretlen, használjuk bátran!
5 kreatív szépség levendulából, amit bárki el tud készíteni
Az idők során használták testre kenve, fürdővízbe, ruha illatosítására, Egyiptomban balzsamozáshoz, a pestisjárvány idején csuklóra kötve, a II. világháborúban sebfertőtlenítőként. A levendula felhasználása ma is szerteágazó.
 
Napos helyen szinte bármilyen talajban megél, de a kötött talajokat nem kedveli, kevés tápanyaggal is beéri, szárazságtűrő, csak a legnagyobb nyári kánikulában érdemes öntözni.
 
NEM CSAK KERTBEN, DE CSERÉPBEN AZ ERKÉLYEN IS NEVELHETŐ LEVENDULA.
 
Illóolaj-tartalma akkor a legmagasabb, mikor az első virágok kinyíltak a virágzat alján. Ha később szüretelünk, akkor szárítás után a virágok le fognak potyogni. Legjobb napos reggel szedni, miután a harmat felszáradt. A virágszárat a fás rész felett 2-3 ujjnyival vágjuk le! Ha a legtöbb virág már kinyílt, akkor szárítás után ételbe, italba vagy illatos tasakba használhatjuk fel.
 
Levendula buzogány
Nem potyog, hiszen önmagába zárjuk a virágzatát, és kedves ajándék is lehet. Frissen szedett levendulából készítsük, mert hajlékony szárakra van szükség. Páratlan számú szálat használjunk, 17 szálhoz kb. 2,3 méter hosszú, 6 mm széles szalag elegendő.
 
Távolítsuk el a leveleket és elágazódásokat, tegyük egy csokorba, úgy, hogy a virágfejek alsó része egy vonalba essen, és kössük át szorosan szalaggal.
Az egyik oldalon egy rövidke, a másik oldalon pedig a hosszú rész legyen. A rövid szálat fogjuk hozzá a virágokhoz, majd a levendula szárait hajlítsuk vissza óvatosan, igazítsuk el a szárakat körben úgy, hogy nagyjából egyenlő távolságra legyenek egymástól. Kezdjük el a szövést, a szalag egy szár felett, majd a követező alatt haladjon, közben igazgassuk a szalagot és a szálakat, hogy egyenletes legyen, a végén kössük el.
Dupla szálat használva mutatósabb a buzogány - Fotó: Fontos Éva
 
Levendula szirup
Hozzávalók: 2 evőkanál levendulavirág, a száráról leszedve, 180 ml víz, 150 g kristálycukor.
 
Forraljuk fel a hozzávalókat egy lábasban, majd alacsony lángon főzzük 15 percig. Hagyjuk kicsit hűlni, majd szűrjük le, és töltsük üvegbe.
Levendula szirup - Fotó: Fontos Éva
 
Levendulás baracklekvár
A kész szirupot sokféleképpen felhasználhatjuk: ehetjük vanília fagylalttal, tehetjük limonádéba, süteményekbe, és a kajszilekvár is egészen különleges lesz tőle. Ízlés dolga, hogy ki mennyire szereti levendulásan, de alapvetően óvatosan adagoljuk, kicsivel kezdjünk és kóstoljunk, csak halványan kell érződnie.
Levendulás baracklekvár - Fotó: Fontos Éva
 
Levendulás tea
A megszárított virágokat elkészíthetjük önmagában, migrén ellen. 1 liter vízhez 20 g szárított virágot használjunk. Tehetjük ízesítés szerint menta (légutakra) vagy zöld teához (élénkítő reggeli koffeines tea). Forrázzuk le, és áztassuk 5-10 percig lefedve, hogy az illóolaj ne távozzon.
Levendula tea - Fotó: Fontos Éva
 
Méhlegelő
NE VÁGJUK LE AZ ÖSSZES VIRÁGOT, HAGYJUNK A BEPORZÓKNAK IS, MERT SZÍVESEN LÁTOGATJÁK A LEVENDULA VIRÁGZATÁT!
Ha több bokrunk van, az egyiket hagyjuk meg teljesen. Ha virágzás után visszametszettük, számíthatunk másodvirágzásra, így később is odacsalogathatjuk a hasznos rovarokat kertünkbe.

Kapcsolódó cikkek

Kincset rejt a téli éléskamra

2024. január 11. 18:43
A gyökérzöldségek királynője a gumós zeller, amelyet rendkívül változatos módon illeszthetünk be az étrendünkbe. A különleges ízvilággal rendelkező zöldségféle előnyeit egyre többen ismerik fel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a zeller iránti kereslet folyamatos és stabil, így a gazdálkodóknak is kiváló perspektívát jelenthet a zöldségnövény termesztése – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) cikkében.

Kényszervágóhídból húsexportőr

2023. április 03. 12:31
A Hajdúhús 2000 Kft.-t 1998. március 23-án alapították. Az idén éppen negyed százados cég alapító tulajdonosa, Papp István 68 éves, és sok szépségről és a velük együtt járó nehézségekről is tud rövid előadást tartani.
Az elmúlt 25 év elsősorban reményt adott neki a következő 25 esztendőhöz, amit már két gyereke, Zsuzsa és István visznek tovább. Az alapító kereskedelmi szakközépiskolát végzett. Amikor 1968-ban végzett, húseladóként kezdte a pályát. Ma is fejből sorolja azokat a debreceni utcákat, amikben megfordult. Kiemelkedik közülük a Kossuth utcai, ahol 13 évig tevékenykedett.