7,4 milliárd forint visszatérítés érkezik a termelőkhöz

2023. október 05. 14:28
2023. október 6-án a Magyar Államkincstár megkezdi a korábban az uniós szintű krízistartalék feltöltése céljából elvont, de ott fel nem használt 7,4 milliárd forintnyi összeg visszatérítését több, mint 70 ezer termelő részére.
 
7,4 milliárd forint visszatérítés érkezik a termelőkhöz
A korábbi évek gyakorlatát követve a tavalyi évben is uniós szintű tartalékot kellett képezni a mezőgazdasági piacokat érintő súlyos válságok kezelésére. Ezt a forrást minden évben a közvetlen támogatások terhére, az úgynevezett pénzügyi fegyelem mechanizmusával biztosította az Európai Bizottság. Ezt a mechanizmust 2022-ben is az egy termelőre eső összes közvetlen kifizetés 2.000 eurót meghaladó összegére kellett alkalmazni. Az uniós előírások alapján a gazdálkodóktól elvont, de fel nem használt összegeket vissza kell fizetni az érintettek részére.
 
A gazdálkodók idén is számos további jogcímen számíthatnak kifizetésekre, hiszen október közepén megindul a 2023-ban benyújtott egységes kérelmek utáni előlegek utalása.
 
forrás: agrotrend.hu / AM

Kapcsolódó cikkek

NEM FOGY A MŰTRÁGYA, SPÓROLNAK A GAZDÁK

2022. november 15. 11:12
Drasztikusan visszaesett a műtrágyák és a növényvédő szerek forgalma az idei harmadik negyedévben. A gazdálkodók megfontolják minden kiadásukat, ami különösen a műtrágyáknál figyelhető meg. Ugyanakkor gépekből több fogyott az első félévben.
 
A műtrágyaértékesítés az idei harmadik negyedévben 44 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A legnagyobb visszaesés két foszforforrás, a szuperfoszfát és a monoammónium-foszfát (MAP) esetében történt. A szuperfoszfát kereslete a hatodára, míg a MAP forgalma a harmadára esett vissza.

Az országos jégkármérséklő rendszer 9,3 millió hektárnyi földterületet véd

2024. február 08. 13:45
Kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból üzemeltetik tovább a 2018 óta működő országos jégkármérséklő rendszert, amely 9,3 millió hektárnyi földterületet véd - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Dunaharasztiban, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az AM rendezvényén.