Gépmustra az AgrárgépShown!

2024. január 24. 15:51
Ma délelőtt, még a hivatalos megnyitót megelőzően sajtóbejáráson ismerhették meg a szerkesztőségek munkatársai a Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjjal kitüntetett fejlesztéseket.
 
A MEGFOSZ és az Euroleasing Zrt. együttműködésében megvalósult, vezetett sajtóbejáráson a nagydíjas gépek, eszközök mellett a legújabb innovációkat is megtekinthették a sajtó munkatársai. A sajtóbejárást Umenhoffer Péter, a MEGFOSZ marketing bizottságának elnöke vezette.
Gépmustra az AgrárgépShown!
Az eseményen szó esett továbbá a finanszírozási lehetőségekről, az agrárium szakember-utánpótlásának kérdéseiről, továbbá a szektorban várható további high tech megoldásokról, fejlesztésekről is. Az idei kiállításon közel 52 gépforgalmazó cég több száz innovatív készülékét, technológiáját lehet megtekinteni további információk a www.agrargepshow.hu oldalon találhatók.
Nem érhető el leírás a fényképhez.
Jelentős fejlesztések történtek a magyar agráriumban, így megjelennek a földeken a drónok, a hatékonyabb high-tech traktorok és öntözőrendszerek is. Ezeknek köszönhetően erőforrásigényes régi gyakorlatokkal szakíthat a mezőgazdaság – közölte a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége a január 24-28-ig tartó AGROmashEXPO és AgrárgépShow apropóján. Bár sok ágazatban az önvezetésé, autonóm járműveké, valamint robotoké a főszerep, a mezőgazdaságban kezelőkre és agrárgépészekre hosszú távon is szükség lesz. Nekik versenyképes fizetést és perspektívát kínál a magyar mezőgazdaság, amely a finanszírozási oldalról is kedvezőbb időszak elé néz.
 
Az agrárium folytatja a menetelést
Főszerepet kapott a magyar agrárium a múlt évben, a nagy ágazatok közül az egyetlen volt, amely az év első kilenc hónapjában pozitívan járult hozzá a GDP-hez, mégpedig 2,1 százalékponttal.
 
„Az agrárium folytatja a menetelést a jövőben is, stratégiai ágazatként a rövid és hosszú távú cél egyaránt az, hogy nemzetközi szinten még versenyképesebbé váljon a szektor. A célok eléréséhez azonban folyamatos fejlesztésekre és korszerű eszközparkra van szükség" – mondta Dr. Medina Viktor, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) igazgatója a szervezet által rendezett AgrárgépShow-n. A kiállítás az AGROmashEXPO-val együtt nettó 36 ezer négyzetméteren vonultatja fel az agrárium gépcsodáit. Ebből a MEGFOSZ 23 ezer négyzetméterén, 52 gépforgalmazó többszáz fejlesztését lehet megnézni, többek között a nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjjal kitüntetett gépeket is.
Lehet, hogy egy kép erről: kombájn
Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon kiderült az is, hogy bár sok jármű esetében az önvezetés, az autonóm működés felé mutatnak a fejlesztések, a mezőgazdaságban az emberi munka nem kerülhető ki. Az agráriumban a cél, hogy a gépek a legkényelmesebben és legprecízebben szolgálják ki a gazdát és a földet. Éppen ezért kezelőre még nagyon sokáig szükség lesz, szerelőre pedig főleg. Az igazgató hozzátette, hogy a mostani expón is azt szeretnék megmutatni, hogy az agrárium mára kényelmes, high-tech gépekkel való hatékony munkát és valódi karrierlehetőséget jelent a fiatalok számára hosszú távon is. Ez azt jelenti, hogy a szakma már nem csak férfiak, hanem a nők számára is vonzó pálya lehet.
 
Fontos szerepe van a finanszírozásnak
A korszerűsítéshez természetesen megfelelő finanszírozási háttér szükséges. Erről beszélt Göblös Gergely, az MBH Csoporthoz tartozó Euroleasing Zrt. eszköz üzletágának vezetője, a társaság által támogatott kiállításon.
 
„A mezőgazdasági eszközök lízingcégek általi finanszírozása az elmúlt öt évben évről-évre dinamikusan növekedett, 2022. évben elérve a rekord kihelyezést jelentő 132 Mrd forint összeget. Az Euroleasing agrárüzletága a mezőgazdasági eszközök lízingpiacán piacvezető pozíciót foglal el, az elmúlt esztendőben minden harmadik mezőgazdasági gépet a társaságunk finanszírozott. A kamatkörnyezet az infláció visszahúzódásával egyre kedvezőbbé válik, ez pedig várhatóan a finanszírozás iránti keresletre is kedvező hatással lesz. Továbbra is elérhetők a kamattámogatott lízing konstrukciók, úgy, mint a Széchenyi Lízing Max+, vagy az EXIM Bank által kínált Baross Gábor Hitelprogram+ lízingterméke. Ennek eredményeként a lízing- és bankszektor még nagyobb szerepet vállalhat a magyar agrárium korszerűsítésében." – fogalmazott.
 
 
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Brüsszel továbbra sem korlátozza az ukrán gabonabehozatalt

2024. április 25. 13:53
Az Európai Parlament kedden nagy többséggel megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importjának további egy évvel történő meghosszabbítását, tovább nehezítve ezzel az európai gazdák helyzetét. Ezzel a döntéssel a brüsszeli elit ismét bebizonyította, hogy számára fontosabbak Ukrajna érdekei, mint az európai gazdák boldogulása – közölte Nagy István agrárminiszter.

Kezdődik az új támogatási rendszerhez kapcsolódó rendeletek társadalmi egyeztetése

2023. április 04. 14:04
Az ellenőrzésekért felelős intézményrendszert mutatjuk.
 
Az új 2023-2027-es programozási időszakban a feltételesség jelenti azt a követelményrendszert, amelynek a terület- és állatlétszám alapú intézkedések igénybevétele során meg kell felelnie a támogatást igénybe vevő kedvezményezetteknek.