8 ok, hogy miért igyál rendszeresen kecsketejet
2024. május 07. 15:33
Gazdag vitaminforrás, könnyen emészthető, és különleges ízélményt nyújt.

Kék zónának nevezik a tudósok és a demográfiával foglalkozó szakemberek azokat a régiókat, ahol az emberek a legtovább élnek. A kék zónák közé tartozik Szardínia is: az itt élő emberek rendszeresen fogyasztanak kecsketejet és ebből készült tejtermékeket, így az étrendjük nagyon gazdag fehérjében és természetesen kalciumban is. Úgy vélik, ez az egyik kulcs a hosszú, egészséges élethez.

A kutatók is úgy vélik, hogy a kecsketej rendkívül előnyös az egészségünk szempontjából, ráadásul a laktózérzékenyek nagy része is fogyaszthatja. A belőle készült sajtok pedig igazán különleges ízélményt nyújtanak. De mi teszi a kecsketejet és a belőle készült termékeket olyan egészségessé?
A kecsketej egészségügyi előnyei
1. Könnyen emészthető
A kecsketej fehérje-összetétele kedvezőbb, mint a tehéntejé, és könnyebb megemészteni. Emellett a kecsketej képes megakadályozni a bélgörcsök kialakulását és a gázképződést is. A benne lévő oligoszacharidok kiváló prebiotikumok; az emésztést elősegítő baktériumok a vastagbélben hatékonyan küzdenek meg az ott előforduló kórokozó baktériumokkal.
2. Gazdag tápanyagokban
A kecsketejnek magas az A-vitamin-tartalma, ezáltal támogatja a szervezet védekezőrendszerét, csökkenti a fertőzésekre való hajlamot, valamint a vesekőképződés kialakulásának kockázatát is. Magas kalcium- és D-vitamin-tartalmának köszönhetően hatékony lehet csontritkulás esetén is. Ez az összetétel azért előnyös, mert a D-vitamin biztosítja a kalcium megfelelő felszívódását a szervezetben. Továbbá sok cink, szelén és foszfor van benne, illetve a B1-, a B2-, a B5-vitamin- és a niacintartalma is magas. Zsírsavtartalma magasabb, mint a tehéntejé, de ezek a zsírok sokkal könnyebben emészthetők, nem terhelik meg a szervezetet, és fokozzák az anyagcserét – ennélfogva a fogyókúrába is beilleszthető.
3. A kecsketej íze édesebb, mint a tehéntejé
A kecsketej a tehéntejnél édesebb, lágyabb, szinte tejszínes ízű. A benne található zsírcseppek kicsik, egyenletesen oszlanak el benne, így homogenizálásra sincs szükség.
4. A kecsketej hipoallergén
A kecsketej hipoallergén, mert kisebb mennyiségben tartalmazza az allergén alfa-kazeint, mint a tehéntej.
5. Jótékonyan hat az idegrendszerre
A kecsketej a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segít enyhíteni az idegrendszeri és migrénes panaszokat.
6. Segíti a vas felszívódását
A kecsketej heti háromszori fogyasztása segítheti a vashiányos vérszegénységben szenvedők gyógyulását, ugyanis fokozza a vas felszívódását, ezáltal a hemoglobin előállítását.
7. Allergia ellen is véd
Egyes kutatások és számos tapasztalat alapján a kecsketej allergia ellen is véd.
8. Nyugtatja az ekcémás bőrt
Külsőleg az ekcémás bőrbetegségek ellen is bevethető bőrnyugtató hatása miatt.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Mindaz, amit nem gondoltál volna a vajról
2024. november 19. 14:44
Cikksorozat indul, ami szakmailag hiteles információkat nyújt.
Kapor, de nem csak tökfőzelékbe
2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.