8 ok, hogy miért igyál rendszeresen kecsketejet

2024. május 07. 15:33
Gazdag vitaminforrás, könnyen emészthető, és különleges ízélményt nyújt.
8 ok, hogy miért igyál rendszeresen kecsketejet
Kék zónának nevezik a tudósok és a demográfiával foglalkozó szakemberek azokat a régiókat, ahol az emberek a legtovább élnek. A kék zónák közé tartozik Szardínia is: az itt élő emberek rendszeresen fogyasztanak kecsketejet és ebből készült tejtermékeket, így az étrendjük nagyon gazdag fehérjében és természetesen kalciumban is. Úgy vélik, ez az egyik kulcs a hosszú, egészséges élethez.
A kecsketej jótékony egészségügyi hatásai | Mindmegette.hu
A kutatók is úgy vélik, hogy a kecsketej rendkívül előnyös az egészségünk szempontjából, ráadásul a laktózérzékenyek nagy része is fogyaszthatja. A belőle készült sajtok pedig igazán különleges ízélményt nyújtanak. De mi teszi a kecsketejet és a belőle készült termékeket olyan egészségessé?
 
A kecsketej egészségügyi előnyei
 
1. Könnyen emészthető
A kecsketej fehérje-összetétele kedvezőbb, mint a tehéntejé, és könnyebb megemészteni. Emellett a kecsketej képes megakadályozni a bélgörcsök kialakulását és a gázképződést is. A benne lévő oligoszacharidok kiváló prebiotikumok; az emésztést elősegítő baktériumok a vastagbélben hatékonyan küzdenek meg az ott előforduló kórokozó baktériumokkal.
 
2. Gazdag tápanyagokban
A kecsketejnek magas az A-vitamin-tartalma, ezáltal támogatja a szervezet védekezőrendszerét, csökkenti a fertőzésekre való hajlamot, valamint a vesekőképződés kialakulásának kockázatát is. Magas kalcium- és D-vitamin-tartalmának köszönhetően hatékony lehet csontritkulás esetén is. Ez az összetétel azért előnyös, mert a D-vitamin biztosítja a kalcium megfelelő felszívódását a szervezetben. Továbbá sok cink, szelén és foszfor van benne, illetve a B1-, a B2-, a B5-vitamin- és a niacintartalma is magas. Zsírsavtartalma magasabb, mint a tehéntejé, de ezek a zsírok sokkal könnyebben emészthetők, nem terhelik meg a szervezetet, és fokozzák az anyagcserét – ennélfogva a fogyókúrába is beilleszthető.
 
3. A kecsketej íze édesebb, mint a tehéntejé
A kecsketej a tehéntejnél édesebb, lágyabb, szinte tejszínes ízű. A benne található zsírcseppek kicsik, egyenletesen oszlanak el benne, így homogenizálásra sincs szükség.
 
4. A kecsketej hipoallergén
A kecsketej hipoallergén, mert kisebb mennyiségben tartalmazza az allergén alfa-kazeint, mint a tehéntej.
 
5. Jótékonyan hat az idegrendszerre
A kecsketej a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segít enyhíteni az idegrendszeri és migrénes panaszokat.
 
6. Segíti a vas felszívódását
A kecsketej heti háromszori fogyasztása segítheti a vashiányos vérszegénységben szenvedők gyógyulását, ugyanis fokozza a vas felszívódását, ezáltal a hemoglobin előállítását.
 
7. Allergia ellen is véd
Egyes kutatások és számos tapasztalat alapján a kecsketej allergia ellen is véd.
 
8. Nyugtatja az ekcémás bőrt
Külsőleg az ekcémás bőrbetegségek ellen is bevethető bőrnyugtató hatása miatt.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Közösségi kertészkedés

2023. szeptember 07. 18:15
Egyre elterjedtebb Magyarországon a közösségi kertészkedés, ráadásul ma már egy olyan trendi dologról van szó, hogy komoly várólisták vannak egy-egy ágyásra. Habár belépéskor mindenki kap egy kezdő vetőmagcsomagot, rengeteg olyan zöldség, gyümölcs és fűszernövény akad, amiket érdemes egy ilyen kisebb veteményesben úgy termeszteni, hogy az gazdaságos is legyen egy-egy családnak - tájékoztatta az Agrárszektort Megyeri Szabolcs kertészmérnök. Kiemelte, érdemes itt olyan növényeket termeszteni, amik nem rizikósak, így például paprikát, paradicsomot, kakukkfüvet, vagy akár málnát, áfonyát, fügét olyanokat azonban ne termesszünk, amelyeknek magas a növényvédelmi igénye.

Kényszervágóhídból húsexportőr

2023. április 03. 12:31
A Hajdúhús 2000 Kft.-t 1998. március 23-án alapították. Az idén éppen negyed százados cég alapító tulajdonosa, Papp István 68 éves, és sok szépségről és a velük együtt járó nehézségekről is tud rövid előadást tartani.
Az elmúlt 25 év elsősorban reményt adott neki a következő 25 esztendőhöz, amit már két gyereke, Zsuzsa és István visznek tovább. Az alapító kereskedelmi szakközépiskolát végzett. Amikor 1968-ban végzett, húseladóként kezdte a pályát. Ma is fejből sorolja azokat a debreceni utcákat, amikben megfordult. Kiemelkedik közülük a Kossuth utcai, ahol 13 évig tevékenykedett.