A BIOEAST kezdeményezésre épülhet a mezőgazdasági kutatás-fejlesztés és a biomassza alapú gazdaság támogatása

2019. június 05. 07:46
Az uniós tagállamok többsége és az Európai Bizottság is elismerte a magyar javaslatra útjára indított BIOEAST kezdeményezés jelentőségét a mezőgazdasági kutatás-fejlesztés és a biomassza alapú gazdaság támogatásában – mondta Nagy István agrárminiszter az uniós mezőgazdasági miniszterek informális tanácskozásán, Bukarestben.

A biomassza alapú gazdaság egyre nagyobb szerepet fog betölteni a mezőgazdasági ágazat fenntarthatóbbá tételében. Magyarország alapvető érdeke, hogy kiaknázza az ebben rejlő lehetőségeket. Kelet-Közép-Európa – így Magyarország is – biomasszában gazdag terület, azonban ennek a kapacitásnak nagy része még mindig kevéssé hasznosított – emlékeztetett Nagy István.

A magyar javaslatra útjára indított – és mára 11 térségbeli tagállam által támogatott – BIOEAST kezdeményezés olyan eszköz, amelyen keresztül a kelet-közép-európai tagállamok fokozhatják teljesítményüket és jelentős uniós kutatás-fejlesztési forrásokhoz juthatnak a mezőgazdaságban-tette hozzá.

A miniszter kiemelte, a kezdeményezés keretein belül össze kell gyűjteni a jó példákat és létre kell hozni egy kölcsönös tanulási folyamatot, amely segíti az érdekelt feleket, hogy helyi szinten legyenek sikeresek. Csak jó példákkal és a legjobb gyakorlatok megosztásával lehet hozzásegíteni gazdálkodóinkat a biomassza alapú gazdaság nyújtotta megoldások értékének felismeréséhez annak érdekében, hogy hajlandóak is legyenek befektetni hatékonyabb vállalkozásokba.

Számos jó példa van az együttműködésekre, a termelői szövetkezésekre, vagy regionális együttműködésekre, akik befektethetnek olyan helyi biomassza felhasználást jelentő kapacitásokba, amelyek helyben teremtenek értéket és helyi szinten hasznosítják a kutatási eredményeket és innovatív megoldásokat – hangsúlyozta a magyar tárcavezető.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

Japán-amerikai együttműködés hozhatja el a mezőgazdaság legújabb robottraktorát

2020. október 20. 09:19
Partnerségre lépett a Kubota az Nvidiával. A japán mezőgazdasági gépgyártó az amerikai számítástechnikai vállalattal közösen fogja kifejleszteni az önvezető robottraktorait. A tervek szerint az Nvidia grafikus processzoraival, mesterséges intelligenciájával és kameráival a Kubota traktora képes lesz a teljesen önálló munkavégzésre.

Két és félszeresére nőtt a termelői piacok száma

2020. január 27. 09:04
A kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett - mondta az agrárminiszter szombaton Nagykőrösön.