A biogazdálkodás kiválóságai

2023. október 09. 16:46
Másodszor adták át az EU Organic Awards díjait azoknak a magánszemélyeknek, szervezeteknek és vállalkozásoknak, akik vagy amelyek kreatív és innovatív tartós projekteket indítottak a biogazdálkodásban vagy bioélelmiszerek előállításában.
A biogazdálkodás kiválóságai
Az EU Organic Day-en nyolc díjat adtak át ünnepélyes keretek között az európai uniós ágazat szereplőinek – gazdálkodóknak, kiskereskedőknek és élelmiszer-feldolgozóknak – a bioértékláncban végzett példamutató tevékenységük elismeréseként.
 
Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa köszöntő beszédében az ökotermelés uniós mezőgazdaságban betöltött fontos szerepét hangsúlyozta, amit a 2023-27 közötti KAP ilyen és hozzájuk kapcsolódó célokra szánt támogatásai is tükröznek.
A díjátadó után kerekasztal-beszélgetések következtek, például olyan aktuális témákról, mint hogy mit jelent ma biogazdálkodónak lenni, és hogy ez hogyan változhat a jövőben, vagy hogy a helyi és regionális hatóságoknak hogyan ösztönözhetnék a bioélelmiszerek előállítását és fogyasztását.
 
A résztvevők az ágazat további fejlődésének a lehetőségeiről és az ökotermelés fejlesztésére indított EU-s cselekvési terv eredményeiről is eszmét cseréltek.
Díjazottak:
1. kategória: gazdálkodók:
 
Legjobb női biogazdálkodó: Clara Benito Pacheco  (Entrelobas) – Serrada de la Fuente, Spanyolország
 
Legjobb férfi biogazdálkodó: Thomas Moschos  (Moschos Farm) – Kastoria, Görögország
 
2. kategória: A legjobb biorégió: Burgenland
 
3. kategória: A legjobb biováros: Bécs
 
4. kategória: A legjobb ökológiai biokörzet: Idanha-a-Nova, Portugália
 
5. kategória: A legjobb bioélelmiszer-feldolgozó kkv: The Merry Mill– Vicarstown, Írország
 
6. kategória: A legjobb bioélelmiszer-kiskereskedő: Gut Wulksfelde (Bioland)  – Tangstedt, Németország
 
7. kategória: Vendéglátás, a legjobb bioétterem: Luftburg–Kolarik im Prater  – Bécs, Ausztria
 
Forrás: agriculture.ec.europa.eu

Kapcsolódó cikkek

Új területeken nyílik lehetőség az erdőgazdálkodás támogatására

2023. november 10. 15:38
A magán erdőgazdálkodás kulcsszerepet játszik az erdők kezelésében, az ország faanyaggal történő ellátásának stratégiai munkájában, a vidék népességmegtartó erejének növelésében – mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók mai rendezvényén, Veszprémben.

Itt a medvehagyma-szezon: a Mecseket már ellepte a tavasz hírnöke

2024. február 19. 16:42
Lassan készülhetnek a medvehagymás finomságok.
 
Már előbújtak az első medvehagymák, indul tehát a 2024-es medvehagyma-szezon - közölte a Mecsekerdő Zrt. a Facebook oldalukon.