A biogazdálkodás kiválóságai

2023. október 09. 16:46
Másodszor adták át az EU Organic Awards díjait azoknak a magánszemélyeknek, szervezeteknek és vállalkozásoknak, akik vagy amelyek kreatív és innovatív tartós projekteket indítottak a biogazdálkodásban vagy bioélelmiszerek előállításában.
A biogazdálkodás kiválóságai
Az EU Organic Day-en nyolc díjat adtak át ünnepélyes keretek között az európai uniós ágazat szereplőinek – gazdálkodóknak, kiskereskedőknek és élelmiszer-feldolgozóknak – a bioértékláncban végzett példamutató tevékenységük elismeréseként.
 
Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa köszöntő beszédében az ökotermelés uniós mezőgazdaságban betöltött fontos szerepét hangsúlyozta, amit a 2023-27 közötti KAP ilyen és hozzájuk kapcsolódó célokra szánt támogatásai is tükröznek.
A díjátadó után kerekasztal-beszélgetések következtek, például olyan aktuális témákról, mint hogy mit jelent ma biogazdálkodónak lenni, és hogy ez hogyan változhat a jövőben, vagy hogy a helyi és regionális hatóságoknak hogyan ösztönözhetnék a bioélelmiszerek előállítását és fogyasztását.
 
A résztvevők az ágazat további fejlődésének a lehetőségeiről és az ökotermelés fejlesztésére indított EU-s cselekvési terv eredményeiről is eszmét cseréltek.
Díjazottak:
1. kategória: gazdálkodók:
 
Legjobb női biogazdálkodó: Clara Benito Pacheco  (Entrelobas) – Serrada de la Fuente, Spanyolország
 
Legjobb férfi biogazdálkodó: Thomas Moschos  (Moschos Farm) – Kastoria, Görögország
 
2. kategória: A legjobb biorégió: Burgenland
 
3. kategória: A legjobb biováros: Bécs
 
4. kategória: A legjobb ökológiai biokörzet: Idanha-a-Nova, Portugália
 
5. kategória: A legjobb bioélelmiszer-feldolgozó kkv: The Merry Mill– Vicarstown, Írország
 
6. kategória: A legjobb bioélelmiszer-kiskereskedő: Gut Wulksfelde (Bioland)  – Tangstedt, Németország
 
7. kategória: Vendéglátás, a legjobb bioétterem: Luftburg–Kolarik im Prater  – Bécs, Ausztria
 
Forrás: agriculture.ec.europa.eu

Kapcsolódó cikkek

Nincs elég fiatal kertész – mentorprogramot indítanak a szentesi termelők

2024. március 07. 17:53
A hallgatók az elméleti tudás mellett korszerű gyakorlati tudást kapnak.
 
Különleges programba kezdenek a szentesi zöldségtermelők annak érdekében, hogy 10-15 év múlva is biztosított legyen a zöldség- és gyümölcsellátás. Ehhez pedig naprakész tudással rendelkező szakemberekre és aktív termelő kertészekre van szükség.

A fák az emlékeiket genetikailag kódolják a magokban. Utódaiknak adott tapasztalat…

2023. november 03. 14:57
Hogyan adják tovább a tapasztalataikat a fák a következő generációknak? A növények is tanulnak, tapasztalnak és ezt hasznos, ha át tudják adni az utódaiknak. Erre is van megoldásuk...
Habár még az emberi test működését illetően is tele vagyunk talányokkal, mégis időt kell szánnunk arra, hogy a növény- illetve állatvilág rejtélyeit is próbáljuk megfejteni.