Végre egy jó példa: így kezelik a Tiszántúlon a többletvizeket

2023. február 02. 14:33
Készülni kell az aszályos időszakra!
 
Az elmúlt két hónap bővelkedett csapadékban. A mostani időszakban többletként jelentkező vizekből a vízügy igyekszik minél nagyobb mennyiséget visszatartani a rendszereiben, készülve egy esetleges későbbi aszályos időszakra – íjra Facebook-oldalán a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság.
 
Végre egy jó példa: így kezelik a Tiszántúlon a többletvizeket
Vízvisszatartás mezőgazdasági és természetvédelmi célból
A tavalyi rendkívüli aszály után a mögöttünk hagyott két hónap már bővelkedett csapadékban. A mostani időszakban többletként jelentkező vizekből a vízügy igyekszik minél nagyobb mennyiséget visszatartani a rendszereiben, készülve egy esetleges későbbi aszályos időszakra.
A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság a Keleti-főcsatorna téli üzemvízszintjét emelte meg, hogy a Tiszán érkező árhullámokból tározni tudjon. Így jut víz például Hajdúnánás térségében a K-III öntözőfürtbe, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a gazdálkodókkal együttműködve tartunk vissza vizet mezőgazdasági célú felhasználásra. Szintén a Keleti-főcsatorna vízkészletéből Balmazújváros közelében ökológiai célú vízvisszatartás zajlik egy helyi természetvédelmi egyesülettel közösen a Magdolna-ér mellett. 
A Nyírségi területeken lehullott csapadékból lefolyásnak indult felszíni vizeket pedig a Debrecen közelében tavaly kiszáradt tározók irányába kormányozzuk, így mostanra már egybefüggő vízfelület alakult ki a Vekeri-tóban. Reményeink szerint tavaszra az Erdőspusztai-tározókba is tudunk elegendő vizet kormányozni. 
Mindemellett a belvízkárok enyhítése érdekében - ahol erre feltétlenül szükség volt - belvízvédelmi készültséget is elrendeltünk. Ugyanakkor ezeken a területeken is arra törekszünk, hogy csak a káros vizeket vezessük le.
 
Hozzáteszik, hogy a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság a Keleti-főcsatorna téli üzemvízszintjét emelte meg, hogy a Tiszán érkező árhullámokból tározni tudjon. Így jut víz például Hajdúnánás térségében a K-III öntözőfürtbe, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a gazdálkodókkal együttműködve tartunk vissza vizet mezőgazdasági célú felhasználásra. Szintén a Keleti-főcsatorna vízkészletéből Balmazújváros közelében ökológiai célú vízvisszatartás zajlik egy helyi természetvédelmi egyesülettel közösen a Magdolna-ér mellett.
 
A Nyírségi területeken lehullott csapadékból lefolyásnak indult felszíni vizeket pedig a Debrecen közelében tavaly kiszáradt tározók irányába kormányozzuk, így mostanra már egybefüggő vízfelület alakult ki a Vekeri-tóban. Reményeink szerint tavaszra az Erdőspusztai-tározókba is tudunk elegendő vizet kormányozni – írja az igazgatóság.
 
Kiemelték, hogy mindemellett a belvízkárok enyhítése érdekében – ahol erre feltétlenül szükség volt – belvízvédelmi készültséget is elrendeltek. Ugyanakkor ezeken a területeken is arra törekednek, hogy csak a káros vizeket vezessék le.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Kijött a rendelet, szabad utat kapott Magyarországra az ukrán cukor

2023. október 10. 17:21
Törölték a nád- és répacukrot az importtilalmi listáról.
 
Hétfőn jelent meg a Magyar Közlöny 144. számában és kedden már hatályba is lépett a 464/2023. (X. 9.) Korm. rendelet, amely az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet módosítása. Ennek értelmében az érintett rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 22. sora, amely a nád- és répacukorra, valamint a szilárd szacharózra vonatkozik, hatályát veszti.

Nem csak Horvátországot sújtja az afrikai sertéspestis

2023. augusztus 03. 12:41
Több mint 34 ezer sertést kellett leölni Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában a térségben jelen levő afrikai sertéspestisjárvány miatt.