A biológiai sokféleség nemzetközi napja

2023. május 22. 14:45
Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos a biológiai sokféleség megőrzése, éppen ezért tavaly a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtal közösen elindította az "Év tájfajtája és haszonállata" szemléletformáló kezdeményezést, ezzel is ráirányítva a figyelmet az egyedi és változatos genetikai értékeink megőrzésének fontosságára - hívta fel a figyelmet a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából kiadott közleményében az Agrárminisztérium.
A biológiai sokféleség nemzetközi napja
Az AM hangsúlyozza, hogy a biológiai sokféleség egyezmény a legátfogóbb nemzetközi megállapodás földünk élővilágának megőrzése érdekében. Jelentősége, hogy a világ országait cselekvésre és együttműködésre sarkallja annak érdekében, hogy hosszú távon fennmaradjon az élővilág - vagyis a természetes élőhelyek, a fajok és a fajokon belüli genetikai értékek - változatossága.
 
A biodiverzitás biztosítja környezetünk stabilitását és alkalmazkodóképességét, és ezáltal az ember számára élhető hellyé teszi a Földet.
Az egészségesen működő biológiai rendszerek többek között az egészséges élelmiszert, a természetes gyógyszer-alapanyagot és egyéb nyersanyagot, az iható vizet, a tiszta levegőt, a nyugodt és rekreációra alkalmas élőhelyet biztosítják az emberek számára. A zavartalan ökoszisztémák szerepet játszanak a természeti katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, ezek káros hatásainak enyhítésében, valamint az éghajlat szabályozásában is - sorolta az AM.
 
A világnap alkalmából május 26-29. között a Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében Balatonfüreden a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ jóvoltából játékos formában is megismerkedhetnek a látogatók az év tájfajtájával, az Illmiczi árpával, illetve az év haszonállatával, a rézpulykával - ajánlotta a minisztérium.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Már csak egy hónapig lehet leadni a kifizetési kérelmet a borászati gépek támogatásához

2022. november 23. 18:12
Megjelent a Magyar Államkincstár 74/2022. (XI.14.) számú KÖZLEMÉNYE az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatásról.
 
A kifizetési kérelem a www.mvh.allamkincstar.gov.hu  honlapon keresztül, ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen tölthető ki.
 
Kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással nyújtható be. A kifizetési kérelem benyújtására vonatkozóan a Kincstár nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat.

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a Pannónia Párlatversenyt Sormáson

2023. április 03. 12:13
Az igazi pálinka különlegességét a régi gyökerekre visszanyúló magyarországi pálinkakultúra, a szigorú jogszabályi előírásoknak való megfelelés, a kivételes minőségű alapanyagok és a pálinkafőzők nagy tudása és tapasztalata adja, mondta V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos az V. Jubileumi Pannónia Párlatversenyen, Sormáson.