A csirke- és a tojástermelést is ellehetetlenítené az új uniós javaslat

2023. március 06. 14:41
Súlyos károkat okozna az európai uniós – így a magyar – csirke- és étkezésitojás-termelőknek, ha megvalósulna az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) legújabb tanulmányában rögzített állatjóléti javaslatcsomag. A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint az EFSA-ajánlások kizárólag állatjóléti szempontokat vesznek figyelembe, de a súlyos környezetvédelmi, gazdasági és szociális következményekkel nem számolnak.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar – így a baromfiágazat – legfontosabb feladata, hogy megfelelő mennyiségű, minőségű, biztonságos, megfizethető és környezeti szempontból is fenntartható élelmiszerekkel lássa el a fogyasztókat. Ezen alapcélok megvalósulását sérthetik azok a javaslatok, amelyeket az EFSA közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmánya tartalmaz. A hivatal dokumentuma a csirkék és a tojótyúkok állatjóléti feltételeivel kapcsolatban fogalmaz meg ajánlásokat az Európai Bizottság számára.
A csirke- és a tojástermelést is ellehetetlenítené az új uniós javaslat
Az EFSA-tanulmány súlyos anomáliáira az Európai Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) is felhívta a figyelmet. A szervezet külön is kitér arra
 
az EFSA-javaslatra, amely a brojlercsirkék állománysűrűségét drasztikusan, irreális szigorral csökkentené. Az ajánlás több mint 70 százalékkal csökkentené a jelenlegi értéket, ami az állattartásban fenntarthatatlan gazdálkodási feltételeket teremtene.
 
Az AVEC megállapításai szerint az EFSA-tanulmány – például az EU-konform ketreces rendszer betiltásával – hasonlóan fenntarthatatlan helyzetet idézhet elő a tojástermelésben is.
Az EU világszinten már jelenleg is az egyik legszigorúbb követelményrendszert alkalmazza az európai baromfitermelésben, mind az állatjólétet, mind az élelmiszerbiztonságot tekintve. Ráadásul úgy, hogy ugyanezen követelményeket nem ellenőrzi a harmadik országból behozott termékek esetében.
 
A BTT és a NAK szerint az új javaslatban szereplő, nem piaci (hanem jogszabályi) alapon történő változtatásnak számtalan negatív hatása lehet. A folyamatosan szűkülő erőforrások (termőföld, víz, takarmány, energia stb.) felhasználása pazarlóbbá válna, csökkentve az egységnyi termékelőállítás hatékonyságát és versenyképességét, továbbá a környezetterhelést és a költségeket drasztikusan növelné.
 
Összefoglalva: a baromfiágazat a jövőben drágábban, kevesebbet, nagyobb környezeti terhelés mellett, nagyobb élelmiszer- és élelmezésbiztonsági kockázattal állítana elő alapvető termékeket.
Így egy nem fenntartható termelési modell jönne létre, amely ellentétes a mezőgazdaság és az élelmiszeripar alapfeladatával, valamint a fogyasztói és társadalmi érdekekkel. Az európai fogyasztók és termelők érdekeit és biztonságát a harmadik országokból érkező import élelmiszerek uniós követelmények szerinti, szigorú ellenőrzése szolgálná.
 
A BTT és a NAK határozottan ellenzi az EFSA-tanulmányban szereplő ajánlásokat.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

UBM: 20 milliárd forintos beruházással Kazahsztánban terjeszkedne Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportja

2024. július 03. 14:45
A tervek szerint körülbelül 50 millió eurós – azaz mintegy 20 milliárd forintos – összértékű beruházással Kazahsztánban folytatná terjeszkedését az UBM, hazánk piacvezető takarmánygyártó, és egyik legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedő cégcsoportja. 

Sok gazda nem örül a üzemanyagár-stop kivezetésének

2022. december 07. 12:37
A MOL javaslatát megfogadva tegnap a Kormány az üzemanyagár hatósági korlátozását azonnali hatállyal megszüntette – a hírt rendkívüli Kormányinfón jelentették be 2022. december 06-án 23:00 órakor.
 
Éjszakai sajtótájékoztató
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója együtt tájékoztatták a média képviselőit kedden éjszaka.