A diófákat is megviseli az aszály

2024. augusztus 28. 15:11
 
A forró nyári időjárás a diófáknak is jelentős problémát okoz, több esetben arra lehetünk figyelmesek, hogy a lombkorona elkezdett száradni. Azonban a szakemberek szerint ebben az időszakban még minimum egy hónapra lenne szüksége a diónak a megéréshez.
A diófákat is megviseli az aszály
Számos nehézségbe ütköznek napjainkban a diót termelő gazdaságok. A betegségek és kártevők mellett az időjárási viszonyok is nagy hatással vannak a termésre. 
 
– 1300 fán termelünk diót a gazdaságban, és már évek óta tapasztaljuk az aszály okozta problémákat, amelyeket az elmúlt két-három év forró nyári időjárása csak tovább fokozott. Véleményem szerint a legnagyobb nehézséget a talajvíz hiánya és a légköri aszály együttesen okozzák, hiába öntözünk heti rendszerességgel. Nagyjából másfél hónapig még lombra lenne szükségunk ahhoz, hogy megfelelő minóségű diót szüretelhessünk, azonban ez már biztosan nem így lesz, körübelül 30 százalékos terméskieséssel számolunk.
A diófákat is megviseli az aszály
A lehullott terméseken már jól látható, hogy a zöld burok rásült a dióra, amely így már felhasználhatatlan – osztotta meg Polyák Pál őstermelő. Hozzátette: ebben az időszakban a fiatal diófák pusztulása is jellemző.  
 
forrás: behir.hu

Kapcsolódó cikkek

Bajban a termelők és a feldolgozók: a tejhiányból hirtelen lett tejtöbblet

2023. március 14. 11:14
A következő néhány hónap nem lesz jó időszak a tejtermelők számára.
 
A feldolgozók és a tejtermelők is mérsékelték a tejtermékek árait – derül ki a piaci szereplők elmondásaiból, akik szerint a háttérben az európai tejpiaci folyamatok és a fogyasztás csökkenése állnak – írja a vg.hu
 

Hulladékból készül az épület, amely használat után akár be is szántható.

2024. július 10. 14:57
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI) több mint 743 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával automatizált, helyi alapanyagokra és melléktermékekre alapozott mobil építészeti megoldást dolgozott ki a Sparktech Innováció Kft. a mezőgazdaság számára.