Sokkoló a helyzet: aszálytérkép 2024 – friss hírek az aszályról

2024. augusztus 15. 16:19
Szinte az egész ország területén pusztít az aszály.
 
A talaj felső fél méteres rétege csak északkeleten és délnyugaton tartalmaz helyenként kielégítő mennyiségű nedvességet, hazánk túlnyomó részén rendkívül száraz. A fél méternél, különösen az egy méternél mélyebb talajrétegben vannak még nedvességtartalékok, de ez is egyre kevesebb – írja a HungaroMet.
Sokkoló a helyzet: aszálytérkép 2024 – friss hírek az aszályról
Aszállyal sújtott napraforgó tábla Vámosgyörk közelében 2024. augusztus 13-án – Fotó: MTI/Komka Péter
 
Hozzáteszik, hogy a nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszály az ország nagyobb részén tovább fokozódott az elmúlt egy hét során, nagyfokú és súlyos aszály a jellemző.
Elszáradt napraforgók a Fejér vármegyei Sárszentmihály közelében 2024. augusztus 13-án
Elszáradt napraforgók a Fejér vármegyei, Sárszentmihály közelében 2024. augusztus 13-án – Fotó: MTI/Vasvári Tamás
 
Drónnal készült felvételen az elszáradt napraforgók
Drónnal készült felvételen az elszáradt napraforgók – Fotó: MTI/Vasvári Tamás
 
Kiemelik, a nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszály az ország nagyobb részén tovább fokozódott az elmúlt egy hét során. A szárazság, a hőstressz és a napégés is komoly károkat okozott a szántóföldeken.
 
A vegetáció bő két héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó és a kukorica állományok egyre nagyobb arányban a növényszáradás fenológiai fázisába léptek. Bár a legfrissebb műholdas mérések alapján az NDVI index növényspecifikus éves menetében a 2022-es rendkívüli aszálytól sokkal jobb a helyzet, de az ideálistól nagyon messze vannak az állományok. Az évi maximális zöld tömegben is elmarad az idei év az optimálistól, és főleg a kukoricánál látványosan hamarabb kezdődött a növényszáradás. Hibába lenne égető szükség az esőre, a legtöbb táblában már egy kiadós csapadék sem segítene az állományokon. A virágzás és a szemképződés fázisában sajnos még az átlagos csapadékmennyiséget sem kapták meg, a tartós aszály és hőség miatt az öntözés nélküli állományokban igen gyenge termésátlagok várhatók – hangsúlyozza a HungaroMet.
 
Országos aszálytérkép
Egyre nagyobb területen súlyos az aszály Magyarországon:
Aszálytérkép
Aszálytérkép 2024. augusztus 13-án – Fotó: HungaroMet
 
Hozzátették, hogy területi átlagban nem várható számottevő mennyiségű eső a következő 6-8 nap során, így összességében az ország nagyobb részén tovább szárad a talaj, és az aszály súlyosbodása várható.
 
Az országos csapadéktérkép itt érhető el.
 
Augusztus elejére elérte a 75 ezer hektárt és hetente további több tízezer hektárral gyarapszik az aszálykárra bejelentett területek nagysága – közölte az Agrárminisztérium a kárenyhítési rendszerben összesített eddigi adatok alapján.
 
Hozzátették, hogy a kárenyhítési alap pénzügyileg feltöltésre került, a termelők pedig 700 ezer hektárra kötöttek aszálybiztosítást.
 
Már elérte a 75 ezer hektárt az aszálykárra bejelentett területek nagysága című cikkünket itt olvashatod.
Aszállyal érintett terültetek Magyarországon
Aszállyal érintett terültetek Magyarországon – Fotó: MTI
 
Az aszálykár bejelentése a kárenyhítési rendszerben
Az aszálykárt annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül lehet bejelenteni a kárenyhítési rendszerben.
 
Fontos! A kárbejelentés nemcsak a növénykultúra teljes egészére, hanem annak a részterületére is megtehető, sőt a kárbejelentést akár vissza is lehet vonni – akár a bejelentett terület egy részére is.
 
Vonatkozó jogszabály: 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről.
 
A hőség jelentős károkat okoz a kukoricában
Június végéig a sok esőnek és a viszonylag enyhe időnek köszönhetően kiemelkedőnek ígérkezett a kukoricatermés, ami a gyakorlatban azt eredményezte, hogy a növények két, akár három gazdag csövet is kineveltek. Ám most az extrém hőséget már nehezen bírják a növények, lassul az anyagcseréjük, és úgynevezett hőstressz éri őket. [...] Pár hete még 13-14 tonnát ígért egy-egy kukoricatábla, ma már csak jó 10 t körül terem majd. Ha még egy hétig nem jön komoly eső, 7-8 tonnánál nem lesz több – véli Raskó György, agrárközgazdász.
 
A várható kukoricahozamról és -árakról itt olvashatod a cikkünket.
 
Az aszállyal kapcsolatos hírekkel, információkkal folyamatosan frissítjük a cikkünket!
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Közel 160 000 kérelmet nyújtottak be a gazdák

2024. június 12. 15:16
Az egységes kérelmek 65 százalékát a falugazdászok segítették benyújtani.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász tanácsadói idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A jogvesztő határidőig, 2024. június 10-ig országosan beadott 159.551 kérelem több mint 65 százalékának, 104.477 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei – derül ki a NAK sajtóközleményéből.

Szőlő: még nem szabad elengedni a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védekezést

2023. augusztus 21. 15:03
Még legalább egy, késői érésű fajtáknál több kontakt kezelés is beiktatható a lisztharmat ellen.
 
Az elmúlt 10 nap hőmérséklet- és csapadékviszonyai is szélsőségesen alakultak. Pár napja elállt az eső, és a hőmérséklet is végre a megszokott, 22-23 °C körül alakul. Az ezt megelőző egy hétben viszont szokatlanul hideg, csapadékos volt az idő. 10-60 mm eső esett, hozzá 18-21 °C-os hőmérséklet párosult, ami az átlagtól 2-3 °C-kal alulmarad! Ez a váltás jelentősen befolyásolta – szerencsés módon – a betegségek alakulását, de még nem dőlhetünk hátra – írja a nak.hu