A döner kebab gyakran nem olyan húst tartalmaz, mint amit az árusnál feltüntetnek.
2024. december 05. 15:37
A Törökországból származó kebab igazi reneszánszát éli Európában: eladásából éves szinten 3,5 millió eurót profitálnak a vállalkozások. Ennek nagy része Németországból jön, ahol a kebab valóságos népeledellé vált. A nyugat-európai országban az eladott napi adagok számát kétmillióra becsülik. Azonban a kebabban lévő hússal kapcsolatban nem árt az óvatosság, különösen ha kerülni szeretnéd bizonyos húsfajták fogyasztását.

A lengyelországi Wrocławi Környezet- és Élettudományi Egyetem egy tanulmány keretében 35 kebabhús genetikai elemzését végezte el, amelyeket különböző éttermekben és élelmiszerboltokban vásároltak (4 minta Németországból, 31 pedig Lengyelországból származott). A juh-, csirke-, marha- és sertéshúsból álló mintákat egy PCR-alapú módszerrel elemezték, és kiderült, hogy a vizsgált kebaboknak csupán 28 százaléka készült tisztán abból a húsból, amelyet tartalmazniuk kellett volna.
Általában a drágább húsokat helyettesítették vagy egészítették ki olcsóbbakkal, azonban ezt az árusítóhelyen semmilyen formában nem jelezték. Az állítólagos báránykebabok nagy része csirke- és/vagy marhahúsból készült, és egyáltalán nem tartalmazott bárányhúst. Három mintában sertéshúst is találtak.
A csirkés kebabok összességében megfelelőek voltak, csak egyetlen darab tartalmazott marhahúst is. A minták nem feltétlenül érvényesek a magyar kebabokra, azonban mivel a világ más részein végzett vizsgálatok is hasonló következtetésekre jutottak, nem árt az óvatosság.
Egy, az Egyesült Királyságban készült 2009-es tanulmány 494 döner kebabból vett minta alapján arra jutott, hogy azok 40 százalékánál helytelenül tüntették fel a húsfajtát, 35 százalékukban pedig más állatok húsa is megtalálható volt. A vizsgálat arra is fényt derített, hogy ezek a gyorsételek rendkívül egészségtelenek lehetnek. A kebabok némelyike 1990 kalóriát tartalmazott. Ez a nők napi ajánlott kalóriabevitelének több mint 95 százalékát teszi ki, zsírtartalmuk pedig a női ajánlás 346 százaléka, míg sótartalmuk a felnőttek számára javasolt beviteli értéknek a 277 százaléka volt.
A tanulmányok a gyorsételként kínált, forgónyárson készülő döner kebabot vizsgálták, tehát az eredmény nem vonatkozik az autentikus éttermekből származó, kifogástalan minőségű kebabhúsokra.
Forrás: divany.hu/agroinform.hu
Indexkép: Shutterstock
Kapcsolódó cikkek
Egyiptomi burgonya enyhítheti az európai áruhiányt
2023. június 05. 12:08
A minősége mindenben megfelel az európai szabványoknak, illetve követelményeknek.
Ebben az évben Európa burgonyatermése – az északi körzetek kedvezőtlen időjárása miatt – jóval kevesebb lett a sokévi átlagnál, ami több országban burgonyahiányhoz vezetett.
A hiány kialakulásához az is hozzájárult, hogy a legutóbbi néhány évben lényegesen megnövekedett a feldolgozott burgonyatermékek kereslete, illetve fogyasztása, így most több nagy feldolgozó üzem nagyobb mennyiségű alapanyaghiánnyal küszködik.
Pályázatot hirdetnek a 150 éves Budapest ünnepi tortájára
2023. március 08. 12:51
Pályázatot hirdet a 150 éves Budapest ünnepi tortájára a Budapest Brand Nonprofit Zrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület. Nevezni május 30-ig lehet.
Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében hirdették meg a szervezetek a pályázatot, amelynek célja egy alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviselő ünnepi torta elkészítése - olvasható a Budapest Brand Nonprofit Zrt. az MTI-vel.