A döner kebab gyakran nem olyan húst tartalmaz, mint amit az árusnál feltüntetnek.

2024. december 05. 15:37
A Törökországból származó kebab igazi reneszánszát éli Európában: eladásából éves szinten 3,5 millió eurót profitálnak a vállalkozások. Ennek nagy része Németországból jön, ahol a kebab valóságos népeledellé vált. A nyugat-európai országban az eladott napi adagok számát kétmillióra becsülik. Azonban a kebabban lévő hússal kapcsolatban nem árt az óvatosság, különösen ha kerülni szeretnéd bizonyos húsfajták fogyasztását.
A döner kebab gyakran nem olyan húst tartalmaz, mint amit az árusnál feltüntetnek.
A lengyelországi Wrocławi Környezet- és Élettudományi Egyetem egy tanulmány keretében 35 kebabhús genetikai elemzését végezte el, amelyeket különböző éttermekben és élelmiszerboltokban vásároltak (4 minta Németországból, 31 pedig Lengyelországból származott). A juh-, csirke-, marha- és sertéshúsból álló mintákat egy PCR-alapú módszerrel elemezték, és kiderült, hogy a vizsgált kebaboknak csupán 28 százaléka készült tisztán abból a húsból, amelyet tartalmazniuk kellett volna.
 
Általában a drágább húsokat helyettesítették vagy egészítették ki olcsóbbakkal, azonban ezt az árusítóhelyen semmilyen formában nem jelezték. Az állítólagos báránykebabok nagy része csirke- és/vagy marhahúsból készült, és egyáltalán nem tartalmazott bárányhúst. Három mintában sertéshúst is találtak.
 
A csirkés kebabok összességében megfelelőek voltak, csak egyetlen darab tartalmazott marhahúst is. A minták nem feltétlenül érvényesek a magyar kebabokra, azonban mivel a világ más részein végzett vizsgálatok is hasonló következtetésekre jutottak, nem árt az óvatosság.
 
Egy, az Egyesült Királyságban készült 2009-es tanulmány 494 döner kebabból vett minta alapján arra jutott, hogy azok 40 százalékánál helytelenül tüntették fel a húsfajtát, 35 százalékukban pedig más állatok húsa is megtalálható volt. A vizsgálat arra is fényt derített, hogy ezek a gyorsételek rendkívül egészségtelenek lehetnek. A kebabok némelyike 1990 kalóriát tartalmazott. Ez a nők napi ajánlott kalóriabevitelének több mint 95 százalékát teszi ki, zsírtartalmuk pedig a női ajánlás 346 százaléka, míg sótartalmuk a felnőttek számára javasolt beviteli értéknek a 277 százaléka volt.
 
A tanulmányok a gyorsételként kínált, forgónyárson készülő döner kebabot vizsgálták, tehát az eredmény nem vonatkozik az autentikus éttermekből származó, kifogástalan minőségű kebabhúsokra.
 
Forrás: divany.hu/agroinform.hu
 
Indexkép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkek

Tonnaszám dobják ki a paradicsomot a román gazdák

2024. június 17. 13:29
Visszaütött a támogatási rendszer, az önköltségi áron sem tudják értékesíteni a paradicsomot a gazdák, ezért a szeméttelepen végzi a termés.
 

Hosszú kajszibarack szezonra számíthatunk

2024. július 01. 15:30
Kiváló termésre, a tavalyi duplájára és hosszú szezonra is számíthatnak idén a kajszibarack termesztők - közölte közösségi oldalán az agrárminiszter. Nagy István kiemelte, a kajszibarack, mint kultúrnövény, nemcsak gazdasági szempontból fontos, hanem táplálkozástani értékei és gazdasági potenciálja miatt is kiemelt figyelmet érdemel.