A gazda szerint nem könnyű az AÖP, más úgy véli, a termelők nem precízek

2024. július 25. 16:59
Sokan nem tudták teljesíteni a vállalt zöld gyakorlatot az Agro-ökológiai Program első évében.
 
Csaknem 51 ezer termelő csatlakozott 3,6 millió hektárral az AÖP-hoz, tehát a számok alapján igazán népszerű lett az EU-s normatív területalapú rendszer átalakításával tavaly indult új "zöld" támogatás. A különböző földhasználati kategóriában a talajállapotot, a vízvisszatartást és a biológiai sokféleséget, a beporzók életkörülményeit javító agronómiára és gazdálkodási gyakorlatra ösztönzött az Agro-ökológiai Program.
A gazda szerint nem könnyű az AÖP, más úgy véli, a termelők nem precízek
Akinek a forgatás nélküli talajműveléshez nincs gépe, az ne ezt jelölje be a vállalásoknál – forrás: Pixabay
 
Az új, önkéntesen választható támogatási jogcím feltételeit azonban nem volt könnyű teljesíteni. Az Agro-ökológiai Program első tanulóévében a Magyar Államkincstár az ellenőrzések során több elutasító, illetve részben elutasító határozatot is hozott. Az ellenőrzések természetesen, megmutatták az AÖP-tanulóév legfontosabb tanulságait is. Eszerint leggyakrabban a talajtakarás, a forgatás nélküli talajművelés, a mikrobiológiai készítmények vagy a kondicionálók használata, a méhbarát növényvédelem, az extenzív gyepek legalább egyszeri kaszálása, a gyepterületek megőrzése, továbbá az ültetvények talajának évelő növényzettel vagy gyeppel való takarása is nehézséget okozott a termelőknek.
 
A legtöbb esetben a termelő valóban nem tudta teljesíteni a vállalt gyakorlatot, de az adminisztrációban is akadtak elmaradások. Az Agrárminisztérium ezért azt javasolja az agroökológiai programban részt vevő gazdáknak, hogy az idén fokozottan figyeljenek a megfelelő (szükséges) bejelentésekre és adatrögzítésre. A hatóságoknak ugyanis ellenőrzésnél számos gyakorlat esetében ez az egyetlen objektív eszköze azt megítélni, hogy az illető teljesítette-e a választott gyakorlatot. Az eddigi végrehajtási tapasztalatok alapján a tárca finomított is az AÖP adminisztratív kötelezettségeinek teljesítéséhez fűződő jogkövetkezményeken, illetve a gyepek és az ültetvények esetében bővítette a választható gyakorlatokat is.
 
Széplaki Tamás Győr-Moson-Sopron vármegyei agrárvállakozó is csatlakozott az Agro-ökológiai Programhoz, mert csak így tudta realizálni nagyjából ugyanazt a támogatási összeget, amit az előző költségvetési ciklusban területalapú "alaptámogatásként" megkapott. Szerinte több adminisztratív feltétel teljesíthetetlen.
 
Mást tapasztalt viszont egy borsodi pályázó, aki szerint nem bonyolult a feltételek teljesítése. "Bárcsak minden támogatást ilyen egyszerű lenne igényelni" – mondta lelkesen a gazda, aki mintegy 200 hektárral vesz részt a programban és jók a tapasztalatai. Az ellenőrzéseken feltárt hibákért szerinte döntően a termelők a felelősek, mert olyan feltételeket is vállaltak, amit nem tudtak teljesíteni.
 
Például: akinek a forgatás nélküli talajműveléshez nincs gépe, az ne ezt jelölje be a vállalásoknál, hanem válasszon mást, mondjuk a karbamid-, vagy talajbaktérium-kijuttatást. Persze, ha ugyanez a gazda tavasszal elfelejti bejelenteni, hogy kijuttatta a talajbaktériumot és ezt csak novemberben jelöli be, azt az ellenőrzéskor a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal már nem fogadja el – addigra ugyanis lejár a készítmény szavatossági ideje. Sok termelő szerinte ott bukja el a támogatást, hogy nem veszi elég komolyan a részvételt a programban és adminisztrációs hibákat vét. Aki viszont betartja az előírásokat, azzal az ellenőrök is rugalmasak – fogalmazott.
 
Forrás: mfor.hu

Kapcsolódó cikkek

Szőlő: még nem szabad elengedni a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védekezést

2023. augusztus 21. 15:03
Még legalább egy, késői érésű fajtáknál több kontakt kezelés is beiktatható a lisztharmat ellen.
 
Az elmúlt 10 nap hőmérséklet- és csapadékviszonyai is szélsőségesen alakultak. Pár napja elállt az eső, és a hőmérséklet is végre a megszokott, 22-23 °C körül alakul. Az ezt megelőző egy hétben viszont szokatlanul hideg, csapadékos volt az idő. 10-60 mm eső esett, hozzá 18-21 °C-os hőmérséklet párosult, ami az átlagtól 2-3 °C-kal alulmarad! Ez a váltás jelentősen befolyásolta – szerencsés módon – a betegségek alakulását, de még nem dőlhetünk hátra – írja a nak.hu

Családi napot tart a Beporzók napja alkalmából a Magyar Természettudományi Múzeum

2023. március 06. 14:16
Családi napot tart a 5. Beporzók napja rendezvénysorozat alkalmából a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) március 11-én, e hét szombaton. A program részeként többek között ismeretterjesztő programokkal, koncerttel, mézkóstolással és kézműves-foglalkozásokkal várják a kisgyermekes családokat a helyszínre.
A hétfői budapesti sajtóeseményen Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója fontos feladatként jelölte meg, hogy a környezetvédők a rovarok védelmére is intenzíven hívja fel a figyelmet, mivel ökológiai szempontból a szerepük kiemelten fontos. Szűkebb lakókörnyezetében ráadásul mindenki megtalálhatja azt a tevékenységet, mellyel erősítheti a rovarok védelmét - tette hozzá a múzeum főigazgatója.