A gazdák okozói vagy vesztesei a klímaváltozásnak?

2024. november 12. 17:53
A klímaváltozás megállítására közös cselekvésre van szükség!
A gazdák okozói vagy vesztesei a klímaváltozásnak?
Hazánk elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelemben, ugyanakkor a gazdák versenyképességét és a biztonságos élelmiszer-ellátást nem veszélyeztethetjük – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája (COP29) kapcsán Bakuban.
 
Az Agrárminisztérium sajtóközleménye alapján a tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az elmúlt időszak szélsőséges időjárásának hatásai a szárazság, az aszály, vagy az árvizek ráirányították a figyelmet a klímaváltozás elleni közös cselekvésre. A szélsőséges időjárás jelentette kihívásokra a válaszokat közösen kell megtalálnunk, erre teremt lehetőséget az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája (COP29) is, ami hétfőn kezdődött Bakuban, a rendezvényen pedig több mint 200 ország képviselője vesz részt – tette hozzá.
 
A miniszter kitért arra is, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben fontos szerepet játszik a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás. A gazdálkodók számára ugyanakkor rendkívüli módon bántó volt, hogy az éghajlatváltozásért többen a mezőgazdasági termelőket tették felelőssé. Ezt a leghatározottabban vissza kell utasítani. Ha van valaki, akinek elemi érdeke, hogy az éghajlat megfelelő legyen, akkor azok a gazdálkodók, akiknek föld a megélhetésük és a jövőjük záloga. Éppen ezért nem lehet hagyni, hogy a szélsőséges zöld ideológiák rátelepedjenek az agráriumra. A gazdálkodók nemcsak megművelik és élhetővé teszik a tájat, hanem a mindennapi kenyeret is biztosítják a családok asztalára. A teremtett világunk fenntartása közös kötelességünk, ugyanakkor az agráriumból élők megélhetését és a biztonságos élelmiszer-ellátást nem veszélyeztethetjük – emelte ki Nagy István.
 
Kifejtette, a legbiztonságosabb termék az, amelyik rövid ellátási láncból származik. Meg kell győzni a vásárlókat, hogy mindig válasszák a helyi, a hazai és a szezonális termékeket, mert így nemcsak az ökológiai lábnyom lesz kisebb, hanem a magyar gazdák megélhetését és a nemzetgazdaságot is támogatják. A hazai élelmiszerek fogyasztása és népszerűsítése éppen ezért környezetvédelmi szempontból is kiemelt feladat – fűzte hozzá az agrártárca vezetője, áll a sajtóközleményben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Beüzemelték az Országos Jégkármérséklő Rendszert

2024. április 18. 14:57
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) április 15-én beüzemelte az Országos Jégkármérséklő Rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját. Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

2023. március 21. 10:33
„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.
 
Szerintem nem minden család mondhatja el magáról, hogy közös hobbijuk van, és mi ebben is szerencsések vagyunk. Arról nem beszélve, hogy nem tudunk leülni, mindig jár valamin az agyunk. Így jött a birsalmasajt, a befőttek, lekvárok, szörpök, a sültpaprika-szeletek, majd a sültpaprika-krém, és így tovább – mesélte tudósítónknak a kiskunhalasi Lánytesók vállalkozást is vezető Ignácz Gábor kistermelő.
– Visszatekintve a kezdetekre, beleszülettem a növénytermesztés és a háztáji állattenyésztés csodálatos világába.