A gazdáknak elismerés járjon, ne pedig büntetés

2020. június 11. 07:37
Egyértelmű magyar álláspont az új uniós javaslatok kapcsán, hogy elismerni kell a gazdatársadalmat, nem pedig köszönet helyett teljesíthetetlen terhet róni rájuk, ahogyan ez az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozott, Zöld megállapodásra vonatkozó javaslataiból sajnos következik – mondta az Agrárminisztérium képviseletében Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az uniós agrárminiszterek mai videokonferenciáján.
 

Az EU tagállamainak mezőgazdaságért felelős tárcavezetői 2020. június 8-án videokonferencia keretében tekintették át az új uniós költségvetés és a Zöld Megállapodás (Green Deal) agráriummal összefüggő kérdéseit. Feldman Zsolt felszólalásában egyetértett azzal, hogy a mezőgazdasági ágazatnak a maga lehetőségeivel hozzá kell járulnia egy fenntarthatóbb európai környezet megteremtéséhez. Megfogalmazása szerint nem szabad teljesíthetetlen terhet róni a gazdákra. A COVID-19 járvány idején a gazdák egyértelműen bebizonyították, hogy a mezőgazdaság képes folyamatosan biztonságos, kiváló minőségű élelmet biztosítani az Európai Unió lakosságának, és ezért elismerés jár, nem pedig büntetés.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A videokonferencián magyar részről elhangzott, hogy a bizottsági javaslatoknak alapos, átfogó hatásvizsgálatokon kellene alapulniuk, ám ezek hiányoznak. Például a növényvédő szerek használatának 50%-os csökkentése, valamint a biogazdálkodás arányának 25%-ra emelése 2030. évi határidővel, nemzeti szinten lehetetlen uniós előírásnak tűnik. A Bizottság által javasolt célok veszélyeztethetik az európai mezőgazdaság versenyképességét, csökkenthetik a mezőgazdasági termelők számát és magasabb élelmiszerárakhoz vezethetnek. Mindez együtt előkészítheti az utat a harmadik országokban kevésbé fenntartható módon előállított mezőgazdasági termékek számára. Félő, hogy ez globálisan nagyobb környezeti hátrányt okoz, mint amekkora előnnyel járnának az új uniós zöld előírások.

Az államtitkár aláhúzta azt is, hogy a Közös Agrárpolitikának szilárd jogi alapokon kell működnie. Ez azt jelenti, hogy a gazdáktól csak akkor várható el az uniós stratégiákban kitűzött ambiciózus követelmények teljesítése, ha ezeket a célokat beépítik az alapvető uniós jogszabályokba.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A gazdák társadalmi megbecsültsége ma sokkal nagyobb mint a járvány előtt volt

2021. augusztus 31. 08:05
A gazdák társadalmi megbecsültsége ma sokkal nagyobb, mint a járvány előtt - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn Sopronban, az agrárszakképző intézmények országos tanévnyitóján.

Átalakul a mezőgazdaság: nagy változások jönnek a növényvédelem területén is

2020. március 13. 11:24
Ahogy a fogyasztók egyre tudatosabbak, úgy várják el egyre inkább az élelmiszertermelőktől és -előállítóktól a káros anyagoktól mind mentesebb, egészségesebb élelmiszereket. A megváltozott igényeket a piacok a minőségi minimumkövetelmények emelésével, a termelők pedig az ezekhez való alkalmazkodással igyekeznek kielégíteni. Ennek a folyamatnak a növényvédelemre gyakorolt hatásáról beszélt Štěpán Hluchý, a Biocont Laboratory spol s.r.o. ügyvezető igazgatója.