A hagyományos húsipar fenntarthatóságát kell támogatni

2024. július 05. 14:26
A laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala számos kérdést és aggályt vet fel, melyek többségére még nem rendelkezünk megnyugtató válaszokkal – mondta dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár Brüsszelben.
A hagyományos húsipar fenntarthatóságát kell támogatni
Az államtitkár a „Shaping consumers” elnevezésű pénteki, élelmiszerfogyasztás-fókuszú eseményen arról beszélt, hogy elengedhetetlen a fogyasztók teljes körű tájékoztatása az általuk választott termékekről, és éppen ezért Magyarország szerint szükséges EU-szinten egységes szabályozás a húskészítmények esetében is.
 
Dr. Nobilis Márton utalt arra is, hogy az elmúlt években egyre több olyan élelmiszer jelent meg a piacon, amelyet a hús helyettesítésére fejlesztettek ki. A laboratóriumi hús, amelyet állati eredetű szövetek mesterséges körülmények közötti tenyésztésével állítanak elő, az Európai Unióban még nem engedélyezett.
Dr. Nobilis Márton
 
A laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala számos kérdést és aggályt vet fel a biztonságosság, a vidék fenntarthatósága, a gazdasági és környezeti hatások, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek tekintetében. Az államtitkár hozzátette, reprezentatív lakossági felmérések azt mutatják, hogy a laboratóriumi hússal szembeni fogyasztói ellenérzés rendkívül magas.
 
A Nébih 2023-as felmérése hasonló eredményeket mutatott, mely szerint a laboratóriumi hús ismertsége magas, de elfogadottsága alacsony, emellett pedig a hagyományos húsfogyasztás dominanciája továbbra is erős.
 
A laboratóriumi hús technológiai fejlődése jelentős, de társadalmi elfogadottsága még korlátozott. Fontos, hogy a fogyasztók teljes körű tájékoztatást kapjanak, és hogy a hagyományos húsipar fenntarthatóságát, valamint a vidéki közösségek életképességét támogassuk – hangsúlyozta dr. Nobilis Márton.
Dr. Felkai Beáta Olga
 
A táplálkozás összetett téma. A fogyasztóknak joguk van megérteni, mit esznek és isznak, és hogy döntéseik milyen következményekkel járhatnak az egészségükre nézve – fogalmazott dr. Felkai Beáta Olga élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár a brüsszeli rendezvényen tartott előadásában.
 
A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a front oldali tápértékjelölés (FOPNL) tudományosan megalapozott, informatív, tényszerű, tárgyilagos és megkülönböztetéstől mentes kell, hogy legyen. Emellett nem jelenthet hátrányt a hagyományos élelmiszerek és az oltalom alatt álló megjelöléssel ellátott élelmiszerek számára, valamint azon élelmiszerek esetében, amelyeknek meg kell felelniük más jogszabályi követelményeknek.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

A műhús, vagy az igazi a környezetszennyezőbb? Meglepő eredmények születtek

2023. május 11. 15:34
Egy kiló laborhús előállítása legalább négyszer, de akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé.
 
Egy friss kutatásból az derül ki, hogy mégsem a laborhús fogja megmenteni a Földet, ugyanis a Kaliforniai Egyetem kutatói meglepő eredményekre jutottak – írja a qubit.hu.
 

A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő

2024. május 14. 16:14
Az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú, védi az emberek egészségét és jólétét, biztosítva, hogy az elfogyasztott élelmiszerek megfeleljenek a minőségi és higiéniai szabályoknak - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a 43. Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottságnak (CCMAS) idei nemzetközi találkozóján ma Budapesten.