A hagyományos húsipar fenntarthatóságát kell támogatni
2024. július 05. 14:26
A laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala számos kérdést és aggályt vet fel, melyek többségére még nem rendelkezünk megnyugtató válaszokkal – mondta dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár Brüsszelben.
Az államtitkár a „Shaping consumers” elnevezésű pénteki, élelmiszerfogyasztás-fókuszú eseményen arról beszélt, hogy elengedhetetlen a fogyasztók teljes körű tájékoztatása az általuk választott termékekről, és éppen ezért Magyarország szerint szükséges EU-szinten egységes szabályozás a húskészítmények esetében is.
Dr. Nobilis Márton utalt arra is, hogy az elmúlt években egyre több olyan élelmiszer jelent meg a piacon, amelyet a hús helyettesítésére fejlesztettek ki. A laboratóriumi hús, amelyet állati eredetű szövetek mesterséges körülmények közötti tenyésztésével állítanak elő, az Európai Unióban még nem engedélyezett.

Dr. Nobilis Márton
A laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala számos kérdést és aggályt vet fel a biztonságosság, a vidék fenntarthatósága, a gazdasági és környezeti hatások, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek tekintetében. Az államtitkár hozzátette, reprezentatív lakossági felmérések azt mutatják, hogy a laboratóriumi hússal szembeni fogyasztói ellenérzés rendkívül magas.
A Nébih 2023-as felmérése hasonló eredményeket mutatott, mely szerint a laboratóriumi hús ismertsége magas, de elfogadottsága alacsony, emellett pedig a hagyományos húsfogyasztás dominanciája továbbra is erős.
A laboratóriumi hús technológiai fejlődése jelentős, de társadalmi elfogadottsága még korlátozott. Fontos, hogy a fogyasztók teljes körű tájékoztatást kapjanak, és hogy a hagyományos húsipar fenntarthatóságát, valamint a vidéki közösségek életképességét támogassuk – hangsúlyozta dr. Nobilis Márton.

Dr. Felkai Beáta Olga
A táplálkozás összetett téma. A fogyasztóknak joguk van megérteni, mit esznek és isznak, és hogy döntéseik milyen következményekkel járhatnak az egészségükre nézve – fogalmazott dr. Felkai Beáta Olga élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár a brüsszeli rendezvényen tartott előadásában.
A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a front oldali tápértékjelölés (FOPNL) tudományosan megalapozott, informatív, tényszerű, tárgyilagos és megkülönböztetéstől mentes kell, hogy legyen. Emellett nem jelenthet hátrányt a hagyományos élelmiszerek és az oltalom alatt álló megjelöléssel ellátott élelmiszerek számára, valamint azon élelmiszerek esetében, amelyeknek meg kell felelniük más jogszabályi követelményeknek.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Élelmiszeripari pályázatok Foodinform webinárium
2024. március 28. 13:44
Technológiai fejlesztések támogatása.
2024. április 11-én az élelmiszeripari pályázatok lesznek az online konferenciánk témája.
A webinárium időpontja: 2024. április 11., 09:00 óra
Erre a határidőre mindenki figyeljen, aki gyümölcsoltványokkal foglalkozik!
2023. január 31. 12:42
A gyümölcs szaporítóanyag-előállítókra és -forgalmazókra egyaránt vonatkozik a szabályozás.
Az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítóknak és -forgalmazóknak a tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

