A helyi termékek népszerűsítése a cél

2016. október 13. 07:40
A helyi termékek szülőföldünk ízlését, évszázados gasztronómiai hagyományát idézik, a termelőtől vásárolt portéka biztonságos, környezetkímélő, emellett segíti a vidék munkaerő-megtartó képességét is. Aki felelősen és igényesen akar választani, az helyben előállított élelmiszert tesz a család asztalára - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár Kecskeméten a Helyi Termék Éve Program folytatásaként „Helyből Jobb!” néven, megújult tematikával folytatja fórumsorozat őszi első állomásán.

A termelői piacok és a helyi termékek népszerűsítése, a termelők tájékoztatása, valamint a vásárlókkal való szorosabb kapcsolattartás segítése volt a Földművelésügyi Minisztérium célja, amikor Fazekas Sándor miniszter tavaly meghirdette a Helyi termék éve programsorozatot. A kormány és a szaktárca legfőbb célja, hogy a családok asztalára mindenkor kiváló minőségű, egészséges és biztonságos élelmiszerek kerüljenek – fogalmazott az államtitkár, s mint elmondta, e cél érdekében - egyúttal a magyar termelők hatékony segítésének szándékával - a kormányzat az elmúlt években számos jogszabály-módosítással könnyítette a kistermelői tevékenységet és a helyi termelői piacok létrehozását.

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek előállításának ösztönzésére, az értékesítési csatornák kiépítésére, bővítésére és a termékek vásárlókkal történő mind szélesebb körű megismertetésére. Ebből a célból a tárca a NÉBIH-el, a Nemzeti Művelődési Intézettel és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen tovább folytatja a fórumsorozatát, amelynek egyik kiemelt célja, hogy a helyi termékeket gyártók szakmai ismeretei bővüljenek, és kérdéseikre választ kapjanak.

A programsorozat december 2-áig folytatódik, legközelebb Szécsényben, Zalaegerszegen, Balatonfüreden, Debrecenben, Pécsett, majd Budapesten bővíthetik ismereteiket a kistermelők, őstermelők, mikro-és kisvállalkozók.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Lebontják a cukorkordont - Támogatás nélkül elolvadhat a hazai cukor

2017. szeptember 19. 09:49
Megszűnnek szeptember végén az 1968. óta érvényben lévő, a cukortermelés korlátozó uniós szabályok.  Az árak zuhanását leginkább a nádcukor import okozza. 

Nincs mérgező tej az áruházláncok polcain

2018. május 15. 09:21
Több millió forintot követelhetett az érintett áruházaktól az UHT tejek megmérgezésével fenyegetőző személy, tettét azonban vélhetően nem hajtotta végre. A zsaroló indítékát egyelőre homály fedi, ugyanakkor ágazati forrásaink szerint azzal az eshetőséggel is számolni kell, hogy célja a hazai tejfeldolgozás ellehetetlenítése és a magyar termékekkel szembeni fogyasztói bizalom csorbítása volt.