Minőségi termékekkel az ökoturizmus és a vidéki önfoglalkoztatás fejlesztéséért

2018. január 29. 08:20
Gratulálok a Duna-Dráva Nemzeti Park védjegyes termelőinek, és köszönöm, hogy munkájukon keresztül egyszerre szolgálják a magyar polgárokat és a magyar természetet! – köszöntötte az egybegyűlteket V. Németh Zsolt Pécsett, a Nemzeti Parki Termék védjegy körút hatodik állomásán.

A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a mai nap a becsületes termelők, a becsülendő termékek és a környezetvédelem ünnepe, ami felhívja a figyelmet ember és természet harmóniájának fontosságára, a kizsákmányolás helyett a közös gyarapodás mentén haladva. Hiszen a hazai nemzeti parkok kincseiből készült minőségi termékek formájában egyszerre valósul meg a magyar vásárlók és a helyi termelők védelme, illetve a hazai ökoturizmus, s ezáltal a vidéki önfoglalkoztatás fejlesztése is.

Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár előadásából a nemzeti parki védjegyrendszert ismerhették meg a jelenlévők. Hangsúlyozta: hazánk kiemelt helyzetben van, hiszen Magyarországon európai viszonylatban is nagy a természetes állapotban megmaradt területek nagysága.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a megyei értéktár jelentőségéről és a várható fejlesztésekről, míg Závodszky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője a térségben fontos védjegyes terméknek számító medvehagymáról, valamint a mohácsi busóálarcról beszélt.

Lukács Lóránt védjegyes termelő a védjegyhasználók lehetőségeiről és feladatairól szólt, míg Rajczi Román, a Szinergia Egyesület munkaszervezetének vezetője a helyi termékek turizmusban betöltött szerepét hangsúlyozta.

A Nemzeti Parki Termék Körúton a turisztikai szolgáltatók ismerkedhetnek meg a védjegyrendszerrel. A kezdeményezés 2017 áprilisában indult, azzal a céllal, hogy nagyobb figyelem irányuljon a nemzeti parkok természeti értékeire, valamint az azokból előállított termékek jelentőségére.

Nemzeti Parki Termék védjeggyel kizárólag a védett természeti területeken, vagy Natura 2000-es területeken megtermelt termékek láthatóak el; például mézek, lekvárok, szörpök, sajtok, melyek egytől egyig hagyományos technológiával, ízfokozók és mesterséges anyagok hozzáadása nélkül készülnek. A védjegyrendszer sikerességét bizonyítja, hogy ma már több mint 200 gazdálkodó közel 950 terméke viselheti méltón a Nemzeti Parki Termék védjegyet.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A berlini szakvásáron idén Magyarország az aranyérmes!

2017. január 19. 07:50
Elismerés illeti a magyar gazdákat, hiszen 2016 a rekordok éve volt, a mezőgazdaság jól teljesített. Az agrárium a foglalkoztatásban, a termelésben és az exportban is szép eredményeket ért el, a termelés 18%-kal nőtt és 16 500 új munkahely jött létre egy év alatt - mondta a földművelésügyi miniszter szerda reggel a Kossuth Rádió 180 perc és az M1 Ma reggel című műsoraiban.

Brutális hideg jön - Mi lesz a mezőgazdasággal?

2018. február 21. 08:30
Az idei tél eddig enyhének mondható, volt minimális mennyiségű hó és egy kis hideg is, de 5 centiméter mélyen eddig csak néhol volt az országban fagy a talajban, és az is csak néhány napig tartott. A jelenlegi előrejelzések szerint azonban az igazi tél még csak most következik, a Dunántúlon elsősorban komoly havazással, a hét végétől pedig az ország nagy részén a tél eddigi legerősebb hideghullámával. A belvizes területek kiterjedése nőni fog, és egyelőre csak reménykedhetünk abban, hogy a kemény fagyok nem tesznek kárt a mezőgazdasági kultúrákban.