Minőségi termékekkel az ökoturizmus és a vidéki önfoglalkoztatás fejlesztéséért

2018. január 29. 08:20
Gratulálok a Duna-Dráva Nemzeti Park védjegyes termelőinek, és köszönöm, hogy munkájukon keresztül egyszerre szolgálják a magyar polgárokat és a magyar természetet! – köszöntötte az egybegyűlteket V. Németh Zsolt Pécsett, a Nemzeti Parki Termék védjegy körút hatodik állomásán.

A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a mai nap a becsületes termelők, a becsülendő termékek és a környezetvédelem ünnepe, ami felhívja a figyelmet ember és természet harmóniájának fontosságára, a kizsákmányolás helyett a közös gyarapodás mentén haladva. Hiszen a hazai nemzeti parkok kincseiből készült minőségi termékek formájában egyszerre valósul meg a magyar vásárlók és a helyi termelők védelme, illetve a hazai ökoturizmus, s ezáltal a vidéki önfoglalkoztatás fejlesztése is.

Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár előadásából a nemzeti parki védjegyrendszert ismerhették meg a jelenlévők. Hangsúlyozta: hazánk kiemelt helyzetben van, hiszen Magyarországon európai viszonylatban is nagy a természetes állapotban megmaradt területek nagysága.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a megyei értéktár jelentőségéről és a várható fejlesztésekről, míg Závodszky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője a térségben fontos védjegyes terméknek számító medvehagymáról, valamint a mohácsi busóálarcról beszélt.

Lukács Lóránt védjegyes termelő a védjegyhasználók lehetőségeiről és feladatairól szólt, míg Rajczi Román, a Szinergia Egyesület munkaszervezetének vezetője a helyi termékek turizmusban betöltött szerepét hangsúlyozta.

A Nemzeti Parki Termék Körúton a turisztikai szolgáltatók ismerkedhetnek meg a védjegyrendszerrel. A kezdeményezés 2017 áprilisában indult, azzal a céllal, hogy nagyobb figyelem irányuljon a nemzeti parkok természeti értékeire, valamint az azokból előállított termékek jelentőségére.

Nemzeti Parki Termék védjeggyel kizárólag a védett természeti területeken, vagy Natura 2000-es területeken megtermelt termékek láthatóak el; például mézek, lekvárok, szörpök, sajtok, melyek egytől egyig hagyományos technológiával, ízfokozók és mesterséges anyagok hozzáadása nélkül készülnek. A védjegyrendszer sikerességét bizonyítja, hogy ma már több mint 200 gazdálkodó közel 950 terméke viselheti méltón a Nemzeti Parki Termék védjegyet.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Tavaszi élelmiszer-ellenőrzés: javult a minőség, bírságolni azért kellett

2016. április 08. 07:59
A NÉBIH főleg a Húsvéti termékeket vizsgálta. A higiéniai hiányosságok száma nagyobb volt, mint korábban.

Vége a pálmaolaj aranykorának?

2018. január 26. 08:43
Az Európai Unió úgy döntött, hogy 2021-re betiltja a pálmaolaj bioüzemanyagként való hasznosítását. Az olajat termelő országok „mezőgazdasági apartheidnek” bélyegzik a döntést, mert szerintük az unió irigységből és rasszizmusból akarja ellehetetleníteni a trópusokon egész országokat eltartó iparágat. Az EU viszont éppen a termelő országokban véghezvitt felelőtlen környezetrombolással indokolja a döntést. A pálmaolaj ugyanis – noha nem is olyan régen még a klímaváltozás ellenszereként ünnepelték – az utóbbi évek legsúlyosabb ökológiai krízisét idézte elő.