A hét végén változik a MÁV és a Volán menetrendje

2022. december 06. 16:15
A MÁV-Volán csoport jövőre 700 millió utasra számít.
 
Vasárnap, azaz december 11-én életbe lép a MÁV-Volán csoport új, 2022–2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje – derül ki a társaság honlapján olvasható közleményből. Az új menetrendet a társaság egy hónappal a váltás előtt közzétette, azonban időközben az újonnan alakult Építési és Közlekedési Minisztérium vette át az állami közösségi közlekedés, így a vállalatcsoport feletti tulajdonosi jogkörgyakorlást is.
A hét végén változik a MÁV és a Volán menetrendje
A minisztérium és a MÁV–Volán csoport egyeztetésén a a menetrendváltásról is fontos döntések születtek. A MÁV-Start menetrendje a korábban meghirdetett szerint lép életbe, míg a Volánbusznál az előzetesen meghirdetett változások nem lépnek érvénybe Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében. Az ezekről a településekről beérkezett utasjelzések, lakossági észrevételek felülvizsgálatának eredményeként az autóbuszközlekedés rendje változatlan marad.
 
Idén az előzetes számítások szerint akár 131 millió is lehet a MÁV-Start járatain utazók száma. 
 
Ebből 43 millióan Budapest elővárosaiban, 22 millióan regionális vonalakon döntöttek a vonat mellett. A járványhelyzet okozta 20-30 százalékos visszaesést követően az utasszámok már közelítenek a 2019-es adatokhoz, a távolsági forgalomban utazók száma már meg is haladja a két évvel ezelőtti szintet. 
 
A Volánbusz 530 milliós utasszámot vár az idei évre.
 
Jövőre a vállalatcsoport 700 millió utasra számít, ezért az új menetrend is igyekszik utasközpontúbb lenni és kihasználni a legújabb fejlesztéseket, valamint a MÁV–Volán-integráció előnyeit. 
 
Az előzetes menetrendhez képest a Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségébe meghirdetett menetrendi változások nem lépnek életbe december 11-től. Az érintett vonalakon a menetrend nem változik, a járatok a jelenlegi menetrend szerint közlekednek a továbbiakban is.
 
További változás, hogy az Etyek és Biatorbágy vasútállomás között meghirdetett új 766-os autóbuszok nem indulnak el december 11-től, ezeket a járatokat később állítják forgalomba.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

A hazai geotermikus energia felhasználása 2030-ig megduplázódik

2024. április 24. 11:22
A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása.

Orbán Viktor: 2022 volt a legnehezebb, 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta

2023. február 20. 09:01
Marad a családpolitika, a munkaalapú gazdaság, a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és marad a rezsivédelem is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban tartott 24. évértékelőjén. A kormányfő szerint ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta, egyszerre ugyanis két veszély leselkedik ránk, az egyik a háború, a másik az infláció. A miniszterelnök bejelentette, bevezetik a kedvezményes vármegyebérletet. Május 1-jével buszra és vasútra egyaránt érvényes havi országbérletet és vármegyebérletet ajánl a kormány.