A hibridburgonya forradalmi változásokat hozhat a növénytermesztésben

2023. június 26. 12:57
Nemcsak vetőgumókról, hanem magról is szaporítható.
 
A Wageningeni Egyetem (WUR) mini-szimpóziumán részt vevő nemzetközi elemzők szerint hamarosan köztermesztésbe kerülhet a hibridburgonya, amelynek széles körű elterjesztése forradalmi változásokat hozhat a növénytermesztésben és az élelmiszer ellátásban, különösen az alacsony jövedelmű és a mélyszegénységben élő lakosság számára – olvashatjuk a hortidaily.com hírportálon.
A hibridburgonya forradalmi változásokat hozhat a növénytermesztésben
A legszegényebb körzetekben különösen hatalmas termésnövekedés várható. A várható hatalmas növekedés a hibridburgonya egyik lényeges jellemzőjéből adódik, mivel az nemcsak vetőgumókról, hanem magról is szaporítható.
 
A kis volumenű vetőmag egyszerűbben és olcsóbban eljuttatható a legszegényebb országok távoli körzeteibe, a vetés pedig akár gépek nélkül is megoldható.
burgonya
A magról szaporítás megakadályozhatja a fajták gyors elfajzását
 
Amint Paul Struik, a WUR professzora elmondta, egy hektár terület bevetéséhez 25 gramm vetőmag elegendő, ami óriási különbséget jelent a 2.000 kg vetőgumóval szemben. A vetőmag hosszabb ideig eltartható, és könnyen eljuttatható a kistermelőkhöz.
 
Ha egy afrikai országban 10 hektár burgonyát akarnak telepíteni, az ahhoz szükséges 250 gramm vetőmag egy levélben is postázható, míg a 20.000 kg vetőmag elszállítása komoly fuvart jelentene.
 
A magról szaporítás ugyanakkor megakadályozhatja a fajták gyors elfajzását, hosszabb időre megőrizve azok értékes tulajdonságait, főleg a betegségekkel (elsősorban a fitoftorával) szembeni ellenállóképességet, és jelentősen lefaragva a növényvédelem, illetve a telepítés költségeit.
 
A hibridburgonya tulajdonságainak és termesztési technológiájának leírását az „Impact of hybrid potato: the future of hybrid potato from a systems perspective" című könyv tartalmazza.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

ÚJ TOJÁSTERMELŐ TELEPET ADOTT ÁT A GYERMELYI ZRT.

2023. április 20. 14:09
A Gyermelyi Zrt. 1,4 milliárd forintos beruházással létrehozott tojástermelő egységet adott át csütörtökön Máriahalmon, ezzel a vállalat az ország legnagyobb tojástermelő telepét hozta létre.
 
Nagy István agrárminiszter a létesítmény átadása előtt, Gyermelyen tartott eseményen leszögezte: "az agrárium fejlesztése korparancs. Az egy hektárról kibocsátott termék tekintetében dobogós helyen lévő magyar gazdák jövedelmezősége 53 százaléka az európai átlagnak".

A tojás csomagolóhelyi ára 65 százalékkal nőtt

2023. augusztus 10. 16:20
Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 246,58 euró/100 kilogramm volt 2023 első harminc hetében, 43,8 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának árát.