A hibridburgonya forradalmi változásokat hozhat a növénytermesztésben
2023. június 26. 12:57
Nemcsak vetőgumókról, hanem magról is szaporítható.
A Wageningeni Egyetem (WUR) mini-szimpóziumán részt vevő nemzetközi elemzők szerint hamarosan köztermesztésbe kerülhet a hibridburgonya, amelynek széles körű elterjesztése forradalmi változásokat hozhat a növénytermesztésben és az élelmiszer ellátásban, különösen az alacsony jövedelmű és a mélyszegénységben élő lakosság számára – olvashatjuk a hortidaily.com hírportálon.

A legszegényebb körzetekben különösen hatalmas termésnövekedés várható. A várható hatalmas növekedés a hibridburgonya egyik lényeges jellemzőjéből adódik, mivel az nemcsak vetőgumókról, hanem magról is szaporítható.
A kis volumenű vetőmag egyszerűbben és olcsóbban eljuttatható a legszegényebb országok távoli körzeteibe, a vetés pedig akár gépek nélkül is megoldható.

A magról szaporítás megakadályozhatja a fajták gyors elfajzását
Amint Paul Struik, a WUR professzora elmondta, egy hektár terület bevetéséhez 25 gramm vetőmag elegendő, ami óriási különbséget jelent a 2.000 kg vetőgumóval szemben. A vetőmag hosszabb ideig eltartható, és könnyen eljuttatható a kistermelőkhöz.
Ha egy afrikai országban 10 hektár burgonyát akarnak telepíteni, az ahhoz szükséges 250 gramm vetőmag egy levélben is postázható, míg a 20.000 kg vetőmag elszállítása komoly fuvart jelentene.
A magról szaporítás ugyanakkor megakadályozhatja a fajták gyors elfajzását, hosszabb időre megőrizve azok értékes tulajdonságait, főleg a betegségekkel (elsősorban a fitoftorával) szembeni ellenállóképességet, és jelentősen lefaragva a növényvédelem, illetve a telepítés költségeit.
A hibridburgonya tulajdonságainak és termesztési technológiájának leírását az „Impact of hybrid potato: the future of hybrid potato from a systems perspective" című könyv tartalmazza.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
A nagy kérdés: kell-e emelni a tojás árát?
2024. szeptember 05. 13:40
Olcsó vagy drága a tojás? Talpon tudnak-e maradni a termelők a mostani árakkal is, vagy ősszel nem odázható tovább az áremelés?
Mivel kezelik a déligyümölcsök felületét, és hogyan távolítható az el?
2024. június 17. 13:42
Kedvelt élelmiszeripari alapanyag a citromfélék héja, számos ételnél, édességnél nélkülözhetetlen alapanyag. Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, és hosszú utat tesznek meg a gyümölcsök, míg a fogyasztók asztalára kerülnek. Hogy miért és mivel kezelik a déligyümölcsök héját, azok hogyan távolíthatók el a héjról és mégis milyen lebomlási időkkel számolhatunk, megtudhatjuk dr. Némethy Zsuzsanna legújabb írásából.