Mivel kezelik a déligyümölcsök felületét, és hogyan távolítható az el?

2024. június 17. 13:42
Kedvelt élelmiszeripari alapanyag a citromfélék héja, számos ételnél, édességnél nélkülözhetetlen alapanyag. Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, és hosszú utat tesznek meg a gyümölcsök, míg a fogyasztók asztalára kerülnek. Hogy miért és mivel kezelik a déligyümölcsök héját, azok hogyan távolíthatók el a héjról és mégis milyen lebomlási időkkel számolhatunk, megtudhatjuk dr. Némethy Zsuzsanna legújabb írásából.
Mivel kezelik a déligyümölcsök felületét, és hogyan távolítható az el?
Szállítás alatt a gyümölcsök nagy tömegben, szorosan egymás mellett helyezkednek el a tároló kapacitás minél jobb kihasználása érdekében. A leszedett gyümölcsök élő anyagok, magas a víztartalmuk, lélegeznek, így a tárolás alatt is párologtatnak.
 
A nagyarányú romlást megelőzendő a fákról szüretelt gyümölcsöket gombaölő szerekkel és baktériumokat is elpusztító vegyszerekkel is kezelik. Az oldatot permetezéssel, de gyakran az egyenletes elosztás és gyors munka érdekében oldatban történő áztatással viszik fel a gyümölcsök héjára. A súlyveszteséget okozó párologtatás csökkentésére pedig viaszréteggel vonják be a gyümölcsök héját. Általában a viaszban fürdetés a vegyszerekkel együtt történik.
A citrusfélék romlás, rothadás elleni kezeléséhez többféle hatóanyagú vegyszert alkalmaznak - Fotó: dr. Némethy Zsuzsanna
 
Kezelésre felhasznált anyagok
A szakirodalom, valamint a hazánkban forgalmazott déligyümölcsök csomagolásán olvasható információk szerint két klasszikus gombaölő szert alkalmaznak leggyakrabban erre a kezelésre: az imazalil és a prokloráz hatóanyagúakat. Az utóbbit már egyre ritkábban, jelenleg az imazalil az általánosan elterjedt.
 
Mindkettő felszívódó hatású, a növény szövetébe, a gyümölcs héjának mélyebb rétegébe mozogva ölik meg a romlást okozó gombákat.
 
A biztos hatás érdekében még szoktak ortofenil-fenol-t (E 231) és/vagy tiobendazol-t (E233) is adagolni az oldathoz. Ezek a vegyületek a romlást okozó gombák mellett a baktériumok ellen is hatnak.
Jellemző rájuk, hogy csak a terméshéj felszínén tapadnak meg. Utóbbi kettő vegyszer besorolási helye nem tiszta, viszont alkalmazzák. A felsorolt növényvédő szerek alkalmazása a leszüretelt déligyümölcsök esetében engedélyezett, és a forgalmazónak kötelezően fel kell tüntetni jól láthatóan a kezelést a gyümölcs csomagolásán és valamennyi hivatalos okmányán. Nem csupán a más földrészekről utaztatott citromféléknél alkalmazott kezelésekről van szó, az Európai unió déligyümölcsöt termelő országai is alkalmazzák ezeket a kezeléseket.
Ahol a déligyümölcsöket ömlesztett áruként értékesítik, nem eredeti rekeszes csomagolásában, ott is fel kell hívni a vásárlók figyelmét a termékek korábbi kezelésére.
 
Eltávolíthatók-e a kezelésre felhasznált növényvédő szerek a héjból, a héjról?
A kérdésre adandó válaszra is számos kísérletet végeztek külföldi akkreditált laboratóriumok, és eredményeik megerősítik egymást.
Tartós (8-10 perces), áztatással végzett, meleg vizes, erős dörzsöléses mosással azok a szerek, melyek csak a gyümölcshéj felszínére tapadnak (kontakt hatású anyagok) – ortofenil-fenol (E 231) és tiobendazol (E233) – eltávolíthatók, ezektől mentesíthetők. A kitartó körömkefés, meleg-vizes sikálás ellenük sikeres.
Tartós áztatással, dörzsöléssel csak a kontakt hatású anyagok távolíthatók el -Fotó: marieclarie.hu
 
A felszívódó hatású imazalil és prokloráz jelenléte - mivel a gyümölcshéj belsejében vannak - felszíni mosással nem befolyásolható, nem távolítható el, mennyisége nem csökkenthető. Eltűnni csak a természetes lebomlás során fog. Vizsgálatok szerint a gyümölcs húsába a felszívódó gombaölő szerek már nem hatolnak, csak a héjban találhatók.
 
Kezelt citromfélék héjának felhasználási szabályai
A citrusfélék romlás, rothadás elleni kezeléséhez többféle hatóanyagú vegyszert alkalmaznak, melyek között mindig van felszívódó hatású is.
 
Mivel mosással nem lehet a héjból a felszívódó hatású növényvédő szert eltávolítani, semmiképpen nem javasolt a kezelt citrom vagy narancs héjának élelmezési célú felhasználása.
Ez vonatkozik a lékinyerési célú feldolgozásra: ilyen gyümölcsökből héjjal együtt nem szabad lé-feldolgozást folytatni.
 
A gyümölcs fogyasztása előtt fontos a héj alapos megmosása, hogy az aprítás, tisztítás során a felszínre tapadt piszkot és vegyszert kezünkkel ne vigyük rá a gyümölcs húsára. Ezzel a munkafolyamattal a kontakt hatású, a héj felszínén megtapadó kémiai anyagokat lehet eliminálni.
 
Narancs- vagy citromlé elkészítését mindig a héjak eltávolításával kezdjük.
Soha ne dolgozzuk fel a gyümölcsöt egészben héjával együtt, mert a héjon és héjban lévő növényvédő szereket a lébe beledolgozzuk, s mérgezzük magunkat és családunkat.
A kezelt citromok húsában, a héj alatt nem találhatók növényvédő szerek, azok a héjban lokalizálódtak, beljebb nem szívódtak -Fotó: pixabay.com
 
Ha bizonytalan a gyümölcs tényleges vegyszeres kezelésében, arra nem áll rendelkezésére hiteles adat, a héj eltávolítása után teljes biztonsággal fogyasztható a citromfélék húsa, annak kipréselésével a leve is.
 
Kaphatók vegyszermentes citrusfélék
Már hazánkban is forgalmaznak vegyszermentes citromféléket, melyek két félék lehetnek. A csomagolásukon feltüntetik, ha normál termesztési körülmények között, növényvédelemben részesített, nevelt áruról van szó, melyet szállítás előtt nem kezelték semmiféle vegyszerrel a szállítási romlás megelőzésére. Ilyen citromfélék gyümölcse – héjjal együtt – veszély nélkül szabadon ehető. Európai országokban termesztett citromfélékre jellemző ez a módszer. A csúcsminőséget a bio-termesztésű citrusfélék jelentik, ezek termesztésük során csak a bio-termesztésben engedélyezett anyagokat kapják, és az áru szállítása alatt sem vegyszerezik.
 
Visszal kezelés
Meg kell említeni, hogy a hosszabb szállítás alatti párolgási veszteség csökkentésére engedélyezett a gyümölcsök héjának viasszal történő bevonása. Könnyen felismerhetők fényes, csillogó felszínükről. A viasz nem lép kapcsolatba a gyümölcs héjával, csak a felszínére tapad, megakadályozza azok lélegzését, vízveszteségét. Langyos vizes áztatás után, dörzsöléssel a viaszréteg könnyen eltávolítható.
 
forrás:Agrotrend.hu/ novenyvedoszer.hu

Kapcsolódó cikkek

A kukorica arcai: gabona, zöldség, gyógynövény és üzemanyag alapja is

2023. augusztus 02. 15:09
A kukoricára, mint kedvelt strand-eledelre gondolhatunk elsőként ilyenkor nyáron, ám gabonaként és állati takarmányként is jelentős e növény, sőt bio-etanol is készül belőle. És még gyógyhatása is van!

Harmadik alkalommal indul el a sajtbíra képzés

2024. május 09. 14:50
Az idén harmadik alkalommal indítja el a sajtbíra képzést a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával. Az elmúlt években egyre több regionális és országos sajtversenyre került sor hazánkban. A rendezvények kimagasló szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen a sajtbírák képzése.