A KAP-reform érték és munkahelyteremtésre ösztönözne a vidéki térségekben

2017. május 15. 09:06
A Visegrádi Négyek agrárkamarái szerint a következő hónapok kulcsfontosságúak lesznek a Közös Agrárpolitika 2020 utáni esetleges reformjával kapcsolatban, ezért intenzívebb együttműködésre van szükség.

A delegációk szerint az élelmiszer-kiskereskedők vevőnkénti értékesítési területe a legnagyobbak közé tartozik a visegrádi országokban, ami aránytalanul növeli a kölcsönös verseny nyomását. Ennek ellensúlyozására a szakemberek a szükséges jogalkotási és ellenőrzési intézkedéseket elfogadását kérik a nemzeti kormányoktól, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselőitől.


A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak 65. ülését rendezték meg 2017. május 11-12. között a csehországi Brnoban, ahol a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKČR), a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) vezetői találkoztak. Az ülésen meghívott vendégként részt vettek a Horvát Agrárkamara (HPK), Szlovén Agrárkamara (KGZS) és a Farm Europe képviselői.

 

 

 


A V4-országok agrárkamaráinak képviselői a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni esetleges reformjával kapcsolatban egyetértettek abban, hogy a következő hónapok kulcsfontosságúak lesznek a reform alakulását illetően, ezért intenzívebben kell együttműködni nem csupán a visegrádi országok nem kormányzati agrárszervezeteinek szintjén, hanem a közös prioritásokkal el kell érni a döntéshozókat és a törvényalkotókat nemzeti és uniós szinten egyaránt. A delegációk szerint rendkívül fontos, hogy a megreformált KAP egy olyan keretet hozzon létre, amelyben minden aktív uniós gazdálkodót - aki értékeket és munkahelyeket teremt a vidéki térségekben - egyenlően és megkülönböztetéstől mentesen támogassanak.


Az agrárkamarák képviselői megvitatták továbbá a kiskereskedők tisztességtelen piaci gyakorlatait és a kiváltságos helyzetükkel való visszaélésüket a beszállítói-kiskereskedői kapcsolatok során. Az élelmiszer-kiskereskedők vevőnkénti értékesítési területe a legnagyobbak közé tartozik a visegrádi országokban, ami aránytalanul növeli a kölcsönös verseny nyomását. A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak képviselői arra biztatják a nemzeti kormányok képviselőit, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselőit, hogy az Európai Unió a tagállamokkal együtt fogadja el a szükséges jogalkotási és ellenőrzési intézkedéseket a kereskedelmi láncok tisztességtelen gyakorlatai szabályozásának és a szabályozás végrehajthatóságának biztosítására. Ennek előmozdítása érdekében a következő rendkívüli - a V4 agrárminiszterek találkozójával együtt tartandó - varsói ülésükön külön részletesen foglalkoznak a témával és együttes előterjesztést dolgoznak ki mind a Bizottság, mind kormányzati szervezeteink részére.


Az egészséges, jó minőségű és biztonságos élelmiszerek iránti kereslet továbbra is nő nemcsak Európában, hanem világszerte, és tekintettel a technológiai fejlődésre, valamint az előírásoknak és szabványoknak való megfelelésre helyezett hangsúlyra, az uniós gazdák állnak leginkább készen arra, hogy azt biztosítsák.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Érezhetően drágább lehet ősztől a kenyér

2018. július 30. 08:04
Az ok: kevesebb búza termett idén, a liszt ára pedig alapból emelkedett. 10-15 százalékos áremelkedés jöhet.

Megbízási szerződés

2018. február 27. 08:02
Megbízási jogviszony esetén kötnek a felek megbízási szerződést, amelyben meghatározzák a konkrét feladatokat, amelyeket a megbízottnak el kell végeznie. A szerződésnek nem az elnevezése, hanem a tartalma a döntő, vizsgálat esetén a hatóság ezt vizsgálja, hogy valóban a Polgári törvénykönyv hatálya alá eső megbízási jogviszonyról vagy az Mt. alá tartozó munkaviszonyról van-e szó.