A kender hagyományait mutatja be egy ópusztaszeri kiállítás

2024. július 01. 16:39
Zsip-zsup kender zsup..., a kender 1000 éve: ezzel a címmel nyílt új, a növény termesztésének hagyományait, felhasználását bemutató időszaki kiállítás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
A kender hagyományait mutatja be egy ópusztaszeri kiállítás
Kodácz Csengele elmondta, a dubaji központú Hempy People-lel együttműködve létrehozott tárlaton számos tárgy és tabló segítségével tárják a látogatók elé a kender termesztésének folyamatát, felhasználásának hagyományait és azt, milyen sokszínűen használható a növény az építőipartól kezdve egészen az élelmiszerek előállításáig  – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
 
Az érdeklődők láthatnak honfoglalás kori textilleleteket, megismerhetik a kenderfeldolgozás néprajzi emlékanyagát és azt is, miként vált a növény fontos ipari nyersanyaggá a térségben.
Bakay Nándor – Wikipédia
Szegeden 1743-ban Európa más országaiból a városba vándorolt szakemberek alapították meg a kötélverők céhét. 1870 körül már tizenegy kötélverő mester tevékenykedett a városban. A kenderfonás, -szövés és a kötélgyártás meghatározó alakja volt Bakay Nándor, a kiállítás gyárának történetét is bemutatja a kezdetektől egészen a második világháborúig számos tárgyi emléket felvonultatva.
kender
A tárlat átfogó képet ad arról, milyen sokféleképpen hasznosítható a kender az élelmiszer- és az építőipar mellett ruhák, csomagolóanyagok, bútorok alapanyagaként, használható a szépségiparban vagy akár biodízel, illetve műanyagok gyártásánál.
HEMPY Natural Face-hand Cream/hemp Seed Oil/anti-aging Cream/natural Face  Moisturizer/organic Cream/facial Cream/redness Relief/cruelty-free - Etsy
 
AKÁR OLYAN MINDENNAPOS HASZNÁLATI TÁRGYAK IS KÉSZÜLHETNEK BELŐLE, MINT A JÓGAMATRAC, A CIPŐ, VAGY AKÁR NAPSZEMÜVEGKERET IS.
Breathe Easies (Green) Hempy People | Easies | isgb.edu.ar
 
A tárlaton ezen termékek bemutatása mellett a kender jövőjéről is szó esik: így annak lehetőségéről, hogy miként hasznosítható az elektromos technológiában vagy az autóiparban.
 
Forrás: MTI
 

Kapcsolódó cikkek

A 100 Tagú Cigányzenekar adventi koncertjei, fellépései 2022-ben

2022. december 08. 20:23
A Magyar Örökség és Hungarikum díjas 100 Tagú Cigányzenekar a világon egyedülálló együttes. Tagjai főleg cigány származású muzsikusok, a komolyzene mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát is játszanak.
100 Tagú Cigányzenekar koncertajánló 2022

Mesebeli, rejtett falu a Balaton-felvidéken, ahol jéghideg forrás fakad

2024. szeptember 02. 16:16
Egy aprócska falu bújik meg a Balaton-felvidék lankái között. Egy kis község, ami hosszú évtizedekig rejtve volt a turisták elől. Vászoly, az ősi település festői szépségű környezetben őrizte meg a Balaton-felvidéki táj jellegzetességeit.