Elmosta az árhullám Gemencet, leáll az erdei kisvasút

2024. június 07. 13:06
 Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása is.
 
Víz alá kerül a Gemenci erdő jelentős része. A várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt. az alábbiakban döntött.
Elmosta az árhullám Gemencet, leáll az erdei kisvasút
Leáll a Gemenci Állami Erdei Vasút
 
A kirándulók és az infrastruktúra védelmében a Gemenc Zrt. 2024. június 7-étől teljesen szünetelteti a vonatközlekedést az erdei vasút teljes szakaszán.
 
Víz alatt a turistautak
 
A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán – hazánk legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája -, valamint az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakasza is járhatatlan.
 
Tilos a vízitúra, a meghirdetett szervezett túrák is elmaradnak
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján a Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása. A 2024. június 8-ára az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra és a nemzeti park előre bejelentkezett csoportjai számára szervezett vízitúra is elmarad.
 
Az árhullám elvonulásáig az Ökoturisztikai Központban szüneteltetik a túrahajó kölcsönzést is.
 
A Gemenc Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a tiltást azért vezették be, mert a dunai mellékágakon az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyezteti a vízen lévőket, valamint a menekülő vadállományt.
 
A vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok takarmánnyal való feltöltését.
 
forrás:sokszinuvidek24.hu

Kapcsolódó cikkek

A húsvéti hagyományokat is bemutatják az országos alkotóházak hetén

2023. március 10. 10:13
A húsvéti ünnepkör hagyományaival is megismerkedhetnek a látogatók a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetén, amelyet március 27. és április 2. között rendeznek meg országszerte számos helyszínen.
 
Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva tizedik alkalommal rendezik meg a programsorozatot, amelynek keretében az alkotóházak, kézműves műhelyek és műhelygalériák színes programokkal várják a látogatókat - közölték a szervezők.

Gerbeaud Emil öröksége torta és különleges pezsgő - így ünnepel a Gerbeaud kávéház

2023. október 06. 14:35
Az idén 165. éves Gerbeaud új kínálattal és édes meglepetésekkel, kulturális és zenei programokkal, ünnepi dekorációval és kirakatinstallációval készül az alkalomra október 13-15. között.