A kenyér árából a termelőnek jut a legkevesebb

2023. november 07. 19:09
Dr. Raskó György agrárközgazdász a legnagyobb közösségi portálon arra hívja fel a figyelmet, hogy a péksütemények, a kenyér drágulásáért nem a gazdák felelősek.
 
Mint azt Facebook-oldalán tegnapi posztjában írja: a Magyar Pékszövetség jubileumi ülést tart a héten a zalai Hévízen. A szakembert felkérték, hogy néhány gondolatot mondjon a rendezvényen.
A kenyér árából a termelőnek jut a legkevesebb
"A búza várható piaci áralakulása érdekelné őket elsősorban, miután – mint írják – a búza mindenkori ára jelentős hatással van a kenyér- és általában a sütőipari termékek termelői árára. A pékek számára jó hírem van: a búza termelői ára évtizedes mélyponton van most novemberben és nem várható számottevő árnövekedés a következő betakarításig, feltéve, hogy nem lesz egy újabb háborús konfliktus. Az AKI PÁÍR adatai szerint most 64 ezer Ft/t a szabadpiaci átlagár, ami egy évvel ezelőtt 142 ezer Ft volt, azaz mindössze 45%-a a tavalyinak.
 
Talán meglepő sok városi ember számára, de tény, hogy a mindenkori búzaár hatása a kenyér fogyasztói árára egyre kisebb, lassan már jelentéktelen tényező. Most 2023 őszén a fehérkenyér bolti átlagárához viszonyítva a búza, mint alapanyag-költségtényező már alig haladja meg a 10%-ot. 30 évvel ezelőtt az aránya még 22% volt. Azóta trendszerűen egyre kevesebb, s szerintem 2-3 éven belül biztosan 10% alatt lesz a súlyaránya." – fogalmaz dr. Raskó György.
 
Majd azt írja: érdekes, hogy az elmúlt 30 évben a búza termelői ára (amennyit átlagban kaptak érte a termelők) 13 ezer Ft-ról 64 ezerre nőtt, ami 4,9-szeres nominálár-emelkedés. A liszt esetében meg mindössze 3,8-szoros!. Ezzel szemben a kenyér ára nominálértékben több, mint a tízszeresére nőtt ez idő alatt (59Ft/kg-ról 611 Ft/kg-ra, AKI PÁÍR adatok).
 
A húsfélék ára bármely állatfaj esetében igen szerény mértékben emelkedett nominál-értékben. A sertéscomb például 361 Ft/kg-ról 1680 Ft/kg-ra drágult 30 év alatt (átadási ár), azaz 4,6-szoros mértékben. A csirkehús is csak ötszörösen, szintén nominálértékben.
 
A kenyér- és általában a sütőipari termékek tehát (a tejtermékekkel együtt) messze az átlag felett drágultak az elmúlt három évtized folyamán, de különösen 2022 eleje óta elképesztő mértékű az áremelkedés. A csúcspont 2023 első negyedévében volt, amikor a fehérkenyér fogyasztói átlagára 700 Ft/kg fölé ment.
Házi kenyér sütés Hogyan készül az igazi házi kenyér ? - Séfbabér
Május óta azonban visszarendeződés látható, május-október között 7%-kal csökkent átlagban a fehérkenyér fogyasztói ára – tovább azonban nem fog, mert más költségtényezők folyamatosan emelkednek: az energia, a munkabér, a szállítási és csomagolási költségek mindenképp.
 
"Ezért arra kérem az agrárügyekben kevésbé tájékozott FB-társaimat, hogy a kenyér és más sütőipari termékek fogyasztói árának esetleges további emelkedése miatt ne a gazdákat okolják. Ők tehetnek a legkevésbé arról, hogy ilyen kiugró mértékben nőtt az utóbbi években e termékek fogyasztói ára" – szögezi le végül dr. Raskó György.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Mi az igazság a másodvetésről?

2023. február 07. 19:47
A másodvetés tartalékolja a vizet a következő fővetés számára, vagy elvonja attól?
 
Az agrarheute.com portál beszámolója szerint az utóbbi időben felélénkültek a viták a másodvetések hasznosságáról.
 
A szakértők egy része úgy ítéli meg, hogy a másodvetés a következő főnövény számára megőrzi a talajnedvességet, mások szerint viszont éppen elvonja azt. Erre a kérdésre általánosan érvényes választ gyakorlatilag nem lehet adni, mivel az több tényező együttes hatásától (éves csapadék mennyisége és időbeni eloszlása, a másodvetés típusa és vízvisszatartó képessége, stb.) függ.

Sok termelő olyasmit tapasztal idén, amit előtte még soha, nagy az elkeseredettség

2024. szeptember 05. 13:16
Szokás a 2022-es évet mérföldkőnek tekinteni az agrárium paradigmaváltása kapcsán, de már látszik, az igazi váltóév 2024.