A kézműves fagylaltra koncentrál a SIRHA Budapest, több verseny és konferencia a programban
2024. március 06. 14:57
Március 5-7. között rendezik Budapesten, a Hungexpón Kelet-Közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítását. A SIRHA Budapest központi témája ezúttal a fagylalt lesz, de a kiállítás felvonultatja a gasztronómia minden ágát.
Idén hatodik alkalommal látja vendégül a Hungexpo Magyarország, valamint a régió gasztronómiájának legfontosabb szereplőit. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a 30 ezer négyzetméternyi kiállítási területen körülbelül 20 ezer szakmai látogató 16 ország több mint 300 kiállítójával találkozik.
A SIRHA Budapest Nemzetközi Szakkiállítás hét témát (a pékség és sütőipar, a cukrászat, az élelmiszeripar, a szállodaipar, az étterem és vendéglátás, a kávé és italok, valamint a csomagolástechnika és konyhatechnológia) ölel fel.
A szervezők a termék nemzetközi trendjeit figyelembe véve 2024-ben új szereplővel bővítik a kínálatot: a rendezvény fókuszában ezúttal a kézműves fagylalt áll. A fagylalt világszerte egyre népszerűbb, a fejlődés dinamikájára jellemző, hogy az EXPO Consulting felmérése szerint a termék 2021-ben világszerte elérte a 9 milliárd eurós bevételt. Magyarországon korábban még nem rendeztek ilyen jelentős, sok külföldi és hazai szereplőt felvonultató bemutatót.
Újdonságok a SIRHA Budapesten
A SIRHA Budapest szakmai programjai között rendezik meg a Gelato Festival World Masters – Hungary Challenge versenyt. A kiállítás első napján három versenyboxban készülnek majd a fagylaltok, amelyeket szakavatott zsűri értékel. A nyertes fagylaltmesterek tovább jutnak a Bolognában rendezendő döntőre, ahonnan ketten a világdöntőre is kijuthatnak.
A második napon „Fagylalt Kaland 2024." címmel rendeznek játékos és kreatív fagylalt versenyt cukrász tanulók részvételével. A program elsődleges célja az edukáció, hogy a szakma mesterei megismertessék a fiatalokkal a fagylaltkészítés rejtelmeit. A program fő szervezője a Magyar Cukrász Ipartestület és a Hungexpo Zrt.
A SIRHA Budapest új programjai közé tartozik a World Pizza Championship Selections – Hungary, amelyen a pizzás szakma hazai és regionális versenyzői mérik össze tudásukat.
A Trade magazin partnereivel új programmal készül az idei kiállításra. A Future Store mellett START-UP ISLAND néven nyitnak standot. Ezen tíz olyan induló vállalkozás állítanak ki, amelyeket szakmai zsűri választott ki a jelentkezők közül, és amelyek a legígéretesebb vállalkozásként kezdték meg pályafutásukat az FMCG piacon az elmúlt 3 évben. A Trade Magazin idén is megnyitja csaknem 800 m2-es Future Store Innovations standját.
Szakmai versenyek
Idén is megrendezik a SIRHA Innovációs Versenyt, melyen a két kiállítás közötti időszakban piacra vezetett magyar és külföldi innovatív termékek, szolgáltatások versenyeznek. A díjakat a megnyitón adják át.
A hagyományos Közétkeztetési Szakácsversenyen a részvevők minőségi és fenntarthatósági szempontok alapján mérik össze tudásukat. Az esemény háziasszonya a könyvei, receptjei kapcsán méltán népszerű Mautner Zsófia.
Ezúttal is kiemelt helyen szerepelnek a kiállításon a Magyar Pék Szövetség programjai. A húsvét ünnepéhez kapcsolódó finom pékáru Termékversenyen egy magyaroroszági régióra jellemző kalácstészta alapú péksüteménnyel és egy leveles tészta alapú péksüteménnyel indulhatnak a részvevők. Szakiskolai diákok részére a Pékszövetség ebben az évben Díszmunka versenyt hirdet.
Idén is a SIRHA Budapesten zajlik a Magyarország Tortája verseny selejtezője.
A Magyar Cukrász Ipartestület ötödik alkalommal rendezi meg a Pataki János Emlékversenyt cukrász tanulók és már végzett cukrászok részére. A verseny teljesen kötetlen, minden kategóriájában szabad a témaválasztás.
Szakmai konferenciák, kerekasztalok
A SIRHA Budapest ezúttal is számos szakmai konferenciának, kerekasztalnak ad helyet.
- Ezek közé tartozik a szakmai legkiválóbbjait tömörítő Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) konferenciája, amelyen ezúttal is a legújabb gasztronómiai trendeket vitatják meg a részvevők.
- A LANDRA AI kerekasztal - Mesterséges Intelligencia a vendéglátásban és az élelmiszeriparban címmel rendez kerekasztalt a SIRHA Budapest kiállítás zárónapján.
- A HoReCa Marketingkommunikációs Workshopon olyan szakembereket foglalkoztató témák kerülnek terítékre, melyek megoldásához a marketing eszközeivel lehet közelebb kerülni.
- A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) és az EUROFINS Food and Feed Testing Budapest, Gyula Laboratóriumok közös szakmai program keretében rendeznek beszélgetést a csomagolásokra vonatkozó új uniós élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szabályozások változásairól.
- A Felelős Gasztrohős Alapítvány 2024-ben is részt vesz a kiállításon, A Fenntarthatósági konferencia szervezésével is hozzájárulnak az esemény sokrétűségéhez.
- Az élelmiszeripari (vagy kozmetikai, gyógyszeripari) cégek iszlám piacra lépését segíti az idén is megrendezendő Halal Konferencia
forrás: turizmus.com
Kapcsolódó cikkek
Fókuszban az élelmiszerpazarlás
2024. november 14. 19:42
A Nébih "Maradék nélkül" programja is csatlakozik az idei Európai Hulladékcsökkentési Héthez, melynek középpontjában az élelmiszerpazarlás áll. A hivatal szakértői webináriummal, rendhagyó tanórákkal és játékkal egybekötött közösségi médiakampánnyal készülnek a tematikus hétre, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszerpazarlás környezeti, gazdasági és társadalmi hatásaira, valamint a megelőzés fontosságára. A november 16. és 24. között zajló akció remek alkalom az országos háztartási élelmiszerhulladék-felméréshez való csatlakozásra is!
Kóstoltad már aszalva a fügét? Pedig nagyon finom!
2024. augusztus 05. 18:18
A füge már egyáltalán nem ritkaság a magyar kertekben, amelyhez az időjárásunk változása is nagyban hozzájárul. Az pedig egyáltalán nem furcsa, hogy sokan helyet adnak ennek az igazán finom gyümölcsnek a kertjükben és a tányérukon is, hiszen egy füge körülbelül 2 g rostot tartalmaz, segít az emésztőrendszert egészségesen tartani és alacsonyan tartja a koleszterinszintet is. Ha pedig sok a füge, akkor nem árt, ha tudjuk, hogyan tudunk raktározni belőle az ínségesebb időszakokra. Ekkor kerülhet képbe az aszalás.