Különleges trappistasajtot fejlesztettek Kaposváron

2023. január 23. 12:21
Egészségvédő tejtermékeket fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kampusza, valamint a Fino Food Kft.; a felsőoktatási intézmény és a tejipari cég napokban zárult, 1,8 milliárd forintos projektjének eredményeként készülő élelmiszerek jövőre az üzletek polcaira kerülhetnek – tájékoztatott közleményében a MATE.
 
„A magyarok által leginkább kedvelt tejtermékeket fejlesztették tovább” a három évig tartó, döntő részben európai uniós pályázati forrásból megvalósult programban – idézi az MTI Szommerné Egyed Lindát, a Fino-Food Kft. ügyvezetőjét.
Különleges trappistasajtot fejlesztettek Kaposváron
Az együttműködésnek köszönhetően trappistasajtot D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsítottak, emellett készítettek natúr és gyümölcsjoghurtokat, valamint sajtkrémet is – jelezte a cégvezető, hozzátéve, hogy az új tejtermékek „igazi energia- és immunerősítő bombaként” szolgálják az egészséget.
 
Mint írták, a robottechnológián és a precíziós gazdálkodáson alapuló kaposvári fejlesztés az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelt jelentőségű, továbbá „a szántóföldtől az asztalig szemléletnek” megfelelően a takarmány előállításától a tehénfejési technológián át a tej feldolgozásáig a teljes termékláncot érinti.
 
Duplázták a K+F forrásokat
A projekt részeként a kaposvári kampuszon fejőrobotos istállót alakítottak ki, takarmányozási kísérleteket folytattak, a beruházások lehetővé tették, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg az állattenyésztésben használt legmodernebb technológiákat.
 
Gyuricza Csaba, a MATE rektora szerint a projekt szimbolizálja az egyetem legfontosabb célkitűzését, azt, hogy az oktatás piaci és társadalmi igényekhez igazítása érdekében a vállalati partnerekkel szoros együttműködésben fejlesszenek – tájékoztat a közleményben.
 
Ennek köszönhetően dupláztunk, 20 milliárdról 40 milliárd forintra emeltük a kutatás-fejlesztési programokra fordított források mértékét – közölte a rektor.
 
forrás: napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Tönkreteszi a termelőket a külföldről importált dió

2023. december 05. 13:34
Egy átlagos családban elképzelhetetlen a karácsony diós bejgli nélkül. Idén azonban a legtöbb diófa csalódást okozott a tulajdonosának legalábbis Tolnában. Most nem csak a dióburok-fúrólégy okozott gondot, hanem a tavaszi fagy is. És ha ez nem lenne elég, a maradék termést nehéz értékesíteni, ugyanis a hazai termelőket az olcsó ukrán és kínai dió szinte kiütötte a piacról.

Térképre került, hol vásárolhatók az országban ősgabona termékek

2024. június 26. 17:16
Direktben vásárolhatnak a fogyasztók.
 
Csaknem hatvan helyszín került fel arra a térképre, amely a vásárlók számára mutatja, hogy hol találhatóak meg Magyarország szerte azok a pékségek, malmok vagy éppen gazdaságok, ahonnan kiváló minőségű ősgabona lisztet, kenyeret vagy tésztát vásárolhatnak az elkötelezett fogyasztók.