A kiskunsági gazdák is sokat buknak a gyenge gabonaárakon

2023. október 26. 15:52
Még a közepesen erős, bő 7 tonnás országos átlagot sem éri el a kukorica termésátlaga Bács-Kiskun megyében. Az átlag sok helyen 5 tonna körül alakul, ami jelentős, hektáronként akár több százezres veszteséget okozhat. Ez már más kötelezettségvállalások teljesítését is fenyegeti.
A kiskunsági gazdák is sokat buknak a gyenge gabonaárakon
Közepes termés, erős veszteség
Bár inkább a tavalyi aszályról esik szó még idén is, vannak területek az országban, ahol a talajadottságok vagy időjárási okok miatt a kukorica-termésátlag nem éri el vagy alig haladja meg az 5 tonnát. A nagykőrösi gazdakör elnöke szerint ilyen a Homokhátság is. A Duna-Tisza-közének déli régiójában a féltermésnek mondható mennyiség a jelenlegi felvásárlási árak mellett – a hektáronkénti 400 ezres ráfordítás miatt – 150 ezer forintos veszteséget okoz a gazdaságoknak. Mint nemrég írtunk róla, a kukorica körülbelül 8 tonnától válik nyereségessé.
 
Ez egyébként a legfrissebb agrár-közgazdasági jelentésekből is kiolvasható. Az AKI PÁIR jelentése szerint az alig 54 ezer forintos takarmánykukorica termelői ár (október derekán) 60 százalékkal gyengébb, mint a tavaly ilyenkori. A napraforgó sem áll jobban, ráadásul abból világszerte nagy készletek vannak, és nagy termés várható, így a mostani, 135 ezer forintos tonnánkénti ár kevesebb mint fele a tavaly ilyenkorinak.
 
Pár év alatt elfogynak a tartalékok
Ennél csak hajszállal jobbak azok az árak, amiket Pesti Gábor említ – a kukoricáért 55-60 ezer, a napraforgóért pedig 140 ezer forint körüli ajánlatok vannak. A búza még gyengébben áll a termelői költség és a felvásárlási ajánlat összevetésében: 65-66 ezer forintot kínálnak az új búzáért a gazdáknak, míg szerintük legalább 90-100 ezer forintot kellene kapniuk a globális tőzsdei szintek alapján. A gazdakör-elnök szerint ha továbbra sem javul a piaci helyzet, súlyos veszteségekkel kell számolniuk. Ennek következtében a gazdaságok felélik tartalékaikat, s pár év múltán az uniós és hazai források nem kompenzálják a veszteségeket, így támogatási – például zöldítési – kötelezettségeket sem fognak tudni teljesíteni.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Bige László: a Nitrogénművek befejezi a gyártói tevékenységét

2023. november 14. 13:35
Az okokról azt közölte, hogy az új adóteherrel a műtrágya eladhatatlanná válik.
 
A Nitrogénművek, Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata november 6-án leállt. Eddig úgy lehetett tudni, hogy 1 hónapra szüneteltetik a működést, ám ma reggel Bige László elnök-vezérigazgató, a vállalat tulajdonosa az Agrárszektornak megerősítette: "a korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét."

Hatalmas változás jön az agrártámogatásokhoz kapcsolódó ellenőrzésekben

2023. február 10. 12:58
Dr. Feldman Zsoltot a PREGA-n kérdeztük az új precíziós pályázatról és a megújuló támogatási rendszer minden gazdálkodó számára fontos legnagyobb változásáról.
 
Hatalmas előrelépés az agrárdigitalizáció szempontjából a precíziós pályázat, és az új támogatási rendszerben is lesz folytatása. Milyen lesz majd az új felhívás?
 
Ami az Agrárminisztérium számára fontos cél, hogy az első körben nyertes 2700 gazdálkodón túl újabb gazdálkodói kört érjünk majd el. Az előző pályázatnak nagyon fontos eleme volt a precíziós gazdálkodást segítő szolgáltatások igénybevétele.