Tarol a sertéspestis Kínában, emelkedhet a sertéshús ára
2023. március 29. 11:18
Vajon ez a sonka árára is hatással lesz?
Újra beütött Kínában az afrikai sertéspestis, ennek hatására a magyar piacot is meghatározó német sertésár történelmi rekordot ért el. A hazai feldolgozók készülnek a húsvétra, de a sonka drágulása vélhetően nem haladja meg az átlagos húsdrágulási szintet – ami pedig jóval elmarad az egyéb élelmiszerekétől – írja a vg.hu
Kínából kedvezőtlen hírek érkeztek
A magyar piacon az elmúlt hetekben stagnált az élő sertés felvásárlási ára, ahogy öt héten át a német jegyzés is beragadt a történelmi rekordon álló, hasított súlyra vonatkoztatott 2,28 eurós szinten. Az elmúlt napokban azonban olyan hírek érkeztek Kínából, amelyek azonnal változtattak ezen a helyzeten: az értesülések szerint megugrott az afrikai sertéspestises (ASP) esetek száma, több tartományban is súlyos helyzet alakult ki.
A heti német jegyzés szerdán erre a hírre reagálva tovább nőtt (ami azért is lényeges, mert a magyar élősertés-árak alakulásában ez mindig meghatározó szerepet tölt be), 5 eurócenttel emelkedve, 2,33 eurós rekordon állt meg.
Ez az árnövekedés nagyon hamar beépül a felvásárlási árakba Magyarországon is – mondta a vg.hu-nak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) elnöke.
Késleltetve indult el a sertésárak emelkedése
Éder Tamás elmondta, hogy a sertéshús-termékpályán a többi élelmiszerhez képest lényegesen megcsúszott a költségemelkedések piaci árakba történő beépülése: amíg az élősertés-ár februárban 90 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, addig ugyanekkor a hús és a húskészítmények fogyasztói ára csak 40 százalékkal emelkedett. Bár némileg torzítja az adatokat a sertéscombra húzott ársapka, de még ha ezt leszámítjuk, akkor is lényegesen alacsonyabb mértékű volt a drágulás.
Ennek az magyarázata, hogy amikor már minden élelmiszernek intenzíven emelkedett az ára, a sertéspiacon a kínai importcsökkenés miatt éppen egy, az uniós sertéspiacot megrázó, mély árbeszakadás volt megfigyelhető.
Később, késleltetve indult el a sertésárak emelkedése, a sertéspiacon még akkor is zajlott a növekvő árak önköltségbe épülése, amikor már más ágazatokban ez stabilizálódott. Az elmúlt két-három hónapban zajlott le egy újabb tetemes áremelkedés az élő sertés árában, ami egy többhetes stagnálás után most folytatódni fog.

Luxuscikk vagy akciós termék lesz a húsvéti sonka?
A boltokban a füstölt termékek ára háromezer forintnál, a prémium húsvéti sonka kilója pedig négyezer forint körül kezdődik. A feldolgozók az élő sertés magas árát fokozatosan megpróbálták beépíteni átadási áraikba egy olyan helyzetben, amikor az élelmiszerpiacon forgalomcsökkenés következett be a megugrott infláció következményeként. A húsiparosok a kereskedelemre szeretnék hárítani az önköltség növekedését, a kereskedelem azonban a keresletcsökkenésre csak árcsökkentéssel tud reagálni.
Árcsökkentés már most is van bizonyos termékek esetében (tej, gabona, és az ezekból készült éllemiszerek) – a kiskereskedelmi láncok egymással versengenek a vásárlókért –, de ezek az akciók általában nem érintik a sertéshúst.
Ha árcsökkentés nincs is, de a fogyasztók felől érkező nyomás fékezi a magasabb önköltségek beépülését az árakba a sertéshúsoknál és a húskészítményeknél – fogalmazott Éder Tamás.

Inkább kevesebb, de jobb minőségű sonkát vásároljunk
Mostisch Martina, a Hússzövetség ügyvezető titkára elmondta, hogy lesz elegendő sonka húsvétra. A szakmai szervezet információi szerint, a leggyengébb minőségű, gyorspácolt, hőkezelt vagy főtt sonka kilogrammonként 2500 forint környékén kezdődik. Ez a tavalyi árnál 300-400 forinttal magasabb.
Valószínűsítik, hogy az idei húsvéti szezonban a korábbi években jellemzőnél kisebb mennyiséget fognak eladni, és a magas árak miatt várhatóan kevesebben választják majd a hagyományos érlelésű, pácolt, kötözött, illetve a paraszt- vagy a még drágább speciális sonkákat.
A Hússzövetség azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy ha kisebb mennyiségben is, de inkább mégis mindenki a minőséget válassza.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Gőzerővel készül hazánk az uniós elnökségre
2024. február 14. 14:56
A műhús kérdése, az élelmiszer pazarlás elleni küzdelem és állatjóléti témák is szerepelnek hazánk uniós elnöki napirendjén, amiről Nagy István agrárminiszter hivatalában egyeztetett Sztella Kiriakídiszel, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosával, kedden (feb.13.) délután.
A méhészeti ágazat jelentősége túlmutat önmagán
2024. november 29. 16:21
Mézet lehet importálni, beporzást viszont nem - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az európai méhészeti ágazat jövőjéről rendezett konferencián Brüsszelben, csütörtökön, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén.

