A kukorica arcai: gabona, zöldség, gyógynövény és üzemanyag alapja is

2023. augusztus 02. 15:09
A kukoricára, mint kedvelt strand-eledelre gondolhatunk elsőként ilyenkor nyáron, ám gabonaként és állati takarmányként is jelentős e növény, sőt bio-etanol is készül belőle. És még gyógyhatása is van!
A kukorica arcai: gabona, zöldség, gyógynövény és üzemanyag alapja is
Érdekessége, hogy önállóan életképtelen…
Körülbelül 10-12 ezer éve kezdték először az indián törzsek gyűjteni értékes magjait, a termesztése pedig 5-7 ezer éve indult. Vad formája nem is ismert, és érdekessége, hogy ember nélkül már nem lenne képes élni, szaporodni. Ennek oka, hogy a kukorica magok önmaguktól nem tudnak leperegni a csutkáról. Esélyes, hogy „az emberrel eltöltött idő” az oka, hogy ilyen horderejű változások lettek e növényfaj felépítésében, életében.
Egyes kutatók szerint a kukorica bizonyítéka lehet az emberi kultúra sokkal ősibb voltának, mint ahogy azt ma általában gondoljuk.
 
E növény a XVI. században Amerika felfedezésével érkezett a tengeren túlról Európába, majd elterjedt a világon. Eljutott Törökországba is, és onnan hazánkba, emiatt lettek népies nevei: a tengeri és törökbúza.
 
Csemegekukorica: az egészséges nyári kedvenc
A friss kukoricaszemekből 100 gramm 90 kalóriát, a szárított 330-360 kalóriát tartalmaz. A friss szemek 75% vizet, 3-10 g fehérjét, 4,3 g zsírt és igen sok, 15-17 g szénhidrátot, többek között glükózt, fruktózt és szacharózt, valamint összetett szénhidrátokat, keményítőt és 1,8-2,8 g növényi rostot tartalmaznak.
A vitaminok közül A-vitamin tartalma a jelentős. Sárgás színét főként béta-karotin tartalmának köszönheti.
 
Van benne továbbá B1- és B2-vitamin, előbbit akár vidámság-vitaminnak is nevezhetnénk, mert hiányában az ember hajlamos az idegességre, depresszióra.
Tortilla: hazánkban is kedvelt
A kukorica 1,5 mg niacinja (ami a B3-vitamin) jellemzően olyan kötött formában van jelen benne, ami az ember emésztőrendszere számára nem hozzáférhető. Meszes vízzel kezelve azonban - ez a tortillakészítés fontos lépése is - a niacin már felvehetővé válik.
 
A nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra, a niacin-hiányában jelentkező betegség.
A kukorica lisztje gluténmentes, ennél fogva a búzalisztre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Foszfatidil-szerin tartalma az agyi információátadás egyik kulcsmolekulájaként különösen a középkorúaknál, és idősebbeknél hasznos a szellemi frissesség megtartásához.
 
Kukoricatea? ilyen is van…
Koreában kedvelt a kukoricatea, ami egy pirított kukoricából készített könnyű ital. Ezt a hagyományőrző itókát gyakorlatilag víz helyett isszák, a másik koreai jellegzetesség az árpatea mellett, sőt előfordul, hogy keverik a kettőt.
 
Egy lágy, kissé édeskés ízű főzetről van szó, amiben természetesen visszaköszön a pörkölt kukorica zamata. Inkább csak hidratálónak tartják, amiből szinte mindig álldogál egy kancsónyi a hűtőszekrényben-, habár némi tápanyagtaralma azért van.
 
Állítólag segíti az emésztést, csökkenti a vérnyomást, és kedvezően hat a vesék állapotára, a túlzásba vitt fogyasztása azonban nem ajánlott.
Elkészítése nem bonyolult: a szárított kukoricát megmossuk, hagyjuk megszáradni, vagy alaposan lecsepegtetve vékony rétegben a hideg serpenyőbe (pl.: öntöttvasból készültbe) öntjük, és csak utána kapcsoljuk be a lángot. Aranybarnára pirítjuk rendszeresen mozgatva a szemeket. Hagyjuk kihűlni a magokat, és tegyük jól záródó dobozba. A tea készítés során három evőkanál pirított kukoricát teszünk 4 csésze vízhez, felforraljuk, majd alacsony hőfokra állítva további 15-20 percen keresztül főzzük. Szűrés után ízlés szerint melegen, vagy hidegen fogyasztjuk.
Gyorsabb módszer amikor a pirított kukoricát durvára zúzzuk, majd kb. 1 evőkanálnyit teszünk egy csészébe és forró vizet öntünk rá. 5-10 percig áztatjuk attól függően, hogy milyen „erős” teát szeretnénk kapni.
 
Emellett hideg úton is készíthetjük, ahhoz 1 órán keresztül szükséges áztatni a langyos, hideg vízben a pirított kukoricatöretet.
A kukoricabajusz is hasznos
A főtt kukorica magas víztartalmának köszönhetően hidratál, a rostjai jelentős szerepet játszanak az emésztés könnyítésében, csökkenti a székrekedést és a puffadást. Antioxidáns és gyulladásgátló hatású is, emellett kis mértékben csökkenti a vércukorszintet és javítja a vérkeringést is.
Kukoricabajusz. Kukoricabibe.Tea. Gyógyhatása (Zea mays)
A kukoricabajusz (a növény bibeszálai megszárítva) belsőleg a népi gyógyászatban elsősorban húgyúti problémák (vesekő, vesehomok, hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vese eredetű folyadék visszatartás) megelőzésére, köszvényre, cukorbajra, ödémára alkalmazzák, de gyakori alkotója napjainkban is a fogyasztó teakeverékeknek, enyhén vizelethajtó hatása miatt.
 
A kukoricabajusz szaponint, cseranyagot, barna és sárga színanyagot, zsírosolajat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidát tartalmaz. Köhögés ellen a bajuszt általában a kukoricaszemmel együtt főzik meg, és szüredékét cukorral, vagy mézzel erősen ízesítették, majd forrón adták a betegnek. A kukoricabajuszból és a buroklevelekből készült borogatás segít a gennyes sebek felfakadásánál.
 
Nyáron leginkább a főtt csemegekukorica a sláger, de lehet grillezni is, így jelentősen más íze lesz. És akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a bio-etanolgyártás egyik alapanyaga. A fermentáció során előbb kukoricasör, majd pálinka készül, ami gyakorlatilag az üzemanyagként és üzemanyag adalékként használható bio-etanol. A folyamat során megmaradt kukorica törköly pedig keményítőben már szegény, de fehérjében gazdag állati takarmány.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Ismét vámokkal sújtja az ukrán cukrot és tojást az EU

2024. július 02. 18:13
Életbe lépett a vészfék mechanizmus.
 
Az ukrán mezőgazdaság az egyik legnehezebb kérdés az ország uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások során. Az európai gazdák biztosan nem örülnének az ukrán dömpingnek, ráadásul Ukrajna az agrártámogatásokat is elszívná az EU tagjaként – írja a vg.hu
 

Ezért lopják elképesztő mértékben a sajtokat Hollandiában

2024. április 26. 12:10
Riasztóan megnövekedett az országban a sajtlopások száma.